תמלול הכתבה: מה יקרה אם הפליטים יחזרו?
קריינות: בשנים האחרונות מתקיימים מפגשי דיאלוג רבים בין ישראלים לפלסטינים לסיום הסכסוך. באחד מן המפגשים הללו, שאלנו על סוגיית ליבה אך לא כל כך מדוברת - זכות השיבה של הפליטים הפלסטינים.
שוורץ אברהם: לא, לא הזכרנו את זכות השיבה. אני לא חושב שכדאי להזכיר, אין צורך להזכיר את זה.
ליטל בראון: צריך לדבר על הכל, כי צריך לפתור, אם יש צד שחושב שזה בעיה שרוצה לדבר עליה, אז מדברים.
חאדר: בעיני הפליטים הם למעשה שורש הבעיה. אז אנחנו לא יכול לפתור את הבעיה ללא הבסיס שלה. משפחתי מיפו, ואנחנו צריכים לחזור ליפו, כי זאת העיר שלי. אין לי בעיה לחיות ביפו בין יהודים. אבל תחת השם פלסטין.
נעמה: מאוד קשה להסכים כמו שהרבה מהם רוצים לחזור לגמרי לכל הגבולות כאילו מלפני שהוקמה המדינה.
עלי: כל מי שאוחז בזכות לחזור לביתו ולאדמתו שנשארו כאן קודם כל שתינתן לאנשים האלה הזכות לחזור. למשל אני, מאיפה אני? מבאר שבע. אני צריך לחזור לבאר שבע, למה שאגור במחנה (פליטים) בשכם? כן אבא שלי נולד בבאר שבע ודודות שלי עדיין חיות שם.
כתב: אם יחזרו הפליטים מחו"ל איך זה ישפיע על החברה הישראלית?
שלום: לא, לא, לא אין מקום.
כתב: אבל, אבל בוא נדמיין שמשהו כזה קורה, אם זה יקרה.
שלום: יזרקו אותנו לים. אתה יודע את זה? הם יהיו פה רוב, יזרקו אותנו לים.
צידונה: לדעתי, לא תהיה כמות גדולה של אנשים וזה יהיה בסדר גם, זה לא יגרום לשום זעזוע מכל סוג שהוא, אני בעד.
קריינות: כשמדברים על זכות השיבה, הנושא מעלה רגשות רבים וסותרים, אך מה שבטוח- אין הסכמה איך השיבה תראה.
אלה שאינסקיה: החזרת הפליטים תהיה רק בשטח של פלסטין, כשתוקם המדינה הפלסטינית ואני חושבת שאם משהו מדבר פה, בארץ, מהממשלה שלנו ומפחיד את האנשים זו ממש סתם הפחדה.
מוג'הד: שמעתי שהרוב רוצים לחזור לגדה אם הם חוזרים, ולא למקום אחר. כלומר לא ליפו או לחיפה, כל אלו מדינת ישראל.
רן כהן: אם זה יעמוד על בסיס הומניטרי, נניח יש משפחה שכל מה שנשאר ממנה, שהיא נפלטה מיפו, ומה שנשאר ממנה זה זקן וזקנה שרוצים לבוא כדי שיוכלו להיקבר כאן, אז יכול להיות שבממדים מסוימים זה יהיה לגיטימי לחשוב על זה ולפתור את זה.
חאדר: ביקרת בחייך במחנה פליטים? אם תלך למחנה תראה את רמת העוני ותלך לערים שיש בהם פליטים או לפלסטינים בתפוצות אתה תראה כמה עוני יש. אז כשהם יחזרו הכל יתוקן, מבחינת העוני, מבחינת חינוך, הכל יחזור להיות טוב.
גיא: עם הקמת המדינה קלטנו מאות אלפי, מיליוני פליטים יהודים מכל המדינות זה משהו שאנחנו מנוסים בו. את אותו תהליך אפשר לעשות בצורה מסודרת בשיתוף עם הפלסטינים. יש מקום ליישב אותם אפשר לבנות שכונות אפשר לבנות ישובים.
תומר אביטל: אין שום דרך שמיליונים יכולים לגור פה ונשמור על הצביון היהודי הקריטי למדינת ישראל מאחר שגילנו שיהודים זה לא התחביב של רוב העולם. אי אפשר שיחזרו הרבה, זה בלתי אפשרי.
כתב: למה? כלומר, רק בגלל שיהיה רוב אתני לקבוצה מסוימת?
תומר אביטל: כן.
יובל: אם אנחנו מדברים שתי מדינות לשני עמים ואנחנו מכניסים למדינה היהודית שתקום או שתישאר עוד מיליון פליטים פלסטינים אני מתאר לעצמי שהם לא ירגישו חלק מהמדינה. אני מתאר לעצמי שיהיה הרבה, הרבה התנגדות מהצד היהודי.
כתב: איך תשפיע שיבת הפליטים על החברה הישראלית?
איסרא שראווי: יהיו לזה השפעות חיוביות, אם אתם רוצים להחזיר אותם ואתם רוצים שישרור שלום אז הם לא יעשו כלום. אבל כל עוד הם בחוץ לא ישרור שלום ולא יהיה בטחון ולא יהיה כלום.
נעמה: אני רואה הרבה אלימות שיכולה לקרות אז כאילו אני חושבת לעצמי מה עדיף. אבל צריך לתת להם משהו הם לא יכולים להישאר פליטים לתמיד.
קריינות: מה שבטוח, סוגיית הפליטים לא תעלם ללא פתרון. וכעת נשאלת השאלה איך ומתי ישראל תכיר בנכבה ותאפשר מימוש מוסכם של זכות השיבה למען פתרון של שלום וביטחון אמיתי לכולם.
סוף תמלול הכתבה: מה יקרה אם הפליטים יחזרו?
הוספת תגובה לכתבה