תשע שנים לאחר הגשת תביעה אזרחית כנגד מדינת ישראל על מותה הבלתי מוצדק של פעילת השלום האמריקאית רייצ'ל קורי, יתקיים דיון ראשון בעתירה שהגישה משפחתה לבית המשפט העליון ב-21 במאי ב- 11:30 בבית המשפט העליון בירושלים בפני השופטים אסתר חיות, צבי זילברטל והמשנה לנשיא בית המשפט העליון מרים נאור. עו"ד חוסיין אבו חוסיין המייצג את המשפחה, יערער על פסיקתו של בית המשפט המחוזי בחיפה מאוגוסט 2012, שקבע כי צה"ל איננו אחראי למותה של רייצ'ל ושהחקירה שנערכה בנידון הייתה אמינה.
"בתשע השנים האחרונות ניסינו לגרום לבתי המשפט הישראלים ליטול אחריות על הריגתה של רייצ'ל, אך קיבלנו פסק דין שהוכיח אדישות עיוורת לזכויותיה של הקורבן ועניין מועט לתור אחר צדק ואמת", אמר קרייג קורי, אביה של רייצ'ל.
עתירתה של משפחת קורי נשענת על הטענה כי פסק הדין של ביהמ"ש המחוזי התעלם מעובדות מהותיות, ופירש באופן שגוי ולא יישם כראוי נורמות חוקיות. כמו כן טוענת המשפחה כי המחוזי בפסיקתו התעלם באופן מוחלט ממחויבויות הנובעות מן החוק הבינלאומי, כמו גם מהיתרון הפרוצידוראלי שניתן לכל אורך התהליך למדינה.
בנוגע לתקוותיה של המשפחה, קרייג קורי אמר, "כעת בית המשפט העליון יצטרך להכריע ולהראות לעולם, האם מערכת החוק הישראלית מכבדת את העקרונות הבסיסיים של זכויות האדם ויש ביכולתה לגרום לצבא לקחת אחריות על מעשיו, או שהוא יכול להוסיף עוד ראייה לכך שלא ניתן למצוא צדק בישראל."
רייצ'ל קורי, פעילת זכויות אדם מאולימפיה, וושינגטון, נמחצה למוות ב-16 במרץ 2003, על ידי דחפור של צה"ל, בעודה מפגינה באופן בלתי-אלים נגד הריסה של בית פלסטיני ברפיח. יום למחרת, ראש הממשלה דאז אריאל שרון הבטיח לנשיא בוש חקירה "יסודית, אמינה ושקופה" לנסיבות מותה של קורי. ב-2004 ראש הצוות של מזכיר המדינה קולין פאוול יידע את משפחת קורי שארה"ב נוקטת בעמדה לפיה החקירה הישראלית לא עמדה בסטנדרטים הדרושים וייעץ להם לפנות לערכאות משפטיות בישראל.
המשפחה הגישה תביעה ב-2005 נגד מדינת ישראל ומשרד הביטחון כאחראים להריגתה של רייצ'ל. הדיונים בתיק נפתחו ב-10 במרץ 2010 בבית המשפט המחוזי בחיפה בפני השופט עודד גרשון. במהלך המשפט 23 עדים העידו ב-15 שימועים במשך 16 חודשים. משפחת קורי נכחה בכל השימועים, כמו גם פקידים של השגרירות האמריקאית ומספר משקיפים של ארגוני זכויות אדם.
העדויות חשפו כשלים רציניים בשרשרת הפקודות בכל הנוגע להרג אזרחים, כמו גם לגבי הרס של רכוש אזרחי ללא אבחנה בידי צה"ל בדרום רצועת עזה. ארבעה עדי ראייה מתנועת הסולידריות הבינ"ל (ISM) העידו שהחיילים שנהגו בדחפור יכלו לראות את רייצ'ל ככל שהדחפור התקרב. עדים צבאיים העידו שהם ראו את הפעילים, והמפקד שנכח במקום ביקש לעצור את המבצע בשל נוכחותם, אך נאמר לו להמשיך. קצין צה"ל העיד שאין עירוב של אזרחים במלחמה, בעוד שחוקר מצ"ח בכיר הצהיר שניכר שצה"ל נמצא במלחמה עם כל עזה, כולל פעילי שלום.
עדויות נוספות העלו ממצאים לפגמים משמעותיים בחקירת הצבא בנוגע להריגתה של רייצ'ל. החוקרים נכשלו בתשאול עדים צבאיים חשובים, כולל אלו שהקליטו את השיחות בקשר, הם נכשלו בהשגת סרטון הווידאו הצבאי, שרק חלקים נבחרים ממנו הוגשו על ידי קצינים בכירים לבית המשפט. כמו כן החוקרים נכשלו גם בהצלבת עדויות סותרות של חיילים והתעלמו מפקודות ביומן הצבאי המאשרות ירי למטרות הרג אשר מהוות הוכחה, לטענת משפחת קורי, למנטליות הפיקוד שביקשה להמשיך במבצע כדי שלא ייקבע תקדים עם פעילים בינ"ל.
ב-28 באוגוסט 2012 השופט גרשון פסק שצה"ל איננו אחראי למותה של רייצ'ל אלא היא לבדה אחראית למותה. השופט שיבח את חקירת מצ"ח וסגר את התיק, תוך אימוץ עמדת הממשלה שהצבא פטור לחלוטין מאחריות אזרחית, מאחר והחיילים עסקו בפעילות מבצעית בשטח ובלוחמה צבאית.
ארגוני זכויות האדם, שעקבו אחרי המקרה השמיעו גינויים חריפים לפסק הדין וטענו להצגה מוטעית של העובדות ושל העיקרון הבסיסי של החוק ההומניטארי הבינלאומי, הקובע שבעת מלחמה על כוחות הצבא לנקוט בכל הזהירות האפשרית על מנת למנוע נזק הן לאזרחים והן לרכושם. נשיא ארה"ב לשעבר ג'ימי קרטר אמר כי החלטת בית המשפט מוכיחה כי יש "אקלים של פטור מעונש, המקל על הפרת זכויות אדם כלפי האוכלוסייה האזרחית הפלסטינית בשטחים הכבושים."
בקרוב יועלה ראיון עם הוריה של רייצ'ל, שיגיעו לישראל לקראת הערעור בבג"ץ. ההצגה "קוראים לי רייצ'ל קורי", המבוססת על יומניה ועל תכתובות האי-מיילים של רייצ'ל מוצגת ברחבי העולם, והיא תוצג בעברית ביום שני, 19 במאי 2014 בתאטרון הערבי-עברי ביפו. אחרי ההצגה יתקיים דיון עם משפחת קורי, בהנחיית עו"ד מיכאל ספרד. מידע נוסף – בדף האירוע בפייסבוק.
צפו בכתבות קודמות בנושא:
סיוע בתרגום: מיכל הרמתי
הוספת תגובה לכתבה