ידיעה כתובה |

: עובדות הסיעוד משתכרות כראוי?

חברה נכתב על ידי

תביעה ייצוגית טוענת כי עובדות הסיעוד אינן מקבלות את כל השכר המגיע להן. מחר, 21.09.15, עומד להתקיים הדיון המסכם בבקשה לאישור התביעה הייצוגית בסכום של 588 מליון שקלים נגד חברות ועמותות הסיעוד והמוסד לביטוח לאומי.

לאחרונה פסק בית הדין האירופי לצדק (בית המשפט המרכזי של האיחוד האירופי הממוקם בלוקסמבורג) כי זמן הנסיעה לעבודה וחזרה נחשב כשעות עבודה. בפסק הדין, שנכנס לתוקף באופן מיידי, קבע בית המשפט כי פסק הדין יחול על עובדים ועובדות ללא סביבת עבודה קבועה אשר בדרך כלל נוסעים מהבית לעבודה הנמצאת בכל פעם במקום אחר. בישראל, לא משלמים לעובדות ולעובדי הסיעוד אף על זמן הנסיעה במהלך יום העבודה.

בשנת 2011 הוגשה לבית הדין האזורי לעבודה בירושלים תביעה ייצוגית על ידי עמותת "ידיד". העמותה מייצגת בתביעה 35 אלף עובדות ועובדי סיעוד. עו"ד אסף פינק הגיש את כתב התביעה הקוראת לחייב עשרים חברות ועמותות סיעוד הפועלות ברחבי הארץ לשלם לעובדיהן ועובדותיהן תשלום עבור זמן העבודה שהן "מבזבזות" בנסיעה ממטופל אחד למשנהו. בתביעה נכתב: "עובד המצוי במהלך יום עבודה זכאי לתשלום עבור כל הזמן בו הוא מצוי בעבודה בין אם מדובר בזמן בו נמצאת המטפלת אצל המטופל ובין אם מדובר על הזמן בו המטפלת מצויה בדרך למטופל הבא." במידה והתהליך יצליח, יקבלו עשרות אלפי עובדות ועובדים, בענף עבודה שעדיין לא מאוגד ועל כן סובל מאפלייה ניכרת, תשלום על עשרות אם לא מאות שעות עבודה שלא שולמו.

צפו בסיקור של המצעד לשיוויון זכויות של עובדות הסיעוד שנערך על ידי הטלוויזיה החברתית:

ביום שני, 21.09.15, יתקיים דיון ההוכחות האחרון לפני שהדרג המשפטי יחליט האם לאשר את הבקשה או לדחותה. במהלך הדיונים המתקיימים כבר יותר מארבע שנים נחקרו מעל לשלושים עדות ועדים, ביניהם בכירות ובכירים של עשרים חברות הסיעוד הנתבעות וכן נציגי ונציגות המוסד לביטוח לאומי. החברות והעמותות הנתבעות מטפלות בכשני שלישים ממקבלי קצבת סיעוד, הכוללים בין 80-100 אלף מטופלות ומטופלים.

לדברי עו"ד אסף פינק ועו"ד ורדית דמרי מדר, מנהלת המחלקה המשפטית בעמותת "ידיד", מדובר בהפרה גסה ושיטתית של חוקי וכללי משפט העבודה, אשר נקבעו הן בחקיקה והן בפסיקות בתי הדין לעבודה. חמורה שבעתיים העובדה כי הפרה זו נעשית על גבן של עובדות אשר ברובן חסרות מודעות לזכויותיהן כעובדות ובוודאי חסרות יכולת עמידה מול ארגוני הסיעוד המעסיקים אותן.

"המשיבות מתעשרות על גבן של המטפלות – ואין כל דרך אחרת לתאר הפרה שיטתית זו של חוקת העבודה." כך נאמר בכתב התביעה.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס