תמלול הכתבה: שיחות על שיבה – יוסי מקייטן
כתב: הייתי שמח לשמוע ממך איך הגעת למצב הזה שאתה תומך בזכות השיבה.
יוסי מקייטן: התהליך הזה לקח הרבה זמן, הייתי ברצ שאח"כ התגלגלה להיות מרצ. וזו כמובן מפלגה ציונית שבה זכות השיבה הייתה קו אדום, זאת אומרת דיברו על פיצויים במקום שיבה, דיברו על כל מיני דברים כאלה אבל לא דיברו על שיבה. בהתחלה באמת, לא רק אני, אבל גם אני פחדתי מההשלכות כלומר מה זה אומר שתהייה מדינה שהרוב בה הוא לא יהודי, הוא מעלה סוג של פחד שמאוד מאוד גדלנו עליו, שיזרקו אותנו לים, שתהיה עוד שואה...
כתב: איך התגברת על זה?
יוסי מקייטן: זהו אז התהליך של ההבנה שהפחד הזה הוא למעשה חסר בסיס, הוא תהליך של דיאלוג, הוא תהליך של לפגוש פליטים, לשמוע מהם מה הם רוצים, לדבר עם פלסטינים יותר ויותר לאורך השנים, גם בערבית, שזה תהליך מאוד ארוך של לימוד השפה ולהבין מתוך זה שלמעשה אף אחד לא רוצה לזרוק אותי לים, אף אחד לא רוצה להוציא אותי מהבית שלי בבאר שבע, מהדירה השכורה שלי בבאר שבע.
כתב: הרבה מהצופים שלנו בטלוויזיה הם אנשי שמאל שעוצרים בזכות השיבה. מה היית אומר להם? זאת אומרת למה לקחת את העוד שני צעדים האלה... או עוד כמה צעדים קדימה?
יוסי מקייטן: אז יש כמה דברים, דבר ראשון, זה מה הולך לקרות אם אנחנו נמשיך במסלול הנוכחי? הדרישה שמשמיעים באופן עקבי מהגירוש ב ועד היום היא דרישה לשוב. הדבר הזה תמיד התשובה שלו זה כדור בראש. הרי השמאל הציוני בעד לשמור על הגבול עם עזה, נכון? בעד שהעזתים לא יחצו את הגדר, ויבואו לבקר לדוגמא בבאר שבע.
כתב: אתה בעד שהם יחצו את הגדר.
יוסי מקייטן: כן! זה יהיה מדהים בעיניי לחיות בבאר שבע שהיא לא מטוהרת אתנית. אני גר בבאר שבע משהו כמו - שנה כבר. כשהגעתי האתר של עיריית באר שבע התפאר שבאר שבע היא 98 אחוז יהודים, היה כתוב שם.
כתב: וואלה באתר? וואו.
יוסי מקייטן: כן, הם ממש כזה נפנפו את הטיהור האתני שלהם בגאווה. בינתיים הדבר הזה מאוד השתנה. יש בבאר שבע עכשיו קרוב לעשרת אלפים פלסטינים אזרחי ישראל. וזה משום שלא מרשים, אין תכניות מתאר ובנייה שמאושרות ביישובים שמסביב לבאר שבע...
כתב: היישובים הבדואים, כן...
יוסי מקייטן: ביישובים הבדואים מסביב לבאר שבע, ואנשים גם נאלצים לעבור לבאר שבע, וגם בגלל התנועה של השכלה באוניברסיטה אז סטודנטים מאוד מאוד נוח לגור בבאר שבע. אז אני נמצא בבאר שבע, ויותר ויותר רואה את התהליך הזה. וזה מדהים, זה כל כך טוב לי, זה כל כך טוב באופן אישי.
כתב: למה?
יוסי מקייטן: זה מאפשר שותפות פוליטית, ושיח ולימוד ערבית שלי, שזה תומך בו. ובאופן כללי עיר שהיא לא מטוהרת אתנית, היא עיר שעובדת יותר טוב כעיר. יש בה יותר את הוייב, המגוון, החיות של עיר.
כתב: אז אתה, בעצם, חבר בפורום של יהודיות ויהודים שהם תומכים בזכות השיבה, אם אתה יכול לספר לי מה התפקיד של הפורום הזה?
יוסי מקייטן: לפתוח את הנושא הזה, למעשה להציף שיח בנושא הזה בציבור היהודי. שהוא שיח, נקרא לו אחר, אחר מההפחדות, שהוא לא "אמאל'ה שיבה".
סוף תמלול הכתבה: שיחות על שיבה – יוסי מקייטן
הוספת תגובה לכתבה