תמלול הכתבה: סדר חברתי 23/4/2014

השבוע בסדר חברתי:

על ההצטרפות לאמנות ז'נבה בטרם הקמת המדינה.
תחנות כוח מבוססות גז - בעד ונגד.
כיפות גיאודזיות למחוסרי דיור בתל אביב.
עבדתם בעסק משפחתי? לא בטוח שתזכו לקצבת זקנה.
אירועי אחד במאי מתחילים כבר מסוף השבוע.

"סדר חברתי" - מהדורת האקטואליה של הטלוויזיה החברתית.

מי רוצה אמנה?
מגישה: עוד בטרם הועלה החשש מפירוק הרשות הפלסטינית, נחרדו מנהיגי המדינה בשבועות האחרונים מהצטרפות הרשות הפלסטינית לאמנות הבינלאומיות. האמנות לזכויות האדם שעליהן חתם עבאס מטילים על הרשות הפלסטינית חובות לכבד את זכויות האדם של הפלסטינים ושל מי שהרשות באה איתה במגע. אך מסתבר, כי אמנות שנועדו לשמור על זכויות אדם נתפשות ע"י ישראל והתקשורת שמלווה אותה כדבר מאיים. אז מי עוד ביקשה להצטרף לאמנות בינלאומיות לפני הקמתה? לא קשה לנחש.

דר' זיו בורר: רק שתדעו שישראל הודיעה שהיא מתחייבת לאכוף את אמנת ז'נבה עוד לפני שהיא הייתה מדינה.
זאת אומרת הישוב שלח הודעה לצלב האדום, עוד כמה חודשיים לפני שהייתה המדינה, והודיע שאנחנו לוקחים על עצמנו, שלא יכולנו לחתום אנחנו לא היינו מדינה, התחייבנו וולונטרית, לקחנו על עצמנו את ההתחייבויות של אמנת ז'נבה, אז אמנת ז'נבה מ-1929 כי עדין לא הייתה את זאתי של 49'.

מגישה: מפתיע? כנראה שלא.

תחנות כח גז
מגישה: לרגל יום כדור הארץ שחל השבוע, הנה זווית נוספת למה שנראה לנו ירוק וסביבתי - תחנת כוח מבוססת גז. נדמה שיש פריחה של תחנות כאלו בזמן האחרון. מי מקדם אותן ומי בעצם היה רוצה לגור ליד אחת כזו - על כך בכתבה המרכזית.

קריינות: חורף 2008 בחוף פלמחים היה גשום וקר. גדרות מתכת שצצו בין יום תחמו את האתר שבו עמדו לצקת כפר נופש לרווחת העשירון העליון.
בעורש חוף רוחות התמקמה אז עדי לוסטיג ילדה בת 17, היא לא תיתן שיהרסו לה את החוף, קשה להניח שהיזמים המקושרים הדירו שינה מעיניהם גם כשהוקם מטה המאבק להצלת חוף פלמחים.
חורף 2014, הגן הלאומי בפלמחים, חופשת הצנחנים, גשם לא היה כאן השנה, אבל בפרק התעשיות הסמוך יזמים זריזים מטפחים את מה שנתפס בעיני רוחיהם כפטרייה רעילה בדמות תחת כוח שעלולה להרוס כאן את הכל.
לא רק אני תושב המקום חרד לעתיד הבית והשמורה, גם אורן יגנה, מהעיר הסמוכה חושש, קבענו להיפגש מתחת לגשר בכניסה לשמורה, לא ידענו כמובן מה עומד להחשף לנגד ענינו כבר מהדקה הראשונה.

אורן יגנה: ברגע שהגענו לנחל ראינו בעצם איזשהו גוף נופל לתוך המים ואז הבחנו בציפור שפגעה בקו מתח מעלינו ופשוט צנחה למים.

קריינות: תחנות כוח מונעות בגז הן כנראה אלדורדו החדש של היזמים, הן צצות בכל מקום. גם כאן בכפר מנחם גילו לחרדתם תושבי החווה שבחלום על בית פרטי צמוד קרקע בין נוף פסטורלי ושקט מסתתרות כמה ערובות מעשנות ואין בידם דבר שיכול למנוע זאת.
אלעד זיו: הובא לידיעתנו שיזם פרטי עומד להקים כאן תחנת כוח מופעלת גז עם גיבוי של סולר זה פחות או יותר בגודל של תחנת רידינג.
תושב: אנחנו נגד.

נגד הקמת התחנה?
"כן"
"מצוין אנחנו מארגנים מאבק, יש כאן דפי החתמה"
אלעד זיו: התחנה עומדת לקום קרוב מאוד לבתי מגורים, מהשמורה הירוקה היפה הזו שמהווה את אחת הריאות הירוקות האחרונות שנותרו פה באזור המרכז.
קריינות: באביב 2008, החוף בפלמחים כבר המה אדם, פסטיבל ניו אייג' כמיטב המסורת גם אם התקשתי להאמין שזה מה שיעצור את הדחפורים והבטון יכולתי בנתיים להנות מהנוף האנושי, מוזיקה טובה ומהעשן המתוק שבאוויר.
חשוב לציין שתחנות כח המונעות בגז הן טובות יותר לסביבה. הן פולטות פחות מזהמים וגזי חממה מתחנות פחמיות ומשך הקמתן מהיר וזול יחסית והן נחשבות למתקדמות מסוגן בשוק האנרגיה.
אבל עדיין אף אחד לא רוצה לקום בבוקר ולגלות שתחנת כח עומדת לקום בחצר האחורית שלו מתקדמת וירוקה ככל שתיהיה.
ד"ר אילת גרינהוט: הטענה הזו שהתחנה היא ירוקה היא במונחים גלובליים ולא במונחי מיקרו סביבה, ועבור הסביבה הקרובה כאן שזאת שמורת טבע זה יהיה אסון אקולוגי בעצם.
אורן יגנה: יש פה דגים שבעצם נודדים מהים, זה דג שנקרא בורי וזה דג שבעצם הוא חייב את השפך של הנחל בשביל להתרבות. ברגע שמשנים פה את הטמפרטורה מספיק מעלה אחת או שתיים כבר הבית גידול הזה לא יהיה מתאים בשבילו.
בגלל הדברים האלה אנחנו באים למנוע את התחנת כח שעתידה לקום פה.
קריינות: אמנם הקורמורן המת לא הקריב את נוצותיו הבורקות על קידוש השם אבל הוא בהחלט סיפק לנו המחשה אכזרית וכואבת לסכנות הכרוכות ביער של מתח גבוה העומד להמתח מעל השמורה.
ד"ר אילת גרינהוט: כל פגיעה הכי קטנה בצינור של גז יכולה לשחרר כמויות כאלה של גז לאוויר כאשר ברדיוס של ק"מ וחצי סביב אותה נקודת פגיעה יכול להתפשט ענן שיכול להיות דליק וכל הצתה של סיגריה, טלפון יכולה לגרום לפיצוץ אדיר כאן בכל האיזור ועל כן בכל העולם המערבי לא ממקמים תחנות כח בטח ובטח לא סמוך לישובים.
קריינות: תושבי המועצה האיזורית באר טוביה וקריית מלאכי נאבקים כבר 7 שנים נגד הכוונה להקים תחנת כח בין מפעלי הדשן והכימיקלים הנפיצים שבשטחם.
בניגוד לכל סבירות תכנונית וההתנגדות של כל הרשויות הנוגעות בדבר, הוועדה לתשתיות לאומיות מאשרת את הקמת תחנת הכח במקום, באיזור שנחשב לאחד מהמסוכנים בארץ וזה עוד לפני הקסאמים שנופלים פה מדי פעם או הסכנה שטומנת בחובה תחנת כח מונעת בגז.
אדווה דרור: האינטרס הציבורי פשוט נרמס פה ביד גסה לטובת אינטרס של גורמים פרטיים בעלי הון וקשרים בשלטון. זה הסוף פסוק של כל הסיפור הזה.
אורן יגנה: זאת עדי לוסטיג, כמו שאמרתי לכם, ילדה בת 17 היא התחילה את המאבק, אני ועוד מספר אנשים אחרי יומיים שהיא התחילה אנחנו הצטרפנו אליה. זה מאבק שנמשך קרוב לשלוש שנים שרק לפני מספר שבועות קיבלנו בעצם את החותמת הסופית שניצחנו את המאבק ולא יקימו פה כפר נופש.
אלעד זיו: דו"ח מבקר המדינה מ2012 קבע בצורה חד משמעית שניתן היתר כבר לדי תחנות כח פרטיות מופעלות גז זה הולך לעלות לצרכן הישראלי מיליארדים כל שנה. מבקר המדינה צפה את זה בכ4 עד6 מיליארד ₪ בשנה.
אורן יגנה: העוף הזה קורמורן, ברגע שהם מכירים את הבן/בת זוג הם נשארים כזוג כל החיים. במקרה אנחנו רואים את הבת זוג שלו שיושבת על החוף ממול, על החוף החולי.
קריינות: הקורמורן כמשל, מי שלא הבינה את הנמשל עומדת עכשיו אבודה ומיותמת על הגדה השנייה של הנחל מבלי לדעת לאן לפנות.
כשפרסמה חברת IES הודעה לבורסה על כוונתה לבנות תחנת כח בפלמחים זינקו מניותיה במאתיים אחוזים.
אדווה דרור: אנחנו מדברים פה על רווח של משהו כמו 80 מליון ₪ בשנה פחות או יותר מהנתונים שיש בידנו, פשוט פונה עם זה ליזם דבר כזה. מבחינת המדינה שנותנת לו את כל ההטבות ואת כל העלויות הנוספות אז אין רווח יותר טוב מזה ליזם.
קריינות: אם בחורף השכון הזה צצה תחנת כח אחת בפלמחים אז באביב הנצה תחנת כח גדולה כפליים במושב השכן נטעים.
מי הולך להרוויח פה בגדול? התשובה אני מניח די ברורה. אבל גם די ברור מי הם המפסידים , צרכן החשמל הקטן כנראה ישלם יותר, אבל מנגד יהיה לנו הרבה יותר אור לראות איפה עמד פעם עץ ולאן נעלמו הפשוש והתנשמת.

מגישה: כפי שנאמר בכתבה, דוח מבקר המדינה מ-2012 הצביע על האינפלציה בתחנות כוח מבוססות גז ועל הסכנה שבכך.

כיפות ברות השגה
מגישה: מאהל מחוסרי הדיור שבמתחם ארלוזורוב בתל אביב, הוא אחד הגדולים בארץ ובכל יום נוספים דיירים חדשים. הדחפורים שבונים את הרכבת הקלה יגיעו בקרוב גם אליו. עד אז, מספר פעילים חברתיים התארגנו כדי למצוא פתרון ראוי יותר למחוסרי הדיור.

אליאן מרשק: אלו כיפות מחסה שנראות בעצם כמו חצי כדור והן נותנות את היכולת להתכסות מפני גשם, מפני האלמנטים והדבר הכי חשוב שזה גם מבחינת המרחב, זה מאפשר מרחב מחייה הרבה יותר מרווח.

אלכס רוסוב: אי אפשר להגיד שאין עם זה בעיות אבל בגדול זה איכשהו הגדיר את המרחב, והוא אפילו נותן איזה תחושה של יותר הגנה וכאלו. אפשר להגיד בגדול זה משפר, עמיד ברוחות וכל מני כאלו, אפשר להחליף לו הכיסוי של הכיפה ולהתאים אותו לקיץ ועוד הפעם להתאים אותו לחורף.

מגישה: במאהל תשע כיפות גיאודזיות שהוקמו עבור מחוסרי הדיור בעלות של כ-1,000 שקלים לכיפה במימון תרומות.

דבי קיי: מישהו שתורם כסף קונה כיפה לבן אדם שגר ברחוב, ואז זה עושה משהו לאנשים שקוראים על זה בפייסבוק ולאט לאט אנחנו מגייסים את הכסף ככה.

מגישה: השלב הבא מבחינת הפעילים הוא רכישת פאנלים סולאריים עבור דרי המאהל ושיתוף פעולה עם סטודנטים בטכניון להקמת כיפות גיאודזיות משודרגות.

כתב: את חושבת שהמיזם הזה עשוי להתרחב למקומות נוספים?

דבי קיי: אני מאוד מקווה זה לא חייב להיות רק בארלוזרוב, יש אלפי הומלסים במדינת ישראל וצריך לפתור את הבעיה הזאת.

מגישה: עד שהמאהל שבמתחם ארלוזרוב יפונה בגלל עבודות התשתית לרכבת הקלה, נערך כאן ניסוי חברתי אופטימי למיסוד, חלקי אמנם, של דרי הרחוב.

עובדים במשפחה
מגישה: ומדיור לפנסיה. אנחנו נוטים לחשוב כי אם נשלם את דמי הביטוח הלאומי כל עוד אנחנו עובדים, נזכה לקצבת זקנה ביום פרישה. לאחרונה, סירב הביטוח הלאומי להעניק קצבה זו למי שעבדה בחברה משפחתית. עורכת הדין שייצגה אותה סבורה כי המקרה מייצג עוד עשרות אלפי עובדות ועובדים במשק.

עו"ד יפית מנגל: מדובר בעובדת שעבדה 11 שנים בחברה של בעלה, היא עבדה בפועל, היא הייתה מזכירה יחידה בחברה במשך 11 שנים שילמה דמי ביטוח, מס הכנסה, הוצאו לה תלושים כדין, והיא סברה שהזכויות שלה שמורות. כשהיגעה לגיל זקנה, גיל 62, היא פנתה לביטוח לאומי וביקשה קצבת זקנה הוא אומר לה "את עבדת אבל לא התקיימו יחסי עובד ומעביד לפי כללים שהוא קבע ולכן אנחנו רואים את העבודה שלך במשך כל השנים האלה במסגרת 'עזרה משפחתית' ולכן את לא עובדת על פי חוק הביטוח הלאומי ולכן את לא מבוטחת על פי חוק הביטוח הלאומי".
הביטוח הלאומי יכול היה ליידע את המעסיקים, "דעו לכם שאם אתם מעסיקים עובד שהוא קרוב משפחה אלה ואלה הכללים שאתם צריכים לשמור עליהם", כדי שהם יערכו מראש.

מגישה: לאור הסירוב של ביטוח לאומי להכיר במערכת יחסים של "עובד-מעביד" במקרה זה, דרשה עו"ד מנגל מהביטוח הלאומי החזר רטרואקטיבי לפרמיות ששולמו על ידי העובדת במשך כל 11 שנות עבודתה, בצירוף ריבית.

הביטוח הלאומי מסרב להחזיר את הכספים והוא מציב תנאים שאין לו שום סמכות בחוק. כמו למשל, "תתקנו את כל דוחות החברה ל-11 שנים אחורה", מה לעשות שאי אפשר לתקן. קודם כל זו לא סמכות של הביטוח הלאומי, הביטוח הלאומי הוא לא רשות המסים, אין לו סמכות לדרוש תיקונים ואין סמכות לתקן דיווחים ולהתנות את ההחזר בדיווחים כאלה. ומה גם שאי אפשר לעמוד בתנאי הזה, וכך אנשים מוותרים על הזכויות, הכספים נשארים בכיס הביטוח הלאומי וזאת השיטה.

מגישה: עד למועד סגירת המהדורה, לא נתקבלה תגובת המוסד לביטוח לאומי.

אירועי אחד במאי
מגישה: ב-1884 קבעה הפדרציה של ארגוני העובדים בארצות הברית את 1 במאי 1886, כאולטימטום, בדרישה להגביל את יום העבודה ל-8 שעות. דרישת הפועלים לא נענתה והם פתחו בשביתה שהתדרדרה להפגנות, בהן נהרגו 60 מפגינים ו-7 שוטרים. בעקבות ההפגנות, הפכה התנועה הסוציאליסטית את הדגל האדום לסמלה הרשמי, לזכר "דם מעמד הפועלים שנשפך". מאז 1890 מצוין יום זה כיום הפועלים הבינלאומי במדינות רבות. אצלנו, השנה, התהלוכה המסורתית של האחד במאי תתקיים השבת, 26 באפריל, בשעה 10 בנצרת. הסעות - מיפו, תל אביב ומחיפה. תהלוכה נוספת תצא מכיכר רבין בתל אביב ב-1 במאי בדרישה להעלות את שכר המינימום ל-30 שקלים לשעה.
עד כאן "סדר חברתי" להפעם, נתראה במהדורה הבאה!

סוף תמלול הכתבה: סדר חברתי 23/4/2014

כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית

  כתבות ווידאו שחבל לפספס