ידיעה כתובה |

: שוויון בכותל המערבי?

חברה נכתב על ידי

החלטה היסטורית התרחשה אתמול. הממשלה אישרה הקמה של רחבת תפילה משותפת לגברים ולנשים בכותל המערבי. ענת הופמן, יו"ר "נשות הכותל": "בפעם הראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל מעביר ראש הממשלה את המפתחות של האתר הקדוש ביותר לנשים ולזרמים הלא-אורתודוקסיים ומאפשר חופש בחירה אמיתי בדת. זהו ניצחון דרמטי ומשמעותי לעם ישראל ולנשות ישראל."

מתווה הפשרה קובע כי לצד רחבת התפילה הקיימת בחלקו הצפוני של הכותל המערבי, תוקם רחבה נוספת בחלק הדרומי של הכותל. ברחבה הצפונית התפילה תנוהל על פי היהדות האורתודוקסית תוך הפרדה בין עזרת גברים לעזרת נשים, כפי שהיה עד כה. ברחבה הדרומית התפילה תתנהל על פי ערכים של פלורליזם ושוויון ותספק מענה לזרמים שאינם אורתודוקסים וביניהם הזרם הרפורמי והזרם הקונסרבטיבי. ברחבה זו התפילה תהיה מעורבת, נשים וגברים יתפללו יחד ללא מחיצה. אף על פי כן, תינתן ל"נשות הכותל" (קבוצת נשים דתיות הנאבקות להשגת שוויון זכויות לנשים וחופש דת בכותל המערבי) האפשרות לקיים תפילת נשים נפרדת ברחבה הדרומית שתוקם במועדים שונים. עורכת הדין ריקי שפירא רוזנברג, אורתודוקסית וחברה ב"נשות הכותל", התבטאה בנושא: "כקבוצה אני מבינה שבעצם העזיבה שלנו את עזרת הנשים אנו מוותרות על ההזדמנות והסיכוי לחולל שינוי בתוך הממסד האורתודוכסי השמרני. אולם המאבק לא תם, אני מאמינה שהמצב החדש יעורר דיון פנים אורתודוכסי על גבולות ההלכה ועל יכולתן של נשים לקרוא בתורה, להתעטף בטלית ולהניח תפילין גם בעזרת הנשים בכותל המערבי."

הרחבה העליונה (הנמצאת ממערב לרחבת התפילה הצפונית ומשמשת גם היום לקיום טקסים) לא תשמש לתפילה אלא כמקום התכנסות, מעבר לרחבות התפילה ומקום שבו יערכו טקסים לאומיים, ממלכתיים וצבאיים (זאת למעט מועדים מיוחדים). ברחבה זו לא תתקיים כפייה של נורמות דתיות שאינן מקובלות בקרב רובו של הציבור הישראלי (למשל, האיסור על שירת נשים). ענת הופמן, יו"ר "נשות הכותל", אמרה: "המשמעות העומדת מאחורי זה היא שלראשונה בהיסטוריה של מדינת ישראל יש הפרדה בין דת ומדינה. הרחבה העליונה תשא אופי ממלכתי – ולא יחול בה דין תורה – כך שטקסים ממלכתיים יתקיימו בנוכחות נשים ובהשתתפות פעילה של נשים, לרבות בטקסי השבעת חיילים, בימי הזיכרון, בשירת התקווה בסיום הטקסים לאומיים".

  • לצפייה בכתבה של הטלוויזיה החברתית אודות "נשות הכותל":

הכותל בידן (לדף הכתבה ») ( Available in English » )

רחבת הכותל התמלאה בנשים בבוקרו של ראש חודש שבט. בעבר נשות הכותל סולקו, נרגמו בכסאות ואף נעצרו ע"י המשטרה בשל רצונן להתפלל בקול ולהתעטף בטלית. פסק דין מלפני כשנתיים סלל את הדרך לקבוצות נשים שונות, להתפלל בכותל בדרכן, אך ההישג עדיין לא מושלם. אפשר להתפלל, להניח טלית ותפילין, אך אסור להכניס ספר תורה. נשות הכותל יושבות בוועדה בכנסת, שנועדה להקים אזור תפילה ליברלי, מעורב, לנשים ולגברים בקשת רובינזון, בכותל הדרומי.
הופק ע"י: | עלה ב: 04/02/2015

כיום, האזור בו תוקם הרחבה הדרומית של הכותל משמש כגן ארכיאולוגי. מיקומה של הרחבה השלישית שתוקם מהווה מעין ויתור על חלקו של הכותל הנתפש על ידי ישראלים רבים כמשמעותי. אביגיל אנטמן מ"נשות הכותל" אומרת: "מדובר בשינוי קונספטואלי שידרוש שינוי תפישות והרגלים. נצטרך לעשות הרבה עבודה כדי לשנות את התפישות ביחס לזה."

גם התנועה הרפורמית בירכה על ההחלטה: "החלטת הממשלה שמה קץ למונופול החרדי בכותל ויש בה הכרה חסרת תקדים בזרמים הלא אורתודוקסים." "העיקר מבחינתנו הוא שההחלטה הזאת מחזקת באופן משמעותי את העיקרון שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי ויש יותר מדרך אחת להתפלל ולהתחבר למסורת היהודית."

שפירא רוזנברג: "אני מאמינה שהרחבה הדרומית היא תחילת הדרך בכיוון של שחרור הממסד הדתי בישראל מזרם אחד ויחיד." "נשות הכותל מחזירות את הכותל לציבור הישראלי והיהודי על כל גווניו ללא מחיצות, ללא הפרדות וללא פילטרים חרדיים מדכאים."

  כתבות ווידאו שחבל לפספס