תמלול הכתבה: מפצחים דרך לשלום
קריינות: בעוד עולם המבוגרים מתכתש לקראת הבחירות לכנסת ומבקש להגיע לשלטון תוך דילוג על מסרים ברורים לגבי פתרון הסכסוך, מצאנו תזכורת אופטימית לקולם של צעירים בנושא. במהלך נובמבר האחרון התכנסו צעירות וצעירים להאקתון שמטרתו הסרת חסמים לשלום.
מירי לינדר: ההאקתון זה to hack, מלפצח, באנגלית, תון ממרתון, זה מרתון פצחנות. מגיעים האנשים, מקבלים משימה, ובעצם הם צריכים במשך 24 שעות לשבת ולפצח. הם יושבים ועושים מרתון חשיבה, עם אנשים שמכוונים אותם אל עבר המטרה. בכל ההיי-טק, עושים היום, מאוד מקובל האקתונים, ואנחנו החלטנו שנעשה האקתון חברתי.
עדי קיראף: נפגשנו כולנו, ארבעה מרחבי הארץ, ישבנו, התחלנו בסיור מוחים, ודי מהר הסכמנו על זה שאנשים לאנשים זה זהב, זה המטרה שלנו. והתגבשה לנו אמירה שנורא אהבנו במהלך ההאקתון, שהשלום כבר קיים. הוא קיים בין האנשים, ואנחנו רק רוצים לחשוף אותו, ושבעצם, התקשורת הקונבנציונלית שאנחנו צורכים, מלאה בפילטרים.הפלטפורמה שאנחנו מפתחים, היא נקראת Unfiltered, והיא בעצם תקשורת עכשווית, טכנולוגית, של יצירת שיחות בין אנשים לאנשים.
טל פורשר: אז כמו שאתם יכולים לראות, יש פה תפריט שכל אחד יכול להירשם בקליק אחד. זה מבוסס על שרתים של firebase עם database בסיסי, אבל הרעיון הוא שבאמת עם הטכנולוגיות הקיימות, וידאו של פייסבוק, וואטסאפ, מה שכל אחד בוחר, הוא יוכל להגיע...
עדי קריאף: ולקשר את האנשים לתוך הפלטפורמות האלה.
טל פורשר: בדיוק, לקשר. באמת יש לנו כבר המון משתמשים, הרבה מנשים עושות שלום, דוברי ערבית, עברית, צרפתית, כל מיני כאלה, וכמעט כל נושא בעולם שאפשר לחשוב עליו. אפשר לכתוב אומנות, כדורגל, שלום, מלחמה.
אימאן סלאלחה: כל אחד יכול למצוא את עצמו שם פשוט.
טל פורשר: בדיוק.
קריינות: משיחות עם צעירים עולה ההכרה בכך שבצד השני יש פרטנר וכל ההצעות להסרת חסמים לשלום מתבססות על כך. השימוש בטכנולוגיות מאפשר לדור הצעיר לממש חלומות וליצור תקשורת ישירה עם השכנים, למרות שהמדינה שלנו והמדינות שלהם מסלילות אותנו ואותם לעימות ואף לשנאה.
סביונה רוטלוי: ניסחנו מספר ערכים שלפיהם נרצה לשפוט בהאקתון, והערכים היו, קודם כל אם זה פתרון שמעורר השראה, דבר שני אם זה מקורי, דבר שלישי זה הישימות שלו, מבחינת היכולת לבצע את הפתרון הזה.
צליל: הפרויקט נקרא hi(gher)me, זה בעצם איזושהי פלטפורמה שמתבססת על רשתות חברתיות קיימות, שבאמצעותן אנחנו נספק תעסוקה לצעירים אקדמאים תושבי עזה, ולעסקים מהעוטף שנפגעים כתוצאה מהמצב הביטחוני.להאקתון היה overbooked (רישום יתר) והיו צריכים להיכנס לרשימת המתנה, יש המון המון המון צעירים וצעירות שרוצים לקחת חלק בדבר הזה.
קריינות: בעוד הפתרונות של המבוגרים כוללים: חומות הפרדה, גדרות, צנזורה, וריגול מדינתי אחרי פוסטים בפייסבוק – היוזמות של הצעירים שואפות דווקא לעולם פתוח, לדיבור ישיר, ליצירת קשרים, לאחיזה במכנים משותפים – שלא פעם הם המאבק באינטרסים של שליטים לשימור השליטה על פני האומץ להגיע לשלום. לא פלא אם כך שאחת היוזמות הייתה הקמת משרד לענייני שלום.
משתתפף האקתון: אנחנו היינו הצוות שהגה את הרעיון שזה מוזר שאין לנו משרד לשלום. האמת היא שזה קצת מוזר, שאין לנו משרד לשלום, יש לנו משרד לשיתוף פעולה אזורי.
צחי הנגבי: יש מקומות בעולם שיש משרד לשלום?
משתתפף האקתון: יש ארבעה כאלה בעולם. אתיופיה מינו שרה לשלום לפני חודשיים, נפאל ב-2006 הקימו משרד לשלום. שמע, אם היינו צריכים לדרג את הבעיות הלאומיות של מדינת ישראל אז היעדר השלום עם שכנים שלנו כנראה היה איפשהו די גבוה ברשימת הקריטיות של הטיפול. אנחנו מקצים 70 מיליארד שקל לביטחון, כמה כסף הושקע בקידום מתמשך ועקבי של מאמצי שלום? אנחנו עובדים בספרינטים.
צחי הנגבי: שמעתי על מדינה אחת שיש בה משרד לענייני אושר.
משתתף האקתון: happiness? (אושר)
צחי הנגבי: כן, שהקימו משרד, כי זה אותו דבר אפשר לשאול איך זה שהדבר הכי חשוב, להבטיח את האושר, לא מתעסקים בזה.
משתתף האקתון: באנגליה מינו עכשיו שרה לענייני בדידות כי הם גילו שזו בעיה לאומית. אז אני חושב שזה עניין של הקצאת משאבים ושל פריורטיזציה, זה קצת ירד מהאג'נדה.
קריינות: למרות חקיקה שקבעה שיש לשלב נשים בתהליכי קבלת החלטות וישוב סכסוכים ועתה עם הרצון לשלב יותר צעירים – כנסת ישראל מונה מתוך 120 רק 14 ח"כים בגיל 40 ומטה ומתוכן רק 4 נשים.
יואב קפשוק: החשיבות של השתתפות צעירים בתהליכי השלום זה קודם כל היות וזה דור העתיד, מדובר בקבוצה גדולה של ציבור שהוא הולך להיות במרכז מקבלי ההחלטות, ולהכניס אותם כבר עכשיו, המשמעות היא לתת ניסיון כבר בגיל צעיר שאולי בשלבים הבאים יתורגם למעשים כשהאנשים האלה יהיו במוקדי קבלת ההחלטות.
צחי הנגבי: הצעירים הם חיוניים לקידום הכול, לא רק השלום. כבחור צעיר שנכנס לפוליטיקה בגיל 23 באוניברסיטה, ולא הרבה היו מוכנים להיות איתי, כי הם דאגו לחיים שלהם. אז כנראה שתמיד אלה שלוקחים על עצמם לבצע פריצות דרך יהיו מעטים, אבל מעטים יכולים לשנות גם את העולם.
משתתפת האקתון: אנחנו רוצים אותך שתשתדרג ותהיה השר הבא לענייני שלום.
צחי הנגבי: אני אעביר את המסר לראש הממשלה.
סביונה רוטלוי: הקבוצה שזכתה Unfiltered, היא ענתה על כל הקריטריונים שנקבתי בתחילה. זאת אומרת, תוך כדי מהלך ההאקתון, הם התקשרו לאנשים בעזה, בסוריה, תוך כדי, והראו לנו את זה. זאת אומרת, שזה אפשרי, זה אפשרי.
דובי שוורץ: המבוגרים נכשלו. המבוגרים נכשלו, לא הצליחו להביא שלום, ועכשיו זה התור של הצעירים לנסות לעשות את זה.
אם תסתכל בכל העולם היום, תמצא פסק דין בכל העולם, בקנדה, בצרפת. מי שמנהל את המדינות שם אנשים בשנות ה-30 ותחילת שנות ה-40 לחייהם, זה אנשים צעירים. הם צריכים לעשות את זה.
סוף תמלול הכתבה: מפצחים דרך לשלום
הוספת תגובה לכתבה