תמלול הכתבה: הבדואים: פושעים ועבריינים
קריינות: הם פלשו לפני עשרות שנים לאדמות המדינה ונמצאים שם ללא רשות. המשטרה מעיזה להיכנס לכפרים שלהם כדי להשליט סדר- רק באמצעות כוחות מיוחדים. אך כפי שכל ילד יודע הם הרי נוודים. וככאלה מעולם לא הייתה להם זיקה לקרקע ובוודאי שלא בעלות עליה. לרובם יש צווי הריסה בשל בנייה לא חוקית, אך הם מצפצפים על החוק ולא נרתעים. המדינה פועלת לגביהם בסלחנות ואף מציעה להם תכניות שיקום ומעבר לערים חדשות, שהקימה במיוחד עבורם אך הם מתעקשים להישאר באוהלים ובפחונים ומסרבים ליהנות מהקדמה שמציעה האנושות.
פאדי מסאמרה: אני לא יודע אם ראית הריסת בית או לא בחיים שלך, אבל זאת טראומה אמיתית, זאת טראומה שהיא מחלחלת לתוך הנפש. החיים האלה שאתה בא וקוטע אותם באמצע והורס את הבית הזה מול העיניים של נשים ושל ילדים ושל מבוגרים ושל צעירים, שמסתכלים קדימה על העתיד, את יכולה רק לדמיין את עוצמת האימפקט שהדבר הזה עושה על אנשים. את יכולה להבין מזה כמה כעס נצור בתוך האזורים האלה. כמה כאב יש במקום הזה.
קריינות: תמונות של ילדים הצופים איך בולדוזר הורס את ביתם – הן תמיד מטרידות, נוגעות ללב ומעלות שאלות נוקבות. הן גם יכולות לצבור רייטינג תקשורתי, בעידן שבו כל מה שמרגש מקבל עדיפות. אך כך לא המצב, התקשורת המרכזית ממעיטה לחשוף לצופה הישראלי את אותן תמונות, למרות שהריסת בתי בדואים היא דבר שבשגרה. אז איך כן מציגה התקשורת הישראלית את הבדואים לציבור?
פאדי מסאמרה: מתי אנחנו מוצגים בתוך התקשורת הישראלית? המיינסטרימית? ברגע שיש בעיה.
הילה קובו, מתוך משדר וואלה: אנחנו בשידור חי בעקבות אירועים הבוקר בכפר אום אלחיראן בנגב. באופן נחרץ מדובר בפיגוע דריסה של אדם שמזוהה עם התנועה האיסלאמית. אדם שאפילו יש לו הזדהות עם דאעש.
ספא אבו רביעה: בדרך כלל מראיינים אותנו על פוליגמיה ועל הרס בתים. שזה גם הפוך על הפוך.
חסן סאנע: למה הצעיר היהודי לא יודע על הבדואים כלום? רק שהוא גנב או סוחר סמים.
ספא אבו רביעה: אז אם יש איזה משכיל בזכותנו שידבר על המצוקות, כדי שאותו ישראלי יכול אולי לעזור לו להזדהות איתו.
פאדי מסאמרה: אף פעם לא יציגו את החלקים החיוביים בתוך הקהילה בתקשורת המיינסטרים. הם יציגו אותנו כפושעים אז איזה תדמית אתה מייצר בתוך הקהילה, כאשר הם רואים אותנו רק באירועים שהם קשורים לפשע? שכל הקהילה הזאת היא פושעת. אף אחד לא ידבר על זה שיש פרופסורים בקהילה הזאת על דוקטורים ובעלי תארים ואנשי מקצוע. ואנשים מוצלחים. אף אחד לא ידבר עליהם.
קריינות: הדימוי השלילי של הקהילה הבדואית בתקשורת, שמחלחל לשדרת מקבלי ההחלטות, אינו מסייע לקהילה להיחלץ מהמצוקה הנוראית.
אברהים אבו-עפאש: המדינה מונעת מאתנו לעשות חקלאות, מתנכלת לנו בחקלאות הקיימת, עושה איסורים על גידול כבשים, איסורים על החזקת גמלים בלי סימנים מסוימים, האיסור על יציאות למרעה.
עואד אבו פריח: אצלנו לקחו את השוליים והכלילו אותן על כלל החברה. השוליים האלו נוצרו בגלל, עוד פעם אחת, בגלל כל התהליכים שהמדינה העבירה את הבדואים בכוח. זה שהיא לא נתנה להם אדמה חקלאית, זה שהיא לא נתנה להם אופק תעסוקתי, אופק פרנסתי על פי המסורת שלהם. לדחוף אותם עד הפינה ואז להגיד "חבר'ה גם את עבריינים ואתם גנבים" וכן הלאה וכן הלאה... זה שקר וזה עוול שחייבים למחוק אותו כמה שיותר מהר. ואנחנו נגד מי שגונב אבל מי שדחף אותם. זה שיש לידם ממטרה משקה בצל ושום והבדואים מת מצמא, הוא מת מצמא והוא רואה 100 מטר ממטרה עובדת משקה בצל ושום ומלוחיה ובמיה. והוא לא יכול לשתות מים והכבשים שלו מתים מצמא. אז הכעס הפנימי הזה מביא את האנשים האלה גם לגנוב לפעמים.
קריינות: המדיניות הממשלתית השפיעה גם על האישה הבדואית, שבעבר הייתה יצרנית תוך כדי גידול הילדים.
חסין אלעזאזמה: אם נשב בשעה ארבע – ארבע וחצי לפנות בוקר, תראו הרבה בדואיות עומדות מחכות להסעות, מחכות לעבוד במושבים לעבוד בכל מקום שהמצב הכריח אותה. אז הייתה עוסקת בכבשים, עושה חלב, מייצרת גבינה, מייצרת הרבה דברים. אם האישה יוצאת מהבית ומשאירה לפי הסטטיסטיקה שישה ילדים. והאבא יוצא לעבודה, אין גנים, אין שירות עירוני באזור אין חשמל אין כלום, אז הילדים איפה יישארו? יישארו בתוך הבית. ואז שואלים למה הבדואים... איך משאירים ילדים בלי שמירה?
פאדי מסאמרה: אתה יוצר לי בעיה ואחר כך מאשים אותי במצב שלי. בואו עכשיו נהפוך את הקהילה הזאת למשאב ולא לאויב. תשקיע באנשים האלה. בסופו של דבר האנשים האלה יעבדו פה, ויכניסו כסף לכלכלה המקומית. ואם כבר נדבר במונחים שהישראלי הממוצע מכיר, יגיד פיתוח הנגב, יישוב הנגב, חבר'ה – האנשים האלה חיים בנגב. ואם יהיה פרוספריטי בתוך הנגב, הם יהיו חלק ממנה. לא יהיו חלק מהפרוספרטי הזה, הנגב תמיד יישאר מאחור.
קריינות: חיפשנו משהו טוב שנאמר על הבדואים לאחרונה בתקשורת. מבחינת התקשורת, השתלבות בצבא – כור ההיתוך השקרי של החברה הישראלית – היא הדבר הראוי היחידי לסקר.
ספא אבו רביעה: היכולות בחברה הבדואית הן פשוט פוטנציאל מפוספס. לא חסר לנו שום דבר, לא מבחינת יכולות אישיות, לא מבחינת יכולות אינטלקטואליות, אקדמיות. צריך לתת לזה ביטוי, צריך לתת לזה נראות חברתית. זה צריך לבוא יותר לידי ביטוי בשיח הפנים חברתי שלנו והשיח הישראלי כלפי חוץ. ואלה דברים שמתקיימים ומבעבעים, זה השינוי הבא בחברה הבדואית בנגב ואני חושבת שברגע שתהיה לאוכלוסייה הבדואית בנגב נקודת פתיחה שווה יותר השמיים הם הגבול.
סוף תמלול הכתבה: הבדואים: פושעים ועבריינים
לא מצעים כלום
הבדוואים היו כאן לפני כולם הם לא פלשו מדינת ישראל פלשה אל אדמותיהם גנבה מהם ועכשיו כדי להפוך את הגנבה לגיטימית הם הופכים אותם ללא לגיטימיים