ידיעה כתובה |

: שביתת מרצים, הסטודנטים רוצים תשובה מההנהלה

חברה נכתב על ידי

מאות סטודנטים הפגינו בבניין ההנהלה של המכון הטכנולוגי בחולון במחאה על הפגיעה בהם בעקבות שביתת המרצים מן החוץ. ההנהלה מסרבת להיענות לדרישות המרצים. אחת הסטודנטיות: "יש פה כ- 4,000 סטודנטים במכללה, אם כולנו נקום ונגיד שאנחנו רוצים שההנהלה תחתום על ההסכם, זה יקרה"

המרצים מן החוץ במכון הטכנולוגי, אשר התאגדו בארגון כוח לעובדים שובתים כבר שלושה שבועות בדרישה להעבירם לסטטוס 'סגל עמית', שמשמעותו העסקה רציפה הכוללת 12 משכורות בשנה, צבירת ותק ותשלום שכר בהתאם לסולמות השכר של הוועדה לתכנון ותקצוב ההשכלה הגבוהה (הות״ת).

היום (20.03.2017) בצהריים הפגינו מאות סטודנטים במחאה על הפגיעה בהם, ובדרישה מהנהלת המכון לספק פתרונות. ההפגנה, שאורגנה באופן עצמאי ע"י סטודנטים מהפקולטה לעיצוב הייתה סוערת ולוחמנית. הסטודנטים נכנסו לבניין ההנהלה, צעקו סיסמאות על כך שהם לא לומדים כבר שלושה שבועות ודרשו מנשיא המכללה לצאת ולדבר איתם.

לאחר שעה של הפגנה, הנהלת המכון נאלצה לארגן פגישה באולם הכנסים עם כל מי שהשתתף בהפגנה. מספר ראשי מחלקות הגיעו יחד עם נשיא המכללה, אדוארד יעקובוב, שביקש להיפגש "בשעה ארבע" עם נציגי הסטודנטים בדלתיים סגורות כדי "לפתור ביחד את כל הבעיות". אך הסטודנטים דרשו שהפגישה תתקיים מיד ובאופן שקוף, על הבמה שמולם.

בעקבות הלחץ הפגישה התקיימה על הבמה וההנהלה ניסתה לשכנע את הסטודנטים שהיא "תומכת במרצים" ועושה הכל על מנת לפתור את סכסוך העבודה ולסיים את השביתה. בשלושת השבועות האחרונים ההנהלה אכן עשתה הכל בשביל לשבור את השביתה בכוח, למשל שלחה מאבטחים שפרקו כתף לאחד המרצים השובתים במהלך אכיפת שביתה. אך בחרה שלא לעשות את הדבר הפשוט ביותר – לחתום על הסכם קיבוצי עם המרצים.

נשיא המכון טען באופן שיקרי שהות"ת מונע ממנו להיענות לדרישות המרצים ושסיום השביתה "אינו תלוי בו". אלא שבמציאות, הנחיות הות"ת לא מונעות מהמכללות להעביר את המרצים מן החוץ להעסקה רציפה, והנהלת המכון הטכנולוגי בחולון בוחרת שלא לעשות זאת כדי לחסוך כסף על גב המרצים.

רק ביום חמישי האחרון הסתיימה שביתת המרצים מן החוץ במכללת עמק יזרעאל, ונחתם הסכם קיבוצי על בסיס דרישות דומות. המרצים בחולון מבקשים להשוות את תנאיהם לאלו של חבריהם במכללות האחרות כמו במכללה האקדמית יפו ומכללת שנקר שם נחתמו בשנים האחרונות הסכמים קיבוציים דומים גם הם במסגרת "כוח לעובדים".

יעל טופורוביץ', סטודנטית שנה ג' בפקולטה לעיצוב סיפרה: "ההנהלה שולחת לנו הודעות שמציגות את הצד של המרצים כאילו שהם לא רוצים לשבת ודורשים דרישות גבוהות מידי. זה שקר, הם דורשים בדיוק את אותו הדבר שחתמו עליו בעמק יזרעאל, בשנקר ובאקדמית יפו."

לא להפרד ומשול בין סטודנטים למרצים – כן לתמיכה במאבק

נראה שרוב הסטודנטים במכון הטכנולוגי בחולון מבינים שההנהלה היא הכתובת להפעלת הלחץ לסיום השביתה ולכן בכל פעם שנציגי ההנהלה ניסו להתנער מאחריות ולדרוש מהסטודנטים להפנות את טענותיהם למרצים השובתים – הם נענו בסירוב נחרץ. כמו כן, כשהדיקנית הציעה לסטודנטים של שנה ד' להחליף את המרצים השובתים במרצים אחרים שישברו את השביתה, הנציגה של שנה ד' סירבה לכך בתוקף וזכתה למחיאות כפיים מהסטודנטים. במהלך הפגישה התחייב נשיא המכללה לחדש את המו"מ עם המרצים לאחר ימים ארוכים שהוא לא הסכים לשבת איתם.

אך למרות זאת, סטודנטים רבים מרגישים שזה לא משנה מה התנאים של המרצים, ושהעיקר שהשביתה תסתיים בדרך כלשהי. התחושה הזאת התבטאה גם בסיסמא המרכזית של ההפגנה שהודפסה על סטיקרים – "שניים רבים, והשלישי?". הסטודנטים בהפגנה לא התייצבו לצד ההנהלה, אך גם לא תמכו חד משמעית בדרישות המרצים. גישה כזו, אשר נובעת מתסכול מובן ממצב של פגיעה מתמשכת בלימודים, עלולה להחליש את השביתה ולכן גם להוביל להתארכות שלה.

אחד הגורמים המכריעים שהובילו לניצחון המהיר של שביתת המרצים בעמק יזרעאל הוא התגייסות אגודת הסטודנטים לתמיכה במאבק. התגייסות של התארגנות הסטודנטים בפקולטה לעיצוב  במכון הטכנולוגי בחולון, יחד עם סטודנטים מפקולטות אחרות, לתמיכה חד משמעית בשביתת המרצים, כולל שביתת סטודנטים רחבה, יכולה להפעיל לחץ רב יותר על ההנהלה לחתום על ההסכם ולסיים את השביתה במהרה.

כפי שהסבירה יעל, שלומדת במכללה: "אני תומכת במאבק של המרצים ומאמינה שמגיע להם רצף תעסוקתי כמו לכל אזרח במדינה הזאת. אני חושבת שכל הסטודנטים צריכים להירתם למאבק כי אנחנו הדבר היחיד שמזיז להנהלה. יש פה כ- 4,000 סטודנטים, אם כולנו נקום ונגיד שאנחנו רוצים שההנהלה תחתום על ההסכם, זה יקרה."

  כתבות ווידאו שחבל לפספס