אתמול (24/3) חל היום הבינלאומי לזכות לאמת. מטרת יום זה הינה לכבד את זכרם של קורבנות של הפרות זכויות אדם, לקדם את חשיבותה של הזכות לאמת וצדק ולחלוק כבוד למי שהקדישו את חייהם ואיבדו את חייהם במאבק לקידום והגנה על זכויות אדם לכל. היום נקבע על ידי האו"ם בתאריך בו נרצח הארכיבישוף אוסקר ארנולפו רומרו מאל סלבדור, אשר גינה את הפרת זכויות האדם של אוכלוסיות פגיעות והתנגד לאלימות על כל צורותיה.
בישראל, עמותת "זוכרות" פועלת במטרה לחשוף את הציבור היהודי לידע על הנכבה המתמשכת, ולכן החלה מאמצת מנגנונים מתחום הצדק המעברי במטרה לעודד ציבור זה לקבל עליו אחריות. מתוך מסגרת רעיונית זו, צמח פרויקט ועדת האמת. פעילות ופעילים רבים ברחבי העולם הראו כי השתקת העבר והתעלמות ממנו אינן מאפשרות ליישב סכסוכים ולהגיע לפיוס אמת. על כן, גם במצבים של סכסוך עיקש שיישובו אינו נראה לעין, קמו בעולם יוזמות של החברה האזרחית, ארגוני עובדים או ארגוני דת חברתיים שנושאות דמיון למנגנונים ממסדיים של צדק מעברי. יוזמות אלו פועלות ללא גיבוי ממשלתי במטרה להביא ליישוב הסכסוך והפסקת האלימות.
ועדת האמת מיסודה של זוכרות מצטרפת ליוזמות אלו המתקיימות כבר 40 שנה. הועדת החלה לפעול בסוף אוקטובר 2014, ויש בה 7 חברות וחברים, פלסטיניות-בדואיות, פלסטיניות ויהודיות-ישראליות. ביום זכויות האדם הבינלאומי, ה-10 בדצמבר 2014, קיימה הוועדה בבאר שבע / ביר אלסבע דיון בו השתתפו מעל 200 איש ואישה. ביום זה העידו בפניה 7 עדים: בדואים-פלסטינים מגורשי 48, יהודים לוחמי תש"ח ועדים מומחים.
הוספת תגובה לכתבה