תמלול הכתבה: מוכרות את גופן בצל חוק הפיקדון

עדן טספמארם: מלא נשים עובדות בזנות. זה לא שהן רוצות להיות זונה, אבל המצב הוריד אותן ללהיות זונה. זה... אין מה לעשות.
ראג'אא נאטור: עדן היא אמא חד הורית שברחה מאריתראה עקב רדיפת המשטר. אחרי חודשיים במחנות הפליטים ואובדן קרובי משפחה בדרך היא הגיעה לישראל בתקווה שתמצא כאן ביטחון.
עדן טספמארם: אני שומעת שיש אנשים שואמרים, ישראלים, האריתראיות עובדות ככה, כזונות. לא! במדינה שלנו אין (דבר) כזה שאישה יוצאת ועובדת כזונה. אבל אמא צריכה לגדל את הילדים שלה, היא יכולה לעשות רק את מה שיש, עד שהיא מתה. זונה זה כלום. אני יכולה להיות (במצב) עוד יותר גרוע מזונה כדי שהילדים שלי לא יהיו רעבים.
ראג'אא נאטור: כיום היא עובדת בשלוש עבודות וכמו מבקשי מקלט אחרים, המעסיקים שלה מפרישים משכר הנטו שלה 20 אחוז לקופה המיועדת ליצור עבורה תמריץ לעזוב את ישראל. מה שמכונה חוק הפיקדון.
עדן טספמארם: למי יתנו את הכסף הזה? לי?
ראג'אא נאטור: חוק הפיקדון מיושם כבר מעל לשנה בישראל ומדרדר אלפי מבקשי מקלט לחרפת רעב ומצוקה קיומית.
נעה הרמן: ההשלכות הן דרמטיות, אנחנו רואים עלייה מאוד מאוד דרמטית בבקשות לסיוע במזון. עלייה של 30% בתרומות מזון. הורים שמגיעים לכאן ואומרים לי 'אין לי אוכל לילדים שלי'. אימהות שמשאירות חיתול על הילד שלהן 12 שעות כי אין להן חיתולים להחליף. אימהות שמגיעות לכאן ארבע פעמים בחודש כדי לקחת פורמולה לתינוקות.
עדן טספמארם: כבר שנה שאני התחלתי לעבוד בשלוש עבודות. זה מתי שהתחיל ה-20 אחוז (חוק הפיקדון). שכר דירה זה כמעט ארבעת אלפים, 3800 אני משלמת. אני מרגישה כאילו אני עובדת בשביל שכר דירה. הילדים לא מקבלים כמו כל הילדים, מה שצריך ילד, כי זה הולך לשכר הדירה. בגדים, אני לא יכולה לקנות להם מה שהם רוצים, נעליים.
קריינות: ארגוני זכויות האדם עתרו לבג"צ נגד החוק. לא רק מכיוון שהוא פוגע אנושות בעובדים אלא בגלל שהוא לא השיג את מטרתו. תמרוץ מבקשי המקלט לעזוב את ישראל.
נמרוד אביגאל: המדינה אמרה שבעצם העובדה שמעט מאוד אנשים עזבו במהלך השנה האחרונה לא מלמדת שהחוק לא עובד אלא שלמעשה עדיין לא ראינו אותו במלוא פעולתו. וזה משתי סיבות: אחת -  שעדיין אין אכיפה מלאה של החוק. כלומר, לא מכולם עדיין לוקחים את העשרים אחוז. ושתיים – שהמדינה יודעת שהחוק הזה עובד כמו משהו שמזדחל לאט לאט. כלומר, ככל שחולפים החודשים ואנשים מגיעים למצוקה כלכלית קשה יותר וקשה יותר, לרעב ולעוני, כך הסיכוי שהם יעזבו, לשיטת המדינה, גבוהים יותר. ולמעשה לזה הם מחכים.
עדן טספמארם: 1300 לוקחים לי את העשרים אחוז בחודש, משלוש עבודות. אין לי עם מה לקנות ביד לפעמים באמת. אין לי עם מה לקנות.
נעה הרמן: יש לנו עליה של 80% בפניות על רקע חוסר בדיור או חשש להיזרק לרחוב. אני לא יכולה... אני חושבת שהיו לי יותר מ-10 נשים חד-הוריות שפגשתי בחודשים האחרונים שאמרו לי שאין להן כסף לחודש הבא לשכר הדירה. עלייה של 200%, באמת, מאתיים אחוז על רקע מצוקה נפשית בעקבות חוק הפיקדון.
קריינות: עדן מצליחה לשרוד כי יש לה שלוש עבודות. אך גורלן של נשים אחרות הוביל אותן, לעיתים, לחיפוש אחרי כסף לכלכלתן על ידי הדרדרות לעבודה בזנות.
ביסרט גביראסוס: הפרופיל של נשים שעוסקות בזנות בגלל חוק הפיקדון הן אימהות חד הוריות שצריכות לטפל בילדהן. העשרים אחוז האלה שלוקחים מהן, בנוסף לכך שהן מקבלות שכר מינימום, משאיר להן מעט מאוד כסף בשביל לכסות את שאר צורכיהן הפיננסיים. אז כדי לכסות את זה ולגדל את ילדיהן כמו שצריך ולחיות, פשוט כדי לחיות ולדאוג לאוכל הן צריכות לשלם את המחיר ולמכור את גופן. להיות זונה.
נמרוד אביגאל: היו דיונים בכנסת על קבוצות שיוחרגו מהחוק, ואחד מהדברים שאנחנו אמרנו בדיונים האלה בוועדות הכנסת היו שגם צריך להחריג הורים ונשים מהחוק. מה שעשו בסוף זה היה שלקחו את ההורים שבמקור היו אמורים להיות מוחרגים מהחוק והחליפו אותם בנשים. וכך למעשה נשים אומנם יוחרגו מהחוק באופן חלקי, כלומר עדיין יקחו מהן איזה שהוא אחוז, שישה אחוזים משהו כזה, מהשכר שלהן.
עדן טספמארם: הילד הגדול אמר לי 'אמא זה לא חיים ככה, למה את הבאת אותי לישראל? כדי שאני אסבול? למה לא השארת אותי אצל אמא שלך?'. ככה הוא אומר לי. הוא ילד גדול עכשיו, הוא אומר 'אמא עדיף לי לעבוד ולעזור לך במקום ללמוד'. הוא בן שש-עשרה עכשיו, הוא יודע מה אני עוברת, כי לפעמים הוא מטפל באחותו הקטנה. אתמול אני לא ראיתי אותה, היא ישנה כשהגעתי הביתה, השארתי אותה ישנה ויצאתי. ילדה בת ארבע, היא רואה את אמא שלה פעם בשלושה ימים כזה.
קריינות: גם אם עדן תוחרג מהחוק לא ברור מתי זה יקרה והיא מצידה אולי מצפה לקבל החזר על ההפרשות שהופרשו עד כה.
לירון שליש: קודם כל לא לגמרי ברור איך ההחרגה הזאת תקרה, מתי היא תקרה. ומה שכן ברור זה שהיא לא תוכל רטרואקטיבית.
כתבת: מה זה אומר?
לירון שליש: זה אומר שאמהות חד הוריות שכל השנה הזאת הפרישו 20% והילדים שלהם אוכלים קצת פחות והן אוכלות קצת פחות והן מוותרות על ביטוח בריאות וכו'. אף אחד לא יחזיר להן את השנה האחרונה.
צעקות בהפגנה: גזענים הביתה!
עדן טספמארם: הם חושבים שאנחנו נצא מפה, אפילו אם יקחו 50% אני לא יוצאת. לאן אני יכולה ללכת? לחזור לסיני? או לחזור לאפריקה ברגל? אני לא יכולה.
קריינות: סוגיית מבקשי המקלט אומנם מורכבת וסבוכה אך יש לזכור שעל שולחנה של ממשלת ישראל הונחה תוכנית מובנת של נציבות האו"ם. אשר הציגה פתרון כוללני ללא הפרת זכויות היסוד של הפליטים.
נמרוד אביגאל: יש אלטרנטיבה ללאמלל אנשים כדי שהם יברחו מישראל וזאת ההצעה שהגישה נציבות האו"ם לפליטים למדינה. הצעה שכבר נחתמה, שכבר התקדמה מאוד מאוד גבוה, לפזר גם ברחבי העולם את מבקשי המקלט במדינות בטוחות עבורם וגם בתוך ישראל. זאת הצעה שלצערי הרב נתניהו ירד ממנה למחרת היום שבוא הוא הצהיר על זה שהוא חתם עליה.
עדן טספמארם: אני אין לי תקווה בישראל. אפילו אם 20 שנה אני אחיה בישראל, ככה זה החיים שלי, אני אין לי תקווה. למה? אנחנו לא בני אדם?

סוף תמלול הכתבה: מוכרות את גופן בצל חוק הפיקדון

כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית

  כתבות ווידאו שחבל לפספס