הפצת תמונותיו של הקטין מעלה סימני שאלה בנוגע לכללי האתיקה בחברה הישראלית.
בתקופה האחרונה נראה כאילו בחזית ההסברה הישראלית מעמידים דווקא את הנער בן השלוש עשרה שביצע את פיגוע הדקירה בפסגת זאב. בעקבות הנאום של אבו מאזן בו טען כי הוא הוצא להורג, האינטרנט והרשתות החברתיות מלאות בתמונותיו בבית החולים. תפקידן של התמונות להוכיח כי הנער חיי ומקבל טיפול.
"רופאים לזכויות אדם" מתנגדים נחרצות לפרסום תמונתו של הילד בעודו מאושפז בבית החולים הדסה עין כרם. העובדה כי מדובר בצילום של קטין תחת משמורת, שצולם ללא אישור הוריו, הינה הפרה של חוק הנוער (טיפול והשגחה) וחוק הגנת הפרטיות. יתר על כן, הצילום נעשה בתוך מתקן רפואי, ככל הנראה באישור הנהלתו, תוך הפרה של האתיקה הרפואית המחייבת שמירה על סודיות רפואית וכבוד המטופל. מטריד עוד יותר כי על פי פרסומים ההנחיה הגיעה ישירות מלשכתו של שר הבריאות, וכי התמונות עצמן הופצו על ידי לשכת ראש הממשלה. מכאן שהשימוש בתמונתו של הילד שביצע את הפיגוע רשמי ונעשה על ידי מוסדות השלטון.
בנוסף, "רופאים לזכויות אדם" רואה בחומרה את העובדה שהציבור עודכן בפרטי מצבו הרפואי בעוד הוריו מנועים מלבקרו ולא נמסר להם מידע רפואי על מצבו של בנם. כמו כן, ניתן לראות בתמונה כי הנער שביצע את הפיגוע כבול למיטה, זאת בניגוד לחוק הנוער, האוסר על כבילת קטין, לפיו פועלים המשטרה ושב"ס. כל זאת תוך שיתוף פעולה של הצוות הרפואי אם בהסכמה ואם בשתיקה. הארגון מדגיש כי דווקא בזמני עימות, כאשר לא פשוט לעשות זאת, מצופה ממערכת הבריאות לעמוד מול לחצי המערכת הפוליטית והציבורית ולהדגיש כי מרגע האשפוז, האדם הינו בראש ובראשונה מטופל. אתיקה רפואית לא נוצרה עבור המקרים בהם פשוט וקל לקיים אותה, אלא דווקא עבור אלא בהם קשה לעשות זאת.
לעיתים קשה להחליט מה המקום שילדים אמורים לקחת במאבקים וסכסוכים. מצד אחד, יש משהו מאוד ציני בשימוש בילדים ככלי להפצת מסרים. מצד אחר, הילדים אינם מנותקים מהמציאות בה אנו חיות וחיים ומהמקרה הזה, למשל, ניתן לראות את כוחו העצום של ילד לפגוע. נראה שמבחינת החברה הישראלית, מכיוון שהנער ביצע פיגוע הוא חדל להיות ילד והפך להיות מחבל בלבד. פיגוע הוא מעשה בלתי נסלח, אך גם למי שביצע אותו יש זכות לפרטיות, לטיפול רפואי, להליך משפטי הוגן ולכך שיתייחסו אליו בהתאם לחוק.
ובנוגע להסברה הישראלית, ישנו אבסורד בניסיון להוכיח שישראל מדינה מוסרית המכבדת זכויות אדם על ידי הפצת תמונות של קטין ללא אישור הוריו בעת שהוא מקבל טיפול רפואי. גם אם פעולה זו חוקית, יש בה משהו שמרגיש מאוד לא אתי ובלתי מוסרי. כבר לפני יותר מחודש, עמוד הפייסבוק "סרבניות נגד הכיבוש" ניסח תשובה מדוייקת וברורה מבחינתי: "כל עוד הכיבוש והדיכוי ממשיכים להתקיים, כל הסברה תהיה עטיפה יפה שנועדה לכסות פשעי מלחמה והפרת זכויות אדם."
הוספת תגובה לכתבה