אתם/ן ודאי מכירים בהשפעה שיש לתקשורת על עיצוב עמדות וסדר היום שלנו. אם אתם/ן צעירים וצעירות, עוסקות בתחום המדיה העיתונאית ומעוניינים להשפיע ולשנות את השיח והסיקור במדיה שיקדמו תהליכי הידברות ושלום – תכנית זו מיועדת לכם/ן.
מדרשת אדם והטלוויזיה החברתית מזמינות אתכם/ן להשתתף בתכנית ייחודית ומאתגרת אשר תשלב תכנים לימודיים העוסקים בסכסוך הישראלי פלסטיני ותכנים העוסקים בעיתונות של מלחמה מול עיתונות של שלום, הן בהקשר המקומי והן בהקשר של סיקור סכסוכים שונים בעולם. נעסוק בתפקידה של העיתונות המסורתית מול המדיה החדשה, שאלות של אחריות עיתונאית, אתיקה מקצועית ועוד. בפן המעשי יינתנו כלים לעבודה בשטח. המשתתפים/ות יפיקו כתבות בליווי הטלוויזיה החברתית, תוך שימוש בכלים ובידע שלמדו בסמינרים.
מועדי הסמינרים: 14-15 ביוני; 5-6 ביולי; 20-21 בספטמבר.
להורדת הקול הקורא במסמך PDF בעברית | בערבית
להגשת מועמדות אנא מלאו את טופס הגשת מועמדות
צפו בטעימה מהתוכנית של שנה שעברה:
האזינו לתכנית הרדיו הדיוואן, עם בוגרת התכנית אינגה גל מדורסקי, המראיינת את חן פטר וסאבר ראבי, מנהלי התכנית:
למי מיועדת התכנית?
התכנית מיועדת לאזרחי מדינת ישראל, נשים וגברים, יהודיות וערביות, העוסקים במדיה העתונאית או בתחילת דרכם ולסטודנטים העומדים לסיים את לימודיהם בתחום. התכנית תתנהל בעברית בליווי צוות יהודי וערבי.
מה כוללת התכנית?
- למידה עיונית והתנסותית במסגרת שלושה סמינרים בסופי שבוע. בסמינרים יועברו הרצאות פרונטליות במליאה לצד סדנאות בקבוצות קטנות בהנחיית צוות יהודי וערבי.
מועדי הסמינרים: 14-15 ביוני; 5-6 ביולי; 20-21 בספטמבר. (כוללים לינה וארוח מלא וכן הסעה מנקודות איסוף מרכזיות). - פרקטיקה מעשית – כל משתתף ומשתתפת יתבקשו להפיק כתבה (וידאו, טקסט או אודיו) בליווי מקצועי של צוות הטלוויזיה החברתית ומתן אמצעים לביצועה. הפקות אלו יכולות להיעשות לבד או בזוגות מחוץ לזמני הסמינרים.
תנאי הרשמה וקבלה:
- ראיון היכרות אישית למטרת תיאום ציפיות ובדיקת התאמה לתכנית; הראיונות ייערכו במספר מוקדים בארץ באר שבע, תל אביב, ירושלים וחיפה.
- התחייבות להשתתפות בשלושת הסמינרים ובעמידה במטלת הסיום שכוללת הפקת כתבה מחוץ לזמני הסמינרים.
- דמי ההשתתפות בתוכנית 300 ₪ (ניתן להגיש בקשה להנחה בדמי ההשתתפות).
להגשת מועמדות אנא מלאו את הטופס בקישור: טופס הגשת מועמדות
לפרטים ולשאלות פנו במייל לכתובת: Mediaproject.mict@gmail.com
מה יש למנחי/ות ובוגרי/ות המחזור הראשון לספר על התכנית:
הנושאים הנלמדים בתכנית:
- מהי עיתונות שלום? – מהי הביקורת על התחום ומהן החלופות המוצעות. היכרות עם "עיתונות רגישת סכסוכים" ו"עיתונות פותרת סכסוכים". (conflict sensitive journalism).
- יחסה של עיתונות שלום לריבוי נרטיבים – מהם הנרטיבים הקיימים לסכסוך הישראלי פלסטיני ומהי הדרך בה יש להציג אותם ב"עיתונות שלום".
- יחסה של עיתונות שלום לפתרונות המוצעים לסכסוך הישראלי פלסטיני – מהם הפתרונות הקיימים לסכסוך וכיצד יש להציגם בתקשורת?
- קבוצות מודרות מהתקשורת מקומן במשא ומתן לשלום ובקבלת החלטות בנושאי שלום וביטחון – רצוי ומצוי – המשתתפים ילמדו על הדרת קבוצות לא הגמוניות מתהליכים של קבלת החלטות בנושאי שלום וביטחון, על הדרתן מכלי התקשורת השונים, על משמעות ההדרה של קבוצות אלו מהתקשורת באופן כללי ובמקרים ספציפיים. (הדרת נשים מהתקשורת בנושאי שלום וביטחון – 1325 , הדרת מזרחיים, חרדים ועוד).
- חופש ביטוי, צנזורה ממוסדת וצנזורה עצמית בדיון התקשורתי על שלום ובטחון ובתיעוד מצב המלחמה – ילמדו מושגי יסוד הקשורים בחופש הביטוי ובהסתה, ייבחנו מנגנוני הצנזורה הגלויים והסמויים בסקירת מצבי מלחמה ופעילות להשגת שלום ושוויון, ייבחנו מנגנוני הצנזורה העצמית של הכותבים.
- עיצוב תפיסת התפקיד של "עיתונאי/ת שלום" – אנו מקווים שהדיונים בנושאים הנ"ל יסייעו למשתתפים לגבש לעצמם תפיסת תפקיד בתחום של עיתונאות שלום ולבחון את המפריד והמחבר בין תפקיד העיתונאי/ת לבין תפקיד האזרח/ית הפועלים להשגת שלום.
- פרקטיקה: כל משתתף ומשתתפת יפיקו כתבה (וידאו, טקסט או אודיו) בליווי מקצועי של צוות הטלוויזיה החברתית ומתן אמצעים לביצועה. הפקות אלו יכולות להיעשות לבד או בזוגות מחוץ לזמני הסמינרים (בפרק הזמן שבין הסמינר השני והשלישי).
בין המרצים שהשתתפו בתכנית בשנת 2018: פרופ' אמל ג'מאל, ד"ר תאבת' אבו ראס, אלמ' (במיל.) מירי איזין, פרופ' דב שנער, פרופ' אייל נווה, ערבייה מנסור, עו"ד אופיר טובול, עו"ד לינא בשארה, ד"ר מירב שמואלי, נאילה עוואד, ד"ר סמי שלום שטרית, פרופ' יצחק זמיר.