תמלול הכתבה: עוני וחינוך
נוגה דגן בוזגלו: אין ספק שלילד עני, תנאי הפתיחה שלו הרבה הרבה יותר קשים. הסיפור של הבדואים בנגב הוא מורכב. קודם כל, זה שיש להם מערכת חינוך מגיל בית ספר זו תוצאה של בגצים. בעיקר לכפרים הלא מוכרים, שמבחינת המדינה לא היו זכאים לשירות הזה. אנחנו מדברים על אוכלוסיה שיש בה ריבוי טבעי מאוד גבוה, של המון ילדים לכל משפחה ועל אוכלוסיה ענייה. מצד שני, בגלל הסיפור של ההכרה ומאבק הקרקעות וכו'. אז ילדים מהכפרים הלא מוכרים, הולכים מרחקים מאוד גדולים כדי להגיע לבית ספר, משמשים גם בבית ככוח עזר לייצר פרנסה, וזה סדר העדיפויות של המשפחה.
כל החינוך שם ממומן במאה אחוז על ידי המדינה, יש בעיה מאוד רצינית בגני ילדים, משום שאם בבית ספר עוד יש מערך הסעות, קשה להביא תלמידים מכל הפזורה לגני ילדים. אז כל שנה יש בעיה של אלפים בלי שיבוץ. אבל יש דברים שהמדינה יכולה לתקן.
גם בתוך החברה הבדואית, וגם בחינוך הבדואי אנחנו מתחילים לראות גם חינוך טוב יותר. אבל שוב, בשביל לקחת ילד עני, עם כל הבעיות שיש לבדואים מעבר לעוני, ולהביא אותו להישגים צריך להשקיע בו פי שניים. האם אנחנו משקיעים בו פי שניים? לא.
ברגע שנכנס ה"הזנה", השתפרה מאוד הנוכחות של תלמידים בבית ספר. והם לא רעבים והם לומדים יותר טוב. אפשר להתווכח לפעמים על איכות האוכל, על איך שהוא נעשה, על הפיקוח עליו. כי זה הכל מופרט. אבל הוא נורא נורא חשוב. הוא פועל באשכולות הנמוכים. וכן, זה בתים שלפעמים הילדים מגיעים לבית ספר בלי ארוחת בוקר, אז זה שיש אוכל בבית ספר, זה תנאי קריטי ללמידה. אז זו דוגמה למשהו מאוד טוב שנעשה, אבל זה לא מספיק. זה הבייסיק אבל זה לא מספיק. ושוב, אני חושבת שחלק מהסיפור הוא רמת הציפיות. כשאתה משדר לילד מגיל 6, שהסיכוי שאתה תסיים בית ספר הוא קטן. ורוב הסיכוי שתצטרך לעזור בפרנסת המשפחה כבר במהלך לימודיך. אולי כדאי לך כבר ללכת לחינוך מקצועי כי יש לך מקצוע ביד, אז אתה מכוון אותו למקום מסויים.
ושוב, אני לא מטילה את כל האשמה על מערכת החינוך, זה אנחנו כחברה מייצרים את התפיסות האלה ומייצרים את ההנחה שילדים עניים לא יכולים להצליח. למרות שיש את האמירה "הזהרו בעניים כי מהם תצא תורה". זאת אומרת שחברה יהודית הכירה במהלך הדורות בזה שגם עניים יכולים להיות תלמידים מאוד טובים. ואצל החרדים אנחנו רואים שיש פחות קשר בין כסף (וחינוך). יש דברים אחרים, כן? יש ייחוס משפחתי, יש חסידויות, יש להם את מנגנוני הסלקציה שלהם, אבל זה פחות תלוי-כסף מאשר בחברה החילונית. בחברה החילונית היום יש קשר מאוד חזק בין כמה כסף יש לך ואיזה חינוך תצליח לקנות.
סוף תמלול הכתבה: עוני וחינוך
הוספת תגובה לכתבה