שני חברים בקבוצת 'יהודים/ות תומכי שיבה', המונה כעשרים חברות וחברים, התקרבו הבוקר לגבול רצועת עזה ליד קיבוץ נחל עוז. השניים פרשו שלט שעליו נכתב בערבית "יהודים בעד השיבה" בתקווה שייראו ע"י המפגינים בצד השני של הגדר.
אבי רם צורף המתגורר בירוחם ויוסףה מקיטון מבאר שבע, פעילים במסגרות שונות למען קיום ערבי-יהודי משותף. מטרת הקבוצה החדשה שהם חברים בה היא לקדם את התמיכה בזכות השיבה בקרב הציבור היהודי בישראל. "זכות השיבה היא זכות אדם בסיסית הניתנת לכל מי שברח או גורש מביתו בעקבות מלחמה" אומרת מורן בריר, גם היא חברה בקבוצה, ומחזקת את דבריה בדוגמאות של שיבת הפליטים לאחר קרבות במקומות כמו בוסניה-הרצגובינה, מוזמביק, קמבודיה ועוד, במסגרת הסכמי השלום במקומות אלה.
"השיבה של הפלסטינים לא תיצור פליטים יהודים חדשים" מוסיף אבי רם, "שכן היא תתרחש כחלק מפיוס כולל, ואף אחד לא יידרש להסתלק מביתו או מארצו. מעבר לכך, השיבה תתן לנו, היהודים הישראלים, הזדמנות לחיים שוויוניים ושלווים לאחר שנים רבות מדי של חיים על החרב".
בראיון שהעניק השבוע לטלוויזיה החברתית (ויעלה לאתר בימים הקרובים) אמר אבי רם צורף: "כשאומרים לישראלים היום שיבה, זה מפחיד בגלל שזה נתפש כסוף הקיום היהודי, ואפשר לחשוב את זה בדיוק הפוך, אפשר לחשוב על השיבה כהזדמנות, אפשר לחשוב על זה בתור אופציה למצב שאין פריווליגיות לקבוצה אחת, איך השיבה מאפשרת לפרק את מבנה השליטה שקיים כיום במדינת ישראל. ואני חושב שזה אינטרס יהודי, בוודאי של קבוצות מוחלשות בתוך הקבוצה היהודית".
יוסףה מקיטון רואה בשיבת הפליטים הפלסטינים הזדמנות לשינוי תרבותי: "המשטר הנוכחי מפלה אותנו, היהודים שמוצאם מארצות ערביות ומוסלמיות. שיבת הפליטים תאפשר קשרים, יצירה ותרבות ערבית-יהודית שכיום פורחת רק בשוליים".
לדברי הפעילים, היה להם חשוב שמפגיני ומפגינות צעדת השיבה בעזה ידעו על קיומם של יהודיות ויהודים התומכים בשיבה, כמו גם להציב את האפשרות הזו מול הציבור בישראל כמפתח לעצירת שפיכות הדמים והשגת חיים שלווים לכל יושבי ויושבות הארץ.
מה יקרה אם הפליטים ישובו? הנה מספר תגובות אקראי:
- צפו במבחר כתבות העוסקות בזכות השיבה ומימושה.
הוספת תגובה לכתבה