תמלול הכתבה: תכנית אוגנדה

מגישה: לאחרונה הודיע שר הפנים גדעון סער, כי אחרי החגים תחל ישראל בגירושם של מבקשי מקלט לאוגנדה במסגרת הסכם שהושג בין המדינות. מאוחר יותר, בכירים במשרדי הממשלה בישראל ובאוגנדה הכחישו את הדברים. מה המשמעות של הצהרת השר והכחשתה.

מוטסים עלי: הייתי במשרד הפנים לפני כחודש ודיברו איתנו שם, שאתם כדארפורים, יש לכם אופציה של עוד מדינה שלישית שקוראים לה אוגנדה ואפשר לגרש אתכם לשם, אז אמרתי שזה בסדר גמור, זה לא מפתיע אותי ואתם יכולים לעשות את זה, אבל השאלה – איך אני יכול לקבל מעמד שם? מי בודק את הסיפור האישי שלי? אתם פה, או שם באוגנדה או האו"ם? אמרו, לא אנחנו, לא הם ולא האו"ם. אנחנו לא יכולים להבטיח לכם מי דואג לזה.

קריינות: בשיחה שקיימנו עם מנכ"ל הארגון "יוזמת זכויות הפליטים הבינלאומית", באוגנדה, הוא העריך כי גירוש כזה אכן יכול לצאת אל הפועל.

דיסמסנקונדה: זו לא הפעם הראשונה שאני שומע על זה. אני שמעתי על זה בעבר, לפני שנתיים לפחות, היה אזכור לגבי הסכם אפשרי בין אוגנדה וישראל לגירוש של האנשים האלה אל המדינה. אז בשבילי זו לא הפתעה, בוודאי בהתחשב בסוג היחסים הקרובים, ובזמן האחרון הביקורים השונים של פקידים אוגנדים בישראל. אז זו לא הפתעה שדבר כזה עולה. בשבילי זו לא הפתעה.

קריינות: החוק הבינלאומי אמנם מאפשר העברת מבקשי מקלט ממדינה אחת לאחרת כחלק מוויסות הנטל, זאת בתנאי ששתי המדינות עומדות בחוקים הבינלאומיים בכל הקשור לזכויות פליטים.

מבחינתם של ארגוני זכויות האדם בארץ, הודעתו של גדעון סער על הסכם עם אוגנדה בדבר גירוש מבקשי המקלט היא בסך הכול ספין, שגם הוא מיועד להפעיל עליהם לחץ לרצות לעזוב את ישראל לכאורה מרצון.

יונתן גר: יש איזה כנראה שיחה בעל פה שנוגעת כנראה לשילוב של פליטים וכנראה גם נשק, ומדובר כנראה בכמה מאות שמדברים עליהם באותה שיחה בעל פה. בקיצור, מבחינתנו זה כלום למעט זה שזה עוד ניסיון הפחדה מיני כמה שממשלת ישראל נוקטת כדי לנסות לעודד את מה שהיא קוראת לו גירוש מרצון שאיננו מרצון. ... למה לא מרצון? כי כשמחתימים אנשים שנמצאים בכלא ומאיימים עליהם בהמשך שהות בלתי מוגבלת בכלא למעט אם הם חותמים על מסמך, זה לא מרצון. ישראל קוראת לזה מרצון.

קריינות: ברשות האוכלוסין וההגירה סירבו להתראיין בשלב זה, אך מסרו כי "אין כל כוונה 'לגרש' מסתננים שהם אזרחי סודן או אריתריאה ואם תתקיים פעילות היא תופנה ליציאה מרצון של אזרחים אלה".

מוטסים עלי: ...אם יגרשו אותנו לאוגנדה, אני בטוח ששוב מאוגנדה יגרשו אותנו מאיפה שהגענו, לדארפור. מאה אחוז אני יודע את זה.

גישה: קשה לומר אם העסקה בין ישראל ואוגנדה אכן תצא לפועל אחריהחגים, כפי שהצהיר שר הפנים, אך אין ספק שישראל נחושה להרחיק את מבקשי המקלט מעבר לגבולותיה. עד אז, יוכל שר הפנים ופקידיו לנצל את חג הסוכות, כדי להרהר באותם קווי הדמיון שבין ההיסטוריה היהודית לבין המציאות של מבקשי המקלט שחיים עימנו.

סוף תמלול הכתבה: תכנית אוגנדה

כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית

  כתבות ווידאו שחבל לפספס