מה באמת היה בעזה בקיץ שעבר? האם באמת צה"ל עשה כל שניתן כדי להימנע מפגיעה באזרחים?
בנימין נתניהו הצהיר באו"ם כי ישראל עשתה "כל שניתן כדי למזער את הפגיעה באזרחים הפלסטינים". אולם סידור הנתונים הידועים על תקיפות צה"ל על עזה במהלך צוק איתן מראה תמונה מעט שונה. כלי מחקר מקוון חדש שהשיקו לאחרונה אמנסטי אינטרנשיונל ו-Forensic Architecture ממפה את ההתקפות הישראליות על עזה במהלך "צוק איתן" ומאפשר לזהות מגמות ודפוסים באסטרטגיה הצבאית הישראלית ולחקור פשעי מלחמה והפרות של זכויות אדם במהלך קיץ 2014.
פלטפורמת עזה היא כלי חדש וחדשני בשימוש כדי לחקור הפרות של זכויות אדם. אמנסטי אינטרנשיונל הוזמן המחלקה לארכיטקטורה המשפטית של אוניברסיטת גולדסמית לבנות מסד נתונים ייחודיים תוך שימוש בכל תמונות הלווין הזמינות, לשדר חדשות ואזרח שנוצר סרט, סטילס, ציוצים, דיווחים בעיתונות ומשחרר וכו 'שנוצר במהלך 50 הימים של העימות ברצועת עזה 2014 לבניית תמונה סופית מה שקרה מרגע לרגע, שעת השעה, מיום ליום כדרך לחקור פשעי מלחמה.
הפלטפורמה מתעדת את הזמן והמיקום של כל פגיעה על מפה אינטראקטיבית, ומסווגת כל פגיעה לפי קריטריונים, ביניהם סוג ההתקפה, סוג האתר שנפגע ומספר הנפגעים. הפלטפורמה כוללת תמונות, סרטונים, עדויות וצילומי לווין של ההתקפות כשאלו זמינים. דרך המחשת הנתונים ומיפוי דיגיטלי, המשתמשים יכולים לחפש במידע ולזהות דפוסים בהתנהלות הכוחות הישראליים במהלך העימות.
בסרטון שמציג את הפלטפורמה, מציגים את המסקנות שניתן להסיק ממנה אודות הפרה של החוק הבינלאומי, וקוראים להעמיד את ישראל לדין על פשעי המלחמה שביצעה במהלך "צוק איתן".
לדברי פיליפ לות'ר, מנהל תכנית המזרח התיכון וצפון אפריקה באמנסטי אינטרנשיונל: "הפלטפורמה היא התיעוד המקיף ביותר הקיים כיום של ההתקפות הישראליות במהלך העימות של 2014. היא מאפשרת לנו לחבר ולנתח יותר מ-2,500 תקיפות פרטניות, ומדגישה את קנה המידה העצום של ההרס שנגרם בעקבות הפעולות הצבאיות של ישראל בעזה במהלך העימות בן 50 הימים. בחשיפת דפוסים, במקום הצגת סדרות של התקפות פרטניות, לפלטפורמה הזאת יש פוטנציאל לחשוף את השיטתיות בהפרות שביצעה ישראל. מטרתנו היא שהפלטפורמה תהפוך לכלי חשוב עבור חוקרי זכויות אדם אשר קוראים למתן דין וחשבון בנוגע להפרות שבוצעו במהלך העימות".
השקת הפלטפורמה היא רק תחילת הפרוייקט והיא תעודכן מעת לעת במידע חדש תוך כדי העבודה הנמשכת למצוא עדויות נוספות.
"ההשקה של הפלטפורמה היום, שנה לאחר תחילת העימות, היא צעד חשוב בתהליך של תיעוד ההפרות רחבות ההיקף שבוצעו בעזה בשנה שעברה. זוהי גם קריאה לאנשים ולארגונים לשלוח יותר תמונות ועדויות אחרות שהם חוו או תיעדו במהלך העימות", אמר אייל וייצמן, מנהל Forensic Achitecture.
דפוסי ההפרות הישראליות
למרות שרוב המידע, הכולל עדויות, תמונות, סרטונים וצילומי לווין עדיין בשלבי עיבוד, הפלטפורמה כבר מראה שיותר מ-270 התקפות ישראליות בוצעו בעזרת ירי אריטלריה במהלך העימות, ואלו גרמו למוות של יותר מ-320 אזרחים. השימוש החוזר בארטילריה, שהיא נשק לא מדוייק, כלפי אזורים מאוכלסים בצפיפות, מהווה תקיפה ללא הבחנה שיכולה להיחקר כפשע מלחמה.
הפלטפורמה גם מציגה דפוס ברור של תקיפת בתי מגורים – יותר מ-1,200 תקיפות ישראליות על בתים גרמו ליותר מ-1,100 הרוגים אזרחיים. תקיפת אזרחים שאינם לוקחים חלק ישיר בלחימה ותקיפת אובייקטים אזרחיים הינם אסורים על פי הדין ההומונטרי הבינלאומי, או "דיני המלחמה". אמנסטי אינטרנשיונל, ועדת החקירה של האו"ם וארגונים נוספים שחקרו את העימות הזהירו בנוגע למספר הגבוה של תקיפות כאלה במהלך העימות של 2014.
בפלטפורמה נחשפים גם דפוסים מטרידים אחרים, כמו התקפות ישראליות שפגעו בנותני עזרה ראשונה, עובדי רפואה ומתקנים רפואיים, או השימוש הנרחב באזהרות "הקש בגג", בהם טיל שנורה ממל"ט מקדים פצצה גדולה יותר. אמנסטי אינטרנשיונל לא מחשיב תקיפות כאלה כאזהרות אפקטיביות, והן לא פותרות את ישראל מהמחויבות הברורה לא לתקוף אזרחים או רכוש אזרחי בצורה ישירה.
הוספת תגובה לכתבה