אולפן |
שני אירועים אלימים בין מתנחלים לפלסטינים סמוך לכפר ג'אלוד והכפר קוסרא זכו לכתבה במסגרת חדשות השבת בערוץ הראשון וחשפו את הרוחות הסוערות בגדה. בכתבה מוצגים הפלסטינים כיוזמי המהומות וטענותיהם מוצגות דרך התיעוד של ''בצלם'', שנתפס לצופה כפרו-פלסטיני. בניגוד, טענותיהם של המתנחלים מוצגות באמצעות תיעוד של ארגון תצפית, ותיעוד של הערוץ הממלכתי - דבר המעניק לצופה תוקף של אמת עיתונאית. במקום להיצמד לעובדות מביא הערוץ הראשון סיפור מוטה, מגמתי וחד-צדדי. יכול להיות שהערוץ הממלכתי שכח את תפקידו האמיתי? שפה: עברית
כתוביות: עברית
(לתמלול הכתבה »)
כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית
כתבה
טעימה מתוך התוכנית התלת-שנתית "עיתונות שלום"
פרס ליבוביץ 2021 – יונתן פולק
הרצאה/ראיון
נאומו של ישי מנוחין חתן פרס ליבוביץ 2021
עו"ד נטע לוי – מבעד לעדשות ה- SDGs
הרצאה/ראיון
הרצאתה של עו"ד נטע לוי מאיתך-מעכי
פערים אמנותיים
כתבה
הייתה סולידריות בין אמנים יהודים וערבים בתקופת הקורונה?
Talking Memory- Memorial Day
Story
Who will protect the hope?
להלן תגובתנו לעניין כתבה ששודרה בחדשות השבת 5.1.13 בנוגע לאירועים בגדה:
ברצוננו להבהיר כי אינני מוצא "אי דיוקים או חוסר היצמדות לעובדות", כפי שנטען בפנייתכם.
1. מהכתבה עולה בבירור שמדובר בשטח במחלוקת ומטבע הדברים זהו בין היתר הרקע למהומות ולעצם "קיומה" של הכתבה. ולעצם העניין, כל צד טוען לבעלות: המתנחלים טוענים כי חלקים מהשטח עובדו על ידם יותר מ-10 שנים ומתוקף כך הם דורשים זכויות על הקרקע, (כך עפ"י החוק הירדני), זכויות שטיבן עשוי להתברר בביהמ"ש.
2. דברם של הפלסטינים הובא בכתבה הן בהתבטאות שנשמעה מפי תושב הכפר ג'אלוד שסיפר כיצד הותקף באבנים, והן בתוכן הדברים, כלומר בקריינות, שבה ציינה הכתבת כי "הפלסטינים טוענים שהשטח נמצא בבעלותם". עוד ציינה הכתבת כי "הפלסטינים אכן קיבלו אישור מצה"ל לעבד את האדמות", מה שמשקף את החוקיות שבבסיס פעולתם לעבד את הקרקע. על כן, אינני מקבל את הטענה ולפיה "נוצרה תמונה חלקית של המאורעות"
3. מי שאחראי להחליט מי עומד מאחורי אותן פעולות אלימות כלפי תושבי הכפר ג'אלוד הם גורמי האכיפה בלבד. אין זה מתפקידם של ארגונים חברתיים או גופי תקשורת לעשות כן. כל עוד אין כתבי אישום, שומה עלינו להשתמש בז'רגון המקובל והחוקי לפיו מדובר בחשד לתג מחיר ולא בתג מחיר. על כן אין לי אלא לשלול את טענתכם בדבר "עבודת תחקיר לא מקיפה.."
4. החומר המוצג בכתבה אינו חומר "מטעם", אין שום פסול לעשות שימוש בחומרים שמגיעים אלינו מסוכנויות שונות בהן רויטרס, אי פי, וכן גם מגורמים שפועלים בשטח ומביאים תיעוד מיוחד של אירועים, כמו תצפית, בצלם ואחרים. זה חלק בלתי נפרד מעבודתנו העיתונאית ובעיקר כמדיום טלוויזיוני, להביא תיעודים מיוחדים אל המרקע.
5. לא מדובר בכתבת תחקיר או עומק. זוהי כתבה בעלת אופי דיווחי ששודרה במהדורת חדשות רגילה. לא נהוג בכתבות מסוג זה לשטוח את ההיסטוריה של המקרה או להביא את שרשרת האירועים ומסכת התיאורים. כתבה מסוג זה אמורה להציג את הנושא תוך התייחסות לעמדות הצדדים וכך נעשה גם בכתבה זו.
6. כמו כן, מטרת הכתבה הייתה להראות את "ההתעוררות" או התגברות המתיחות בשטחים, באמצעות 2 נקודות חיכוך חדשות-ישנות: אש קודש ויצהר. כך שמלכתחילה הכתבה לא נועדה להתמקצע באופן ספציפי במקרה של אש קודש לבדו.
7. ולסיום, ולאחר כל הנימוקים שהעליתי, מי מכם שעדיין מוטרד מכך שהצד הפלסטיני לא כוסה כראוי בחדשות הערוץ הראשון, מוזמן לצפות בכתבתו של יורם כהן ששודרה שבשבוע החולף (ביום 1.1.13), שם ניתן דווקא ביטוי יוצא דופן לצד הפלסטיני באירועי אש קודש.
ב ב ר כ ה ,
לינדה בר
דוברת