תמלול הכתבה: מרפאת הפליטים

מגיש: ועדיין באותו נושא. אי ההכרה במעמד של פליט, גורמת למבקשי המקלט להיות חסרי מעמד בישראל, דבר ששולל מהם זכויות רבות, בין היתר את הנגישות לשירותי בריאות. למעט שירותי חירום המדינה לא הציבה למבקשי המקלט פתרון נאות, אך הנה השנה, הקים משרד הבריאות מרפאה, שנועדה לשרת את חסרי המעמד. על כך בכתבה הבאה.

אוסקר אולבייה: זאת אסתר. פה היא פחות משישיה חודשים

פה הבת שלי אסתר בכיתה ב' פה היא בכיתה ג'

קריין: לאוסקר ואסתר התמזל המזל. הם בריאים ואינם זקוקים כרגע לטיפול רפואי. אך יחד עם 55 אלף מבקשי המקלט החיים כיום בישראל הם מוטרדים מאוד מהאפשרות שיזדקקו לטיפול רפואי. מדינת ישראל אמנם מעניקה "הגנה קולקטיבית" למבקשי המקלט מאפריקה, אך הם נשארים חסרי מעמד ולפיכך גם ללא זכויות רפואיות.

רן כהן: הגנה קולקטיבית זה מושג מעט מופרז יחסית למה שהם מקבלים זה נכון שאמונם לא מגרשים אותם ממדינת ישראל, אבל למעשה מעבר לאי הגירוש הזה ואשרת השהיה שיש להם פה, הם לא מקבלים שום הגנה אחרת או יכולת לחיות כאן בכבוד ובביטחון, הם לא רשאים לעבוד אינם זכאית לזכויות חברתיות כמו בריאות, כמו רווחה.

קריין: הצורך בטיפול רפואי מחד והיעדר חברות בקופת חולים מאידך, מוביל את מבקשי המקלט להימנע מקבלת טיפול במקרה הטוב או במקרה הרע להזדקק לטיפול חירום בבית חולים.

אוסקר אולבייה: אנשים היו מתפללים שהמחלה תתפוס אותם רק ביום שבת, אז הם יכלו לנסוע למזרח ירושלים לבית החולים סן ג'וזף. המצב היה מאוד מאוד קשה. הם היו מגיעים לאיכילוב ובאיכילוב לאנשים לא היה להם כסף לשלם, עם הזמן  קבלת הפנים באיכילוב לא היה משהו משוה, היו חוששים להגיע לבתי החולים למי שיש לו בעיה.

קריין: בינואר השנה, חנך משרד הבריאות בפעם הראשונה, מרפאה ייחודית  לפליטים הפועלת בדרום תל אביב. 

אור-אל בן ארי: בסוף הם נמצאים פה וכן צריך לתת להם איזה מענה המונטארי ראשוני וגם וכן הלחץ שהופעל ע"י בתי החולים שמסה די גדולה של אנשים שמגיעים וגם פה מצב שבתי החולים לא יודעים איך לטפל בגלל שינוי תרבות מאוד מאוד גדולים.

אוסקר: היי מה שלומך? (לחיצת ידיים).

אוסקר: כמה ימים אתם עובדים כאן?

נאסר(אח): אנחנו עובדים 6 ימים בשבוע.

אוסקר: כמה משלמים על טיפול?

נאסר: 15 ₪ על הקבלה וזהו.

אוסקר: אני יכול להביא את הילדה שלי לכאן. היא בת 9.

נאסר: כן.

אוסקר: אז אתם מטפלים גם בילדים.

נאסר: כן.

אור-אל בן ארי: המרפאה מעניקה מענה לכל מי שחוק ביטוח בריאות ממלכתי לא חל עליו, מרבית המטופלים שלנו מקרן אפריקה. השירות שאנו מציעים זה שירותי מיון, המיון מופעל ע"י חברת טרם ומציע רפואה דחופה. מעבדת דמים שמביאה את התשובות תוך 10 דק' . צילומי רנטגן לאורך כל שעות שירות המרפאה. בשעות הצהרים מתווספים רופאים מתנדבים ממגוון רחב של תחומים. המרפאה עדיין לא יכלה להביא מענה למקרים יותר מורכבים  כמו ניתוחים ממוגרפיה סיטי אין לנו את האפשרות האלה כרגע. במקרים כאלה אנחנו שולחם את המטופלים לבי"ח לעשות את זה באופן פרטי.

קריין: הקמת המרפאה בעבור הפליטים היא בשורה של ממש, אך השמחה מהולה בספקות רבות.

אוסקר אוליבייה: א. תודה רבה. ב. אני חושב שבמדינת ישראל יש אנשים מאוד חכמים שיכולים למצוא פתרון יותר טוב. 

רן כהן: זה צעד חשוב קדימה וללא ספק מבחינת של מבקשי המקלט והפליטים מדובר בהטבה משמעותית  כי הם אכן יכולים לראות רופא. השאלה שצריכה להשאל למה אנחנו מקימים מרפאה נפרדת דווקא לפליטים ולמה לא משלבים אותם בתשתיות הקיימותהשאלה השנייה היא כמובן המיקום כרגע המרפאה נמצאת אך ורק בת"א מבקשי מקלט שחיים בצפון ובדרום באילת יש לא מעט יש בירושלים, לא יכולים ליהנות מהשירות הזה, עובדה נוספת היא אומנם מדובר במרפאה שמשרד הבריאות הקים אבל משרד הבריאות הפריט את מתן השירות ושם את זה בידי חברה פרטית, המרפאה לא עונה על כל הצריכים המורכבים שמבקשי מקלט זקוקים להם. לא הינו סבורים או חושבים שמשרד התחבורה צריך לייצר קו אוטובוס מיוחד  לפליטים. יש תחברוה ציבורית, עולים על האוטובוס משלמים ונוסעים אותו דבר כאן יש מערכת רפאה ציבורית וצריך שכולם יוכלו להשתתף בה.

אוסקר אוליבייה: אני רוצה להיות ראליסטי. אם אני אגיד שזה לא טוב לכו לסגור את זה, אז מה יהיה. יהיה כלום. אני מעדיף שיהיה טיפה במקום שיהיה אפס. יש טיפה תודה רבה. אבל אנחנו עדיין בני אדם שחושבים ויש לי שאלה למה לא מקבלים את האפריקאים בבתי החולים של הלבנים. כי אולי הטיפול שנותנים לאפריקאים הוא טיפול יותר טוב.

אור-אל בן ארי: המרפאה נמצאת היום בשלבים של גדילה. גדילה וצמיחה, אני חושב שמשרד הבריאות גם רוני גמזו וגם ד"ר דור, מאוד קשובים למרפאה וכן רואים מה קורה ואיך קורה. ואם צריך לפתוח עוד ברים פותחים ומרחיבים.

קריין: הקמת המרפאה היא צעד חשוב למבקשי המקלט, אך האם היא באה לפתור רק את מצוקתם? אולי בעצם זהו גם פתרון לציבור הישראלי, שלא רוצה שזרים יסתובבו לו בין הרגליים ובמיוחד שלא ישכבו לו על מיטת חדר המיון רגע לפני שהוא נשכב שם.

מגיש: יקבלו שירותי בריאות - אבל רחוק מהעין.

סוף תמלול הכתבה: מרפאת הפליטים

כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית

  כתבות ווידאו שחבל לפספס