תמלול הכתבה: "החזרה חמה" – הסיפור שהושתק

קריינות: עדויות חיילים מגדוד קרקל, שמתפרסמות כאן לראשונה, חושפות סיפור צורם. שתי קבוצות, האחת של 27 והשנייה של 18 מבקשי מקלט, חצו לתוך שטח ישראל ביוני 2015 והוחזרו לאחר כמה שעות לשטח מצרים, זאת בניגוד לפסיקת בג"צ בנושא נוהל החזרה חמה. החיילים מספרים שהמקרים הושתקו והוסתרו על ידי דרגי פיקוד בצה"ל. אך עכשיו לאחר שנתיים הם מוציאים את הסיפור החוצה.
ד': הייתי בחמ"ל ומה שאמרו שמה היה ש-27 פליטים עברו את הגדר. כפתו אותם, קשרו אותם - שלחו אותם חזרה.
א': בשלב שכבר זיהו אותם בתוך ישראל, כיבו את הקשרים. כולם היו שם באירוע והפסיקו להעביר הודעות ודיווחים בקשרים לחמ"ל.
ד': המג"ד ניסה להסתיר את זה מהפלוגה וגם מהחמ"ל נמחקו הרשומות לזה. כל האירועים שקורים מתועדים בחמ"ל, וזה ספציפית שינו את זה, בהתאם למה שרצו שיהיה.
קריינות: כך כתבה חיילת בגדוד קרקל שחיפשה עבורנו את תיעוד האירוע בחמ"ל של הבסיס:
חיילת: הייתי בחמ"ל. הם זוכרים את האירוע הזה אבל הן אמרו שהצבא מחק את כל הסרטונים שהיו קשורים לנושא ושאסור לדבר על זה. קיצור השתיקו את זה ממש והעלימו הכל.
א': הרגשתי הרבה מאוד כעס. הבנו שאנחנו צריכים לעשות עם זה משהו, הבנו שהסיפור הזה לא יכול להישאר רק אצלנו, האמת צריכה להיחשף וצריך לקרות עם זה משהו.
ד': השוטרים המצריים או שולחים אותם לכלא או מחזירים אותם לסודן, אי אפשר להתחייב שהם לא יורים בהם, היו גם מקרים בעבר שזה נעשה פשוט מאוד מאוד קרוב לגדר, הם לוקחים אותם מעבר לאיזה גבעה, יורים בהם, אנחנו שומעים את היריות.
ענת בן דור: אם יש דבר אחד שהמשפט הבינלאומי מאוד חד לגביו זה שאסור להחזיר בן אדם מבלי לברר תחילה שההחזרה הזאת לא תביא לאיזושהי סכנה מבחינתו.
פליט: יש לי חבר שגרתי איתו, היה חבר ממש טוב שלי. גירשו אותו ופשוט הרגו אותו בדרום סודן.
קריינות: רבים מהעדים שנכחו באירועים, חששו להתראיין לכתבה. אך בכל זאת, הועברה לידנו מחברת שבה נכתבו העדויות ותחושות החיילים לאחר אירועי ההחזרה החמה.
הקראה ממחברת העדויות: ג' אמר ל י' וש' לבוא אל המג"ד. מלא סודנים על הרצפה. אחד על הגדר מנסה לעבור כשחמישה אנשים (חיילים) מרביצים לו עם מקלות על הגדר. מקל לבטן הכניסו לו ולא היה אכפת לו ואיכשהו הוא קפץ מהגדר על הסודנים (לצד הישראלי). הוא נפל. הודיעו להם (לחיילים שחיפו) שחתכו את הגדר והחזירו אותם (הפליטים) תוך כדי שהגשש מרביץ להם. הם היו קשורים בידיים שהצבא קשרו אותם, אנחנו דיווחנו למצרים שהם לא עברו את הגדר והשוטרים המצרים שאלו "אז איך זה יכול להיות שהם קשורים?" ואז אמרו להם שהם נתנו להם לקשור את עצמם.
קריינות: החיילים דיברו ביניהם והשמועות התפשטו בפלוגה. לאחר כמה ימים המג"ד, יניב פרידמן, החליט לכנס את כולם לשיחה.
א': חיילת מהפלוגה שאלה אותו, בעצם האם זה חוקי כל האקט הזה. והוא אמר לה משהו כמו, "מה את משפטנית? מה את מבינה בעצם בחוקים, יש אנשים בכירים בפיקוד שמתעסקים בזה."
קריינות: אז עד כמה מעשיו של מג"ד יניב פרידמן היו חוקיים?
ענת בן דור: חשוב לומר שבשנת 2011 המדינה הודיעה על הפסקת הפרקטיקה של החזרות חמות. אגב, אמר בית המשפט העליון, בפסק הדין, שאם זה יחודש זה צריך לעשות לפי הסטנדרטים הבינלאומיים שחלים בעניין. זה לא לפתוח את הגדר ולהעיף מישהו החוצה. אם אני חוזרת למקור ההיסטורי של העיקרון הזה, הוא מעוגן חזק באמנת הפליטים אחרי השואה. משום שאז היו פליטים שברחו. והם היו מגיעים למדינות והמדינות היו אומרים "השער סגור, תחזרו לאיפה שבאתם".
קריינות: מדובר צה"ל נמסר בתגובה כי צה"ל פועל לבלימת חדירות בלתי חוקיות אל שטח הארץ על מנת לשמור על ביטחון האזרחים. במקרים המתוארים, לא התבצעה חדירה אל שטח הארץ - המסתננים נבלמו עוד בשטח מצרים.
א': המג"ד אמר באופן מפורש, שהייתה החזרה חמה באירוע הזה, של 27 פליטים שנכנסו לשטח ישראל.
קריינות: תגובת דובר צה"ל נוגדת את עדויות החיילים. אך באופן תמוה היא סותרת גם את גרסת משרד הביטחון.  חודשיים לאחר שני המקרים, חיילים העבירו עדויות לארגוני זכויות אדם, ואלו פנו אל משרד הביטחון שהודה בתגובתו שלפחות שני "מסתננים", אכן עברו אל שטח ישראל. כך נכתב בתגובת משרד הביטחון ב-2015: "מהתחקיר עלה כי בכל אחד מהמקרים הוחזרו לשטח מצרים שני מסתננים שהיו חלק מקבוצה גדולה יותר שמרבית חבריה לא חצו לשטח מדינת ישראל. עוד עלה מהתחקירים כי פעולת ההחזרה בוצעה בשוגג, נוכח חוסר היכרות עם הנהלים המחייבים". גם טענת משרד הביטחון אינה מסתדרת עם העדויות מהשיחה עם המג"ד, שלפיהן ההחזרה בוצעה בתיאום עם דרגים בכירים.
ד': אמרתי לו (למג"ד) שאני יודע שזה לא חוקי, שזה נגד האמנות שמדינת ישראל חתומה עליהן והוא אמר שהוא קיבל את זה כפקודה מהמח"ט או דמות פיקודית מעליו..."
הקראה ממחברת העדויות: לא אהבתי שהמג"ד השתיק את החיילים. בשיחה הוא הסביר על ההחזרה החמה, הוא אומר שהמח"ט מדבר עם יועץ משפטי, עם המאו"ג (מפקד אוגדה) ושהם לא עושים מה שבא להם.
כתב: אבל אתה מכיר את המקרה, שני אירועי "החזרה חמה", אתה בעצם הורת להחזיר 27 זרים לשטח מצרים?
יניב פרידמן: לא מכיר אירועים של "החזרה חמה", אני גם לא עונה לך על זה בטלפון, אני לא יודע מי אתה, בסדר? אני מבחינתי, מה שהצבא ינחה אותנו, זה מה שנעשה. קיבלת תשובה מדובר צה"ל? זאת התשובה.
ענת בן דור: אנחנו פנינו לרשויות הצבא, ואכן קיבלנו תשובה שהייתה פה תקלה נקודתית. התיק הזה ארבע שנים היה בבית משפט וכל פעם הייתה "תקלה נקודתית". אני מאוד חוששת שאפילו עכשיו, כן? אנחנו יושבים פה בחדר, באוניברסיטה, ונהנים מאחר צהריים, יכול להיות שבשעה הזאת בדיוק, עוד פעם, בשוגג קורית איזו "תקלה נקודתית" וזה קורה עוד פעם.
א': אם אני, בתקופת שירות הקצרה שלי, מהפרספקטיבה המאוד צרה שהייתי נמצא בה, שמעתי על אירוע כזה משמעותי וכזה חמור, אני יכול רק לתאר שעוד אירועים כאלה קרו.
קריינות: משבר הפליטים העולמי רק הולך ומחריף, מיליוני בני אדם עוברים גדרות גבוהות ומסעות ארוכים בחיפוש אחר עתיד טוב יותר. גם אל גבולות ישראל יגיעו אנשים נוספים שיבקשו מקלט מזוועות מלחמה, רצח עם או רעב. ושם בגבול, הרחק מעיני הציבור, יש חשש עדיין שחיילים וחיילות צעירים יתבקשו לדחוף את מבקשי המקלט חזרה אל אזור הסכנה.

סוף תמלול הכתבה: "החזרה חמה" – הסיפור שהושתק

כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית

  כתבות ווידאו שחבל לפספס