ידיעה כתובה |

: הרחוב הרוסי מתאחד בדרישה לדיור ציבורי

חברה נכתב על ידי

ארגוני עולים יוצאים בדרישה משותפת לממשלה לפתור מצוקת דיור ציבורי לקשישים ונכים זכאים, הממתינים עשרות שנים בתור; זאת לנוכח רפורמות שעלו לאחרונה בתחום הדיור הציבורי ולא כללו מענה לבעיות של העולים – רובם קשישים – הממתינים שנים לקורת גג.

ביום שלישי (05/04/16) התקיימו הפגנות בתשע ערים ברחבי הארץ למען קידום נושא הדיור הציבורי לעולים ולמען הכללתו במסגרת הרפורמות האחרונות. היום (07/04/16) יתקיים אירוע שולחן עגול בת”א בהשתתפות כל ארגוני העולים העוסקים בקידום דיור ציבורי.  באירוע תגובש דרישה משותפת מהממשלה לקדם את נושא הדיור הציבורי לעולים ולקשישים בכלל.

בישראל חיים כ – 27,000 זכאים לדיור ציבורי, חלקם ממתינים לדירה ציבורית למעלה משני עשורים. רוב זכאי הדיור הציבורי הם קשישים עולים, שעברו מבחן הכנסה, ומכל בחינה מדובר באוכלוסייה ענייה באופן קיצוני.

הזכאים מתחלקים למספר קבוצות, כאשר זכאות העולים היא לרוב מטעם משרד הקליטה. לאחרונה הכריז שר השיכון, יואב גלנט, על כוונתו לרכוש 1,000 דירות לזכאי משרד השיכון אמנם לא התייחס בהכרזתו לזכאי משרד הקליטה ולכן הם ככל הנראה לא הדירות הנ"ל ככל הנראה לא יהיו מיועדות להם.

בפורום דיור ציבורי התייחסו לסוגיה: " 20,000  קשישים ממשיכים להמתין ללא תקווה בתור במשרד הקליטה, משרד חלש וחסר תקציבים. למרות חריפות המצב, התוכניות של המדינה לטפל בסוגיה רחוקות מהצורך באופן בלתי מידתי, ומי שמסתכל על התנהלות המדינה בעיניים קרות, רואה מדיניות בפועל של התשת הקשישים וניצולי השואה, ואף ציפייה להיעלמות הבעיה על ידי מותם של קשישים מוכים אלה. זהו דבר נורא". בנוסף ביקשו בפורום להבהיר כי "מלאי חדש לדיור ציבורי עבור קשישים הוא פשוט יחסית עבור המדינה, הקשישים לא דורשים להיכלל תחת חוק רן כהן, או להוריש את הדירה. לרוב, גם אין צורך עבורם במקומות חנייה, או בסטנדרט בנייה יוקרתי. הם פשוט מבקשים קורת גג יציבה בשלהי חייהם. כל כך בסיסי".

במחאה על מצוקת הדיור יצאו יומיים מאות דוברי רוסית ברים פתח תקווה, חולון, ירושלים, ראשון לציון, חיפה, באר שבע, רחובות, אשדוד ונתניה לפעולות המחאה. מויסי קפוסטין, בן 86, משתתף במחאה בחיפה סיפר על מציאות של המתנה בת שני עשורים: "אני ואשתי עלינו ארצה בשנת 91'. חיכינו בתור 10 שנים, ומשום סיבה נזרקנו מהתור, אחרי מאבק מתיש חזרנו לעמוד בתור וממתינים כבר עשרים וחמש שנה ללא תזוזה".

הדרישות המרכזיות שהעלו  ארגוני העולים הן:

  • שילוב של דיור ציבורי לקשישים בכל הפרויקטים של מחיר למשתכן, כלומר, הכללת דירות קטנות של 35-50 מ"ר בתוך פרויקטים קיימים.
  • תוספת אחוזי בנייה במתכונת הטבת שבח ליזמים שיוסיפו 20% דיור ציבורי בפרויקט.
  • בנייה תקציבית – ללא צורך של גורמים פילנתרופיים – של דיור לקשישים.
  • הכרזה על תכנית חירום לבני 85+ של השכרה ארוכת טווח על ידי המדינה, שתוציא מצדה קול קורא לבעלי בתים שמוכנים להשכיר את דירותיהם ל 3-5 שנים לפחות, כאשר החוזה הוא בין המדינה לקשיש כדי למנוע ניצול. המדינה צריכה לשקול הטבות תכנוניות עבור מי שיסכים לחוזים ארוכי טווח.
  • קנסות לרשויות מקומיות שמעכבות פרויקטים של דיור ציבורי.
  •  שקיפות המידע לגבי התור, שמשרד הקליטה מסרב למסור אף לחברי הכנסת

מרינה זמסקי, מנהלת הפורום למען משפחות העולים: "אנחנו מתאחדים לאו ולמרות נטיות פוליטיות על מנת לדרוש משר השיכון, שר הקליטה ושר האוצר  לקחת אחריות על חייהם של קשישים, עולים וותיקים כאחד, לבנות ולתקצב תכנית מפורטת לפתרון מצוקתם".

  • צפו: משפחות רבות הזכאיות לדיור ציבורי מחכות שנים ארוכות לדירה ואינן מקבלות אותה. צוות המאבק על הדיור הציבורי במחאה מול ביתו של שר השיכון יואב גלנט בדרישה לפתרון:

די להבטחות – רוצות מפתחות (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

משפחות רבות הזכאיות לדיור ציבורי מחכות שנים ארוכות לדירה ואינן מקבלות אותה. צוות המאבק על הדיור הציבורי במחאה מול ביתו של שר השיכון יואב גלנט בדרישה לפתרון.
הופק ע"י: | עלה ב: 07/10/2015

  כתבות ווידאו שחבל לפספס