ידיעה כתובה |

: האמנה לפיקוח על סחר בנשק

מדינה נכתב על ידי

ההערכה היא שכחצי מיליון בני אדם נהרגים מדי שנה מנשק חם. אנשים נהרגים בשדה הקרב, על ידי דיכוי מצד המדינה וכנופיות פשע.  מיליונים רבים אחרים ברחבי העולם מתים, באופן עקיף משימוש בנשק. אמנה של האו"ם בנושא סחר בנשק תיכנס לתוקף ב-25.12.2014 ותאסור את הסחר בנשק עם מדינות שידוע שישתמשו בו להפרה חמורה של זכויות אדם.

האמנה לפיקוח על סחר בנשק כוללת מספר כללים שיחייבו את 53 המדינות שאישררו אותה ומדינות נוספות שיאשררו אותה בהמשך. מטרת האמנה היא לעצור את זרימת הנשק למדינות וגופים בהם ידוע שהוא ישמש או יסייע לביצוע רצח עם, פשעים נגד האנושות, פשעי מלחמה, טרור או הפרות חמורות אחרות של זכויות אדם.

מאז תחילת שנות ה-90' מנהל אמנסטי אינטרנשיונל, ביחד עם ארגונים לא-ממשלתיים אחרים, קמפיין להשגת כללים בינלאומיים חזקים ומחייבים משפטית להעברות נשק בינלאומיות, במטרה לבלום את זרימת נשק ותחמושת ה'מתדלקים' מעשי זוועה והפרות זכויות אדם. יותר ממיליון אנשים ברחבי העולם קראו לממשלות להסכים על אמנה חזקה לפיקוח על סחר בנשק עם כללים חזקים שיגנו על חיי בני אדם.

 ב-2 באפריל 2013, 155 מדינות בעצרת הכללית של האו"ם הצביעו בעד האמנה לפיקוח על סחר בנשק ומאז חתמו עליה 118 מדינות, ובכך הביעו את נכונותן לכלול אותה בספר החוקים הלאומי שלהן. בימים האחרונים הגיעו ליותר מ-50 מדינות שמאשררות את האמנה (מקבלות  את ההאמנה כחוק במנגנוני החקיקה הפנימיים של המדינה) ולאחר כ-20 שנות מאבק, ב-25 לדצמבר תיכנס האמנה לתוקף.

חמשת היצואניות הגדולות של נשק – צרפת, גרמניה, איטליה, ספרד ובריטניה כבר אשררו את האמנה. ארה"ב, סוחרת הנשק הגדולה בעולם, טרם אשררה אותה, אך חתמה על האמנה. קיימת התנגדות לאשרור מיצרני נשק גדולים אחרים, כגון סין, קנדה, ישראל ורוסיה.

"זהו ציון דרך במאבק לסיום הסבל האנושי הנגרם על ידי ההעברה חסרת האחריות של נשק. עד סוף שנה זו, יהיו כללים בינלאומיים חזקים לעצירת העברת הנשק המגיע לידי מפרי זכויות אדם, "אמר סליל שאטי, מזכ"ל אמנסטי אינטרנשיונל. 

אמנסטי אינטרנשיונל ממשיך לתעד ולחשוף העברות נשק בלתי אחראיות המאפשרות הפרות חמורות של זכויות אדם. אלו כוללות משלוח גדול של נשק מסין לדרום סודאן, שם שני הצדדים לעימות המזוין מבצעים מעשי זוועה, ולאחרונה אספקת נשק למצרים מארה"ב, קפריסין, צ'כיה, סלובקיה וטורקיה, למרות סכנה משמעותית שהנשק הזה ישמש את כוחות הביטחון המצריים לביצוע הפרות חמורות של זכויות אדם חמורות.

 
 

הוספת תגובה לכתבה

  כתבות ווידאו שחבל לפספס