ידיעה כתובה |

: ישראל זה בית? קמפיין בנושא חופש ביטוי

חברה נכתב על ידי

ישראל זה בית? תלוי את מי שואלים! קמפיין חדש של שתיל והאגודה לזכויות האזרח בשיתוף עם האמן חנוך פיבן, נועד להעלות את סוגיית חופש הביטוי כמהותית לדמוקרטיה. הקמפיין עולה לצד סקר המציג נתונים מדאיגים על השיח הפוליטי האלים והמתלהם בחברה הישראלית וחוסר הסובלנות כלפי דעות שונות, שאינן עולות בקנה אחד עם הדעה הרווחת. הסקר מגלה כי קבוצות רבות מרגישות שאין להן מקום בסדר היום הציבורי, שקולן אינו נשמע, ושהן שקופות עבור חלקים גדולים בחברה הישראלית בכלל ועבור מקבלי ההחלטות בפרט. במרכז הקמפיין עומדות 6 כרזות, העוסקות בהיבטים שונים של הדמוקרטיה בישראל ובחופש הביטוי.

Piven1

יש מקום למגוון הזהויות ויש המון דרכים להיות ישראלי, אין תבנית אחת, אלא ערב רב של פרטים שיוצרים את השלם. כרזה מאת חנוך פיבן

לדברי עו"ד טלי ניר, מנהלת המחלקה הציבורית באגודה לזכויות האזרח: "המשחקיות של הכרזות מאפשרת להנגיש את הנושא בדרך קלילה, ואפילו משעשעת. כמו כל יצירת אומנות, אנשים רואים בכל אחת מהן דברים שונים ונותנים להן פרשנויות מגוונות. מה שחשוב מבחינתנו זה שהן מעוררות שיח, ומאפשרות לאנשים להסתכל על הנושא מחדש, מעבר לתבניות הקבועות ולסיסמאות הנדושות".

piven3

יש מקום לכל הקולות והחסרה של קולות מסוימים פוגעת ביכולת שלנו כחברה להצליח. כרזה מאת חנוך פיבן.

הקמפיין לווה בסקר אינטרנטי שנערך ע"י מכון פאנלס מחקר. במחקר השתתפו 300 משיבים יהודים בגילאי 18 ומעלה ו-104 משיבים ערבים בגילאי 18 ומעלה, אשר מהווים מדגם מייצג של אוכלוסיית ישראל הבוגרת. מהסקר עולה כי קבוצות רבות בחברה הישראלית מרגישות שאין להן מקום בסדר היום, שקולן לא נשמע, ושהן שקופות עבור חלקים גדולים בחברה הישראלית בכלל ועבור מקבלי החלטות בפרט.

למרות שרובם של המשיבים (84%) מאמינים כי דמות הישראלי כוללת מגוון רחב של קהלים, עדות ותרבויות, בסקר עלו ממצאים הפוכים ומדאיגים ביחס לשיח הפוליטי ולאווירה הציבורית בחברה הישראלית: 45% מהמשיבים ציינו כי השיח הפוליטי בישראל הנו אלים. 75% ציינו כי לא קיימת מידה רבה של פתיחות ונכונות לשמוע עמדות פוליטיות שונות ומגוונות.

seker1

ביחס לתחושת השייכות לחברה הישראלית: 77% מהמשיבים ציינו כי הם מרגישים חלק מהחברה הישראלית במידה רבה.  במגזר הערבי 43% מהמשיבים ציינו כי הם מרגישים חלק מהחברה הישראלית במידה רבה. נשים, בהשוואה לגברים, הביעו הסכמה נמוכה יותר עבור תחושת חלק מהחברה הישראלית. תוצאות מדאיגות מאוד נרשמו ביחס לקבוצת גילאי 18-30 שהביעו תחושת שייכות נמוכה (62%) יותר לחברה הישראלית.

החלק המעודד בסקר היו אחוזי ההסכמה הגבוהים ביחס לזכות לבקר את השלטון (78%) ולהגנה על סמכויות הרשות השופטת (78%). המשיבים ציינו כי מסכימים עימם במידה רבה, כאשר הממוצע הנו 4.1 בסולם 1-5.

piven5

הרשות השופטת ובית המשפט העליון כמוסדות חיוניים ליצירת איזונים ובלמים במדינה דמוקרטית. כרזה מאת חנוך פיבן.

יחד עם זאת, בקרב נשים (73%) בהשוואה לגברים (83%) נמצאה הסכמה נמוכה יותר עבור הזכות לבקר את השלטון; בקרב גילאי 18-30 נמצאה הסכמה נמוכה יותר (65%) לגבי הזכות לבקר את השלטון; ובקרב ערבים נמצאה הסכמה נמוכה עוד יותר (58%) לגבי חשיבות הזכות לבקר את השלטון ולהגן על סמכויות הרשות השופטת.

piven4

על חשיבות הזכות למתוח ביקורת, ועל חשיבותה של מעורבות הציבור בביקורת על מוסדות השלטון בדמוקרטיה. כרזה מאת חנוך פיבן.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס