תמלול הכתבה: הליכוד הערבי
קריינות: השבוע, שורת חוקי יסוד עלו על שולחן הכנסת בדיוני הנעילה של מושב החורף. במסגרתם התיקון להעלאת אחוז החסימה, שצפוי לעבור ובעיקר לפגוע בסיכוי קיומן של המפלגות הערביות בבחירות הבאות. כיצד נערכים בסיעות הערביות ליום שאחרי החוק? בכתבה הבאה.
חנין זועבי - אינה נוכחת.
דב חנין - אינו נוכח.
בועז טופורובסקי – בעד.
אברהים צרצור – אינו נוכח.
קריינות: חוק המשילות הכולל את העלאת אחוז החסימה שעבר הבוקר בכנסת על אף החרמת האופוזיציה, טומן בחובו גם הזדמנות ודוחף את הח"כים הערביים להתאחד ולחולל מהפך היסטורי במאזן האלקטורלי בבית המחוקקים. האם הם ינצלו את ההזדמנות ומקיימים מגעים 'קואליציוניים' להרכבת רשימה אחת?
חנין זועבי: סוגיית ההתאחדות היא סוגיה אסטרטגית והיא גם, אני חושבת, לטובת הציבור, אבל היא לא כתוצאה מחוק המשילות ומחוק העלאת אחוז החסימה שכופה עלינו את האיחוד.
אברהים צרצור: זה המתוק שיוצא מהעז, ננצל את זה עד הסוף, זה יכריח את המפלגות הערביות ללכת בכיוון של איחוד ולאחר הבחירות לכנסת כל אחד יפעל כראות עיניו.
חנין זועבי: בתוך הכנסת אתה מדבר על הזכויות של הערבים נגד הפקעת אדמות, על זכויות הדיור, על העוני, על התעסוקה, על אזורי התעשייה, נגד הגזענות, אז בסוגיות האלה אין ביננו הבדלים אנחנו מצביעים על אותם חוקים, אנחנו מצביעים נגד אותם חוקים ואפילו אם תשאל עכשיו את חברי הכנסת היהודים הם לא יצליחו להבדיל בין חברי הכנסת זה למי שייך וזה לאיזה מפלגה.
קריינות: אם האופוזיציה הצליחה להתאחד בחרם שהיא הכריזה על הדיונים סביב חוקי היסוד. אז מה אם כן היא אבן הנגף שמונעת את איחוד הרשימות?
אברהים צרצור: אני דרשתי מכל המפלגות לפני הבחירות- בואו נעמיד את האוכלוסייה שלנו במבחן, האם הם כנים בכך שאם אנחנו נתאחד הם יקפיצו את אחוז ההצבעה, אם לאו, לצערי הרב, חברי הכנסת הערבים, במיוחד חד"ש, מצאה לנכון לא להירתם לעשייה הזאת ועל כן כנראה שהעם שלנו בתוך ישראל העניש אותנו.
דב חנין: אנחנו בעד אחדות, אנחנו בעד שיתופי פעולה, אבל שיתופי פעולה לא יכולים להיות על בסיס לאומי. יתכן שיהיו סוציאליסטים שלא ירצו להצביע עבור האיסלמסיטים ויכולים להיות גם איסלמיסטים שלא אוהבים להצביע עבור סוציאליסטים.
כתב: לפי הסקרים האחרונים "יש עתיד" היא לא במצב שבו היא הייתה ערב הבחירות. אתם לא חוששים שאולי זה יהיה חרב מסתובבת כלפיכם?
בועז טופורובסקי: אנחנו באמת חושבים שמיעוט מפלגות קטנות וסחטניות יעלה את המשילות ויאפשר יותר למשול במדינת ישראל... ולא להתעסק בכל מיני פוליטיקות קטנות.
דב חנין: האמירה הזאת לערבים או שתתאחדו או שלא תהיו מיוצגים זו אמירה מתנשאת, זו אמירה שאנטישמים התייחסו בה בעבר כלפי יהודים, הרי מה זה משנה אם אתה ממר"צ או מש"ס, הרי כולנו יהודים אז למה שש"ס ומר"צ לא ילכו יחד?
מקבולה נסאר: חד"ש כל הזמן דגלה ברעיון הזה של פלורליזם ושונות ושאנחנו גם לא חברה ערבית שהיא מכסה אחת שיש לנו אותן דעות, לדעתי אין לנו את הלוקסוס הזה. כל זה עניין של כיסוי תחת, ניסיון לשמור על המנגנון הפנימי של מפלגה או על כוחות הפנימיים או על המעמד של זה או המעמד של זה, והחברה הערבית משלמת את המחיר. אנחנו מעדיפים רשימה אחת שהיא תייצג את דעת הציבור הרחב, זה מה שרוצה הציבור הערבי.
קריינות: מה באמת חושבים ברחוב הערבי על אפשרות לרשימה ערבית מאוחדת?
מקבולה נסאר: הרחוב הערבי מזמן מוכן ומחכה למיצוי מלא הכוח האלקטורלי והפוליטי של החברה הערבית. הבחירות האחרונות אחוז הצבעה נמוך, זה מצביע שיש ייאוש מסוים, אנשים אפילו זונחים את הרעיון הזה שהכנסת יכולה לקדם אותנו במשהו.
אברהים צרצור: הליכוד הזה, לא הליכוד שלהם, הליכוד שלנו, של המפלגות הערביות, יעזור בשני דברים רגישים ומאוד חשובים מבחינתנו- זה יביא לנהירת המונים ויעלה את אחוז ההצבעה מ- 56% אולי ל- 70% וזה יביא בהכרח לתוספת ממשית בתוך הכנסת.
חנין זועבי: יש דעת קהל שאומרת בפירוש ש- 86% מהחברה הערבית, מהאזרחים, מהפלסטינים אזרחי ישראל הם בעד רשימה אחת, אין לי ספק שזה יעלה את אחוז ההצבעה.
דב חנין: הציבור הערבי הוא ציבור מגוון ואני לא יודע אם רשימה ערבית אחת תעודד הצבעה של הציבור הערבי, אני בכלל לא בטוח בזה.
קריינות: נדמה כי שינוי דיסקט דרוש לא רק כדי להוציא לפועל איחוד, אלא במידה ולכשתקום רשימה ערבית מאוחדת גדולה, עם הגודל- יבוא התיאבון לשלטון, אולי אפילו שותפות קואליציונית של "יש עתיד" עם "ה'זועבי'ז" תבוא בחשבון.
חנין זועבי: אם הקואליציה תאמץ את החזון של מדינת כל אזרחיה, היא תיפטר ממדינה יהודית ומכל האובססיה הגזענית של ייהוד הגליל, ותגיד מצטערת על הנכבה אז אנחנו נהיה חלק מהקואליציה הזאת.
כתב: עוד חזון למועד.
כתב: יש אפשרות שסוף כל סוף נראה אתם בקואליציה אולי אפילו עם "יש עתיד"?
אברהים צרצור: אנחנו נתמוך בממשלה הזאת בצורה אינטנסיבית כשהממשלה הזו תאמץ לה מדיניות חברתית- כלכלית שתביא לסגירת הפערים בין הרוב היהודי למיעוט הערבי, ודבר שני, תדהר בריצת אמוק לכיוון עשיית שלום עם העם הפלסטיני.
מקבולה נסאר: אין פה את העניין של תאוות שלטון וכוח ויכנסו לקואליציה, זה לא מדאיג אותנו, אנחנו רוצים מקסום של הכוח של החברה הערבית על מנת שיהיו גוש חוסם בהחלטות גורליות שנוגעות אלינו, ויש המון כאלו עם ריבוי כל ההצעות הגזעניות.
מגישה: לנו ברור שיש כאן חקיקה שפוגעת בדמוקרטיה וביכולת של קבוצות שונות לייצוג בכנסת. יש האומרים, כי יש כאן הזדמנות למנף את המהלך כך, שאם תורכב רשימה ערבית מאוחדת, שתשמור על עצמאות הסיעות המרכיבות אותה, בדיוק כפי שקרה בימין, יעלו סיכויו של הציבור הערבי להשפיע על סדר היום.
סוף תמלול הכתבה: הליכוד הערבי
הבעיה של הציבור הפלסטיני – היא החמולות שמצביעות באופן קבוצתי למפלגות כמו ש״ס וגם ליכוד.
אני מבינה שאתם מקבלים כספים ותמיכות ממפלגות אלה שיושבות על ברז הכספים הממשלתיים.
אבל מצד שני, זה גורם לכם לבגוד בציבור שלכם. וגם בשאר המפלגות הקטנות בציבור היהודי.