הרב מרדכי בלוי, המזוהה עם 'יהדות התורה', פרסם אמירות בקשר לנשים שיפנו למפלגה שלא בהנהגת "גדולי ישראל". לפי הפרסום, אישה שתפעל בניגוד להוראת הרב, תישלל ממנה ּהכתובה שלה ותיפגע פרנסתה (אסור יהיה ללמוד במוסדות החינוך שלה ולרכוש ממנה מוצרים) וכן ילדיה יוצאו ממוסדות הלימוד. פרקליטות המדינה בוחנת את ההיבטים הפליליים העולים מן הפרסומים.
בעקבות התבטאויות אלו, שעלולות להוות הפעלת לחץ פסולה על נשים חרדיות להימנע מלהתמודד לבחירות לכנסת. פנתה דינה זילבר, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, על דעת היועמ"ש, ליו"ר ועדת הבחירות המרכזית, השופט סלים ג'ובראן וביקשה את שיתוף הפעולה שלו למיגור התופעה. במכתבה הוסיפה כי "איום על נשים חרדיות שלא לממש את זכות הבחירה הקנויה להן בהיותן אזרחיות המדינה, הינו מעשה שאין להשלים עימו. על כן, ככל שימצא כי יש ממש בנטען כאמור, יש לגנות בחומרה מעשה פסול זה, תוך העברת מסר ברור וחד משמעי למפלגות ולציבור בכללותו, בדבר נפסדותו לצד הנפקויות הפליליות אשר עשויות להתלוות אליו."
בהמשך דבריה, מביעה זילבר חשש כי פרסומים כאלו יימנעו מנשים חרדיות להתמודד למפלגות קיימות ולהקים מפלגות חדשות. היא מסבירה כי נוסף על הזכות להיבחר, דבריו של בלוי מאיימים גם על הזכות לבחור, שכן היעדר ייצוג של נשים חרדיות בכנסת פוגע באפשרות של הציבור לבחור בנשים חרדיות ולהיות מיוצג על ידיהן בכנסת. היועץ המשפטי לממשלה, קבע שתופעת "הדרת הנשים במרחב הציבורי היא תופעה חמורה המתאפיינת בהפלייתן של נשים באשר הן נשים. הפליה זו יורדת לשורשו של עניין ומערערת את הנחות היסוד עליהן מושתת המשטר הדמוקרטי בישראל, המכיר בערכו האנושי של האדם באשר הוא אדם".
בו ביום פנה השופט סלים ג'ובראן, יו"ר ועדת הבחירות המרכזית, לכל יו"ר המפלגות, התריע נגד התופעה החמורה והודיע כי לא יהסס להשתמש בסמכויותיו אם תובא בפניו עתירה שתראה שנעשים צעדים למנוע מנשים חרדיות לבחור לפי צו מצפונן או להתמודד בבחירות. במכתבו הדגיש את חומרת דברי הרב המהווים עבירה פלילית ועוד הוסיף "אנו חיים במדינה דמוקרטית, ועל כך גאוותנו. הדמוקרטיה מתבטאת בשני מובנים: רצון העם (מובנה הפורמאלי) וזכויות אדם (מובנה המהותי). ניסיון להשפיע – תוך איומים – על אזרח מלבחור על פי צו מצפונו ואף להתמודד בבחירות, פסול באופן חמור ויש להוקיע פרקטיקה זו בכל אופן, ככל שהיא קיימת."
הוספת תגובה לכתבה