למעלה מ-60 מתפללות הגיעו הבוקר (4/9/2016) לתפילת ראש חודש אלול עם נשות הכותל. בכניסה לכותל נאמר למתפללות שרב הכותל נתן הוראה לא לאפשר הכנסת שופרות לאתר, זאת למרות שאין תקנה או חוק האוסרים זאת. הכנסת השופרות אושרה לאחר פנייה אישית של יו"ר נשות הכותל, ענת הופמן, למפקד מרחב דוד, ניצב משנה דורון תורג'מן.
בניגוד לראשי החודש הקודמים, ניסיון נשות הכותל להכניס לכותל ספר תורה, נכשל. ספר התורה הוחרם ונמסר למשמורת המשטרה. בעקבות זאת, ניסתה חברת הנהלת נשות הכותל,רחל כהן-ישורון להעביר ספר תורה מעזרת הגברים לעזרת הנשים, אך גם ניסיון זה נכשל. לדברי כהן-ישורון: "סדרני הקרן למורשת הכותל בשיתוף עם משטרת ישראל הפעילו את כוחם, למרות שמצד המתפללים בעזרת הגברים לא היתה כל התנגדות. אין שום סיבה שלא נוכל לקבל בהשאלה אחד מתוך 150הספרים הנמצאים בעזרת הגברים לתפילת ראש חודש".
במהלך התפילה קראו נשים חרדיות קריאות גנאי נגד נשות הכותל, שרקו במשרוקיות, תופפו וצעקו כדי להפריע את התפילה ואף הניפו כרזות נאצה. סדרני הקרן למורשת הכותל לא הפעילו נגדן את סמכותם והמשטרה לא התערבה למרות ההפרעה לסדר הציבורי. ענת הופמן, יו"ר נשות הכותל: "המדיניות החדשה של המשטרה היא ששוטרים לא מתערבים באופן ישיר בהפרעה לסדר הציבורי בכותל. הזירה מופקדת בידי סדרנים וסדרניות מטעם הקרן למורשת הכותל עם הכשרה מוגבלת ומוטיבציה נמוכה, הנובעת מהעובדה שהם מקבלים את שכרם מרב הכותל. התוצאות היו בהתאם: משטרת ישראל החרימה את ספר התורה שלנו, אבל המשרוקיות שהפריעו לתפילה לכל אורכה – לא הוחרמו".
עו"ד אורלי ארז-לחובסקי, היועצת המשפטית של נשות הכותל: "ההפרעה המתמדת לתפילת נשות הכותל מהווה עבירה פלילית של הפרעה לחופש הפולחן המחייבת את התערבות המשטרה והרחקת המפריעות. מההתנהלות של גורמי האכיפה האחראים על הסדר הציבורי בכותל, היה ברור היום שיש אי הבנה לגבי החוק בעניין זה". מנשות הכותל נמסר, כי לאור חוסר ההבנה בין תפקיד המשטרה לתפקיד סדרני הקרן למורשת הכותל, הן מתכוונות להוציא מכתב ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, ולבקש את התערבותו.
- על מאבקן של נשות הכותל להתפלל ברחבת הכותל כדרכן:
האירועים הבוקר התרחשו למרות שנשות הכותל פנו רק ביום רביעי האחרון ליועץ המשפטי לממשלה, בבקשה להתערב כדי למנוע את האלימות כלפי המתפללות ולחייב את המשטרה להגן עליהן בתפילת ראש חודש אלול. בעקבות האלימות הקשה שהופעלה כנגד נשות הכותל בתפילות ראש חודש האחרונות, הן יזמו פגישה עם מפקד מחוז ירושלים במשטרה, יורם הלוי, על מנת להיערך מראש להגן על המתפללות.
בין האירועים הקשים שדווחו בחודשים האחרונים: חרדי שקרע סידור תפילה של נשות הכותל, נשים חרדיות שרקו במשרוקיות במשך שעה וחצי לתוך אוזניהן של המתפללות על מנת להפריע את מהלך התפילה, וחברת הנהלת נשות הכותל הוכתה על ידי מתפללת בעזרת הנשים. ביציאה מהכותל תלמידי ישיבות התנפלו על המתפללות כדי לפגוע בהן. כל הבקשות מצד נשות הכותל להתערבות המשטרה נענו בשלילה והן הופנו לסדרני הקרן למורשת הכותל, המזוהים עם הזרם החרדי וכפופים ללשכתו של רב הכותל.
מנשות הכותל נמסר: "נחרדנו מהיחס ומדבריו של מפקד המחוז, יורם הלוי, שטען כי האחריות על הסדר בכותל הינה בתחום סמכותם של סדרני הקרן למורשת הכותל ולא של המשטרה". ענת הופמן, יו"ר נשות הכותל, התריעה בפני הלוי כי "מי שקורע סידור תפילה בסופו של דבר יביא לשפיכות דמים". בתגובה השיב לה הלוי בזחיחות "טוב, אז אנחנו כותבים בפרוטוקול שהכתובת על הקיר, בסדר?"
בעקבות העמדה הבלתי מקצועית שהפגינה משטרת ישראל, פנתה כבר בשבוע שעבר עו"ד אורלי ארז לחובסקי ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, במכתב דחוף ובו היא כותבת בין היתר: "בפגישה נדהמנו לשמוע את מפקד המחוז מבהיר כי הסמכות לשמור על הסדר במתחם הכותל היא של הסדרנים, והמשטרה לא תתערב בנעשה במקום אלא רק תנחה את סדרני הקרן למורשת הכותל". לדברי ענת הופמן "מפקד המחוז מצפה ממחלקי כיפות וצעיפים לשמור ולנהל את החוק והסדר בסביבה הכי נפיצה ובעיתוי הכי רגיש. הדובר שלו יודע בדיוק מיהם הסדרנים ומה הם יודעים לעשות. אנרכיה אינה מתרחשת כשאזרחים עוברים על החוק, היא מתרחשת כשממשלה עוברת על החוק ומפקירה את השטח בידי בריונים".
הוספת תגובה לכתבה