ידיעה כתובה |

: סקר: שיעור הצבעת הערבים עשוי לזנק בכ-10%

חברה נכתב על ידי

סקר שערך "מכון יאפא" עבור ארגון קרן אברהם מגלה: אחוזי ההצבעה בחברה הערבית עשויים לגדול דרמטית במקרה של הקמת רשימה ערבית מאוחדת, ובהינתן התחייבות של ראשי המפלגות הגדולות לפעול לצמצום פערים.

הציבור הערבי חוזר לקלפיות. כך עולה מסקר שערך מכון יאפא בהנהלת ד"ר עאס אטרש עבור ארגון "יוזמות קרן אברהם" בקרב משיבים ערבים (מוסלמים, נוצרים ודרוזים) ברחבי הארץ.

לפי הסקר שיעור ההצבעה בקרב האזרחים הערבים בבחירות הנוכחיות צפוי לזנק בכ-10% ולהגיע לכ-66% במידה והמפלגות הערביות יאוחדו.
במקרה שלא יהיה איחוד בין המפלגות הערביות, שיעור ההצבעה צפוי להיות כ-57% – בדומה לשיעור ההשתתפות בבחירות בשנת 2013, שעמד על כ-56% (לעומת כ-53% ב-2009).
אומדן שיעור ההצבעה מתבסס על כך שכ-63% מהנשאלים השיבו שיצביעו בבחירות; 19% ציינו שאין בכוונתם להצביע; ואילו 15% טרם החליטו (האומדן משקלל היעדרויות לא צפויות ביום הבחירות ופערים בין הצהרות למעשים).
איחוד חלקי בין המפלגות הערביות לשתי רשימות יביא לעלייה בהצבעה, אך במידה פחותה.

הליכוד הערבי (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

השבוע (מרס 2014), שורת חוקי יסוד עלו על שולחן הכנסת בדיוני הנעילה של מושב החורף. במסגרתם התיקון להעלאת אחוז החסימה, שצפוי לעבור ובעיקר לפגוע בסיכוי קיומן של המפלגות הערביות בבחירות הבאות. כיצד נערכים בסיעות הערביות ליום שאחרי החוק?
הופק ע"י: | עלה ב: 12/03/2014

"הצהרה חיובית של מועמדים יהודים תגרום להצביע"

לפי הסוקרים, הצהרות חיוביות של ראשי המפלגות הגדולות כלפי הערבים עשויות להגדיל את שיעור הצבעתם. כ-50% מהנשאלים יושפעו מהתחייבות לצמצום פערי חינוך, הדיור והתעסוקה בין יהודים לערבים באופן שיגרום להם להצביע. כ-52% יושפעו מהתחייבות למשא ומתן להקמת מדינה פלסטינית שבירתה מזרח ירושלים. כ-33% יושפעו מהתחייבות להזמין את המפלגות הערביות למשא ומתן קואליציוני, וכ-32% מהתחייבות למינוי שר ערבי.
יש לציין כי הצהרות כאלה לא יגרמו לערבים להצביע בהכרח למפלגות שראשיהן יצהירו אותן, אלא להצביע באופן כללי, כיוון שהן יגרמו לעצם ההשתתפות במשחק הפוליטי להיות רלוונטית יותר בעיני האזרחים הערבים.

עוד עולה כי גל הגזענות בחברה הישראלית הגדיל את רצון הערבים להצביע. כ-57% אמרו שהושפעו מאמירות של פוליטיקאים יהודים נגד ערבים; 56% הושפעו מגילויי הגזענות במהלך "צוק איתן".

רק כ-3 אחוז יחרימו את הבחירות אידיאולוגית

הסקר בדק גם את הסיבות שבגללן האזרחים הערבים אינם מצביעים. לפי הסקר, רק 17% מאלה שמשוכנעים שלא יצביעו מחרימים את הבחירות באופן אידיאולוגי (כלומר, רק כ-3% מכלל הציבור הערבי) ואילו הרוב- מתוך תחושה שהבחירות אינן משפיעות על חייהם או "לא מעניינות אותי".

הסקר מגלה שכמחצית הציבור הערבי כלל אינו מודע להעלאת אחוז החסימה. רוב אלה שכן מודעים לנושא אמרו שמדובר בהחלטה גזענית שמיועדת למנוע מערבים להיבחר לכנסת, וכי היא דווקא תעודד אותם להצביע.

גברים מצביעים יותר מנשים
הסקר מעלה כי שיעור ההצבעה של גברים ערבים בבחירות יהיה גבוה בהרבה משל הנשים – 70% לעומת 55%, בהתאמה, במקרה של איחוד רשימות.
עוד מצאו במכון יאפא כי שיעורי ההצבעה של המוסלמים בבחירות הקרובות צפוי להיות גבוה משל הנוצרים והדרוזים, כמו בבחירות הקודמות. לפי הסקר, כ-67% מהמוסלמים יצביעו במקרה של איחוד בין הרשימות הערביות (שיעור דומה לזה של האוכלוסייה היהודית) לעומת 56% מהנוצרים וכ-44% מהדרוזים.

הסקר נערך בשפה הערבית בקרב 514 מרואיינים בוגרים במדגם מייצג של החברה הערבית בישראל מבחינה מגדרית, דתית, גילאית וגיאוגרפית. שיטת הדגימה הייתה אקראית רב שלבית, המובהקות הסטטיסטית של הסקר היא 95% וטעות הדגימה בו עומדת על 4.5% .

  כתבות ווידאו שחבל לפספס