בתאריך ה-22/2/2017 פנו שתי אזרחיות צ'ילה תושבות מדינת ישראל, לילי ותמרה סנטוס טראובמן ליועץ המשפטי בממשלה בדרישה לפתוח חקירה פלילית נגד הגורמים במשרדי החוץ והביטחון, בצה"ל וסוחרי נשק ישראלים בגין סיוע בפשעים נגד האנושות שביצעה הדיקטטורה הצ'יליאנית.
מדינת ישראל הכירה רשמית בחונטה של פינושה כבר בספטמבר 1973. הרבה לא ידוע על מערכת היחסים בין המדינות אך ידוע כי מדינת ישראל נתנה לכוחות הביטחון של החונטה אימונים, רובים וציוד נגד הפגנות לצורך המלחמה הפנימית שהתנהלה נגד אזרחי צ'ילה. ישנן מדינות נוספות שמכרו נשק למשטר פינושה, אבל ברור ששיתוף הפעולה של ישראל בהיבטים שונים היה חיוני לחיזוק ולשימור כוחה של החונטה במשך 17 שנים. מסמכים סודיים שנחשפו בארה"ב, חשפו כי ארה"ב הזהירה את ישראל כי הסיוע הצבאי שנתנה למשטר פינושה עלול לפגוע במעבר לדמוקרטיה שם.

דגל צ'ילה
אביה של לילי, אחת הפונות ליועץ המשפטי, נחטף מיד לאחר ההפיכה, עונה למוות במשרד ההגנה הצ'יליאני בסנטיאגו, ונעלם במשך כ-20 שנים עד שעצמותיו אותרו ונמסרו למשפחה. על פי דוחות רשמיים של ממשלת צ'ילה, בדומה לאביה של לילי היו כ-3,200 אזרחים ואזרחיות שנרצחו או נעלמו וכ-40,000 איש שעברו עינויים. פשעיו של משטר פינושה בצ'ילה הוכרו ע"י הקהילה הבינלאומית כפשעים נגד האנושות. אמנם האחראים הישירים לפשעים הם אנשי כוחות הביטחון של פינושה, אבל פשעיהם לא היו יכולים לקרות באותו סדר גודל לולא קיבלו סיוע מגורמים זרים, מביניהם ישראל. הגורמים בממשלת ישראל, בצה"ל וסוחרי הנשק הישראלים חייבים לתת את הדין. ההשתקה והחסינות שהם נהנים ממנה בישראל חייבת להיפסק, כדי שבאמת נוכל לומר לעולם לא עוד. הפנייה ליועץ המשפטי הוגשה באמצעות עו"ד איתי מק, וככל שתסורב הדרישה להעמדה לדין, בכוונתם לפנות לבתי המשפט בישראל ובחו"ל.

עו"ד איתי מק
הוספת תגובה לכתבה