ידיעה כתובה |

: הסחר המשגשג של סין בעינויים

חברה נכתב על ידי

הסחר, הייצור והייצוא המשגשגים של כלי עינויים בידי חברות סיניות 'מתדלק' הפרות זכויות אדם ברחבי אפריקה ואסיה, כך חושף מחקר חדש שנעשה על ידי אמנסטי אינטרנשיונל וקרן המחקר אומגה.  הדו"ח "הסחר של סין בכלי עינויים ודיכוי" מראה שיש כיום למעלה מ-130 חברות סיניות המעורבות בייצור ובסחר של ציוד אכיפה שעלול להיות מסוכן – בהשוואה ל-28 חברות סיניות בלבד בעשור הקודם. בין האמצעים שהחברות הללו משווקות לכל דורש ניתן למצוא אלות הנותנות שוק חשמלי, אלות בעלות קוצי מתכת ואזיקי משקולות לרגליים. אמצעים אלו הם אכזריים ולא-אנושיים מיסודם, ויש לאסור את השימוש בהם לאלתר. אמצעים אחרים, שהשימוש בהם יכול להיות לגיטימי כאשר מדובר באכיפה משטרתית – כגון גז מדמיע, כדורי פלסטיק, או רכבים ייעודיים לפיזור הפגנות – מיוצאים מסין גם כאשר קיים סיכון ממשי להפרות חמורות של זכויות אדם בידי רשויות אכיפת החוק המקבלות אותם לידיהן.

לחברות הסיניות, שרובן בבעלות המדינה, יש נוכחות הולכת ומתחזקת בשוק העולמי לאמצעי אכיפה. סין היא המדינה היחידה המייצרת אלות בעלות קוצי מתכת, המעוצבות באופן מיוחד לשמש ככלי עינויים ויכולות לגרום כאב וסבל רב. שבע חברות סיניות מפרסמות בפומבי את האמצעים הלא-אנושיים האלו לייצוא. מדיווחים עולה, כי אלות בעלות קוצי מתכת המיוצרות בסין שימשו את משטרת קמבודיה ויוצאו לכוחות הביטחון בנפאל ובתאילנד. ציוד נוסף נמכר למגוון של רשויות אכיפת חוק בעולם, ביניהן גם רשויות הפוגעות בזכויות אדם באופן קבוע.

חברות סיניות ממשיכות גם לייצא ציוד, שהשימוש בו כאמצעי לאכיפת חוק הוא לגיטימי רק כאשר מדובר  בשימוש התואם את הסטנדרטים הבינלאומיים ושהשוטרים מאומנים היטב ומחויבים למתן דין וחשבון. עם זאת, הדו"ח מתאר מקרי ייצוא של אמצעי אכיפת חוק מסין למדינות בהן קיימת סבירות גבוהה שהם ישמשו להפרות חמורות של זכויות אדם. דוגמה אחת לכך בדו"ח היא משלוח גדול של אמצעי "פיזור הפגנות" מתוצרת סין שיוצא לאוגנדה בפברואר 2011, למרות חששות שמקרי עינויים והתעללויות בידי המשטרה במדינה הם נפוצים. חודשיים מאוחר יותר, אמצעי לפיזור הפגנות מתוצרת סין שימש אנשי ביטחון באוגנדה כדי לדכא ביד קשה הפגנות נגד עליית יוקר המחייה במדינה. בדיכוי האלים, בו נורו למוות לפחות 9 בני אדם, יותר מ-100 נפצעו ויותר מ-600 נעצרו, נעשה שימוש נרחב בכלי רכב משוריינים שיוצרו בסין. אמצעים לפיזור הפגנות מתוצרת סין שימשו גם לדיכוי הפגנות במהלך בחירות 2011 ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו, במהלכן נהרגו לפחות  33 בני אדם ו-83 נפצעו. עסקת הייצוא יצאה לפועל למרות עדויות על הפרות זכויות אדם נרחבות בידי כוחות הביטחון של קונגו.

הדו"ח מראה שאמצעי הבקרה של סין על ייצוא אמצעים לאכיפת החוק הם חלשים, לוקים בחוסר שקיפות, ולא נראה שהם מעריכים את מצב זכויות האדם של המדינה המקבלת. מערכת הייצוא של סין היא לא היחידה בה חסרה שליטה אפקטיבית על העברת אמצעי אכיפה במטרה להבטיח שמירה על זכויות אדם. המסחר העולמי בציוד כזה אינו מפוקח כראוי, ואפילו מדינות בהן יש רגולציה יעילה יותר, כגון באיחוד האירופי וארה"ב, חייבות לבצע שיפורים במטרה לסגור פערים ולכלול מוצרים וטכנולוגיות חדשים שנכנסים לשוק.

  כתבות ווידאו שחבל לפספס