תמלול הכתבה: סדר חברתי 18/3/2014

השבוע בסדר חברתי:

סקר חדש - הממשלה מעודדת גזענות.
ניצול שגרתי נגמר ברגע שהמצלמה הופעלה.
יוזמה עסקית להעסקת פגועי נפש.
המשך הריסות בשטח E1.
חתמו על מכתב השמיניסטים - ויצאו לתמוך בסרבן בכלא 6.
בתל אביב הוא במרכז, בפריפריה מצעד הגאווה נדחק לפינה.
מדינה אחת לשתי שפות - ביום חמישי - דיון על התקשורת ברוסית.

"סדר חברתי" - מהדורת האקטואליה של הטלוויזיה החברתית.

שיעור בגזענות
מגיש: במהלך השנה אנו מצביעים בכתבותינו על ריבוי גילויי הגזענות בחברה הישראלית. השבוע, ביום שישי 21 במרס, יציין העולם את היום הבינלאומי למאבק בגזענות, שהוכרז על ידי האו"ם כבר ב-1966. בישראל, החתומה על האמנה הבינלאומית למיגור הגזענות: 20 אחוז מהציבור סבור כי הממשלה, היא זו שמעודדת תופעות גזעניות ו-70 אחוז סבור, כי הממשלה אינה פועלת מספיק למיגור הגזענות. כך על פי סקר חדש שהופק על ידי המטה למאבק בגזענות המונה ארגונים חברתיים רבים. לשאלה, מי הקבוצה בחברה הסובלת מיחס גזעני התקבלו התשובות הבאות: 79% הצביעו על עולי אתיופיה, 68% הצביעו על הערבים, 42% הצביעו על החרדים ו-34% השיבו כי מזרחים ועולי מדינות חבר העמים סובלים מגזענות. 58 אחוז מהנשאלים סבורים כי משרד החינוך, הוא זה שצריך ליטול את התפקיד המשמעותי ביותר במיגור תופעת הגזענות בישראל. נשאלת השאלה האם משרד חינוך, בממשלה שחמישית מהציבור סבור כי היא זו שמעודדת תופעות גזעניות, יכול באמת לעמוד באתגר.

ניצול שגרתי
מגיש: ובשגרת הגזענות. שלושה מבקשי מקלט החלו לבצע עבודה בקבלנות אצל משפחה בבת ים. העיריה דרשה להפסיק את העבודה משיקוליה. כאשר דרשו מבקשי המקלט מבני המשפחה את התשלום היחסי לפרק הזמן אותו הם עבדו, הם נתקלו בסירוב. הצטרפנו אליהם עם מצלמה בזמן שהם דרשו את הכסף.

כתבת: היי שלום.
תושבת בת ים: שלום.
כתבת: אני מהטלוויזיה החברתית, הגיעו השלושה בחורים האלו אלינו לגבי תשלום לעבודה שהם עשו.

תושבת בת ים: הם לא רוצים לגמור את העבודה. סכמו איתם משהו, ואמר להם בואו תסיימו את את מה שאתם צריכים לעשות ותקחו את הכסף. והם לא רוצים, הם רוצים להפסיק באמצע ולקח מה שהם רוצים.
כתבת: אבל עבודה הם כבר עבדו כאן יומיים?
תושבת בת ים: הם עבדו לא לפי שעות, הם עבדו קבלנות, נתנו מחיר והם צריכים לגמור אותו, נכון?
תושב בת ים: זה מה שמגיע להם הבנת אותי? זה שהם חושבים שהם יבואו וילכו, ויבלבלו ת'מוח, אני אתן בדיוק מה שמגיע.
מבקש מקלט: תביא כסף שלנו.

מגיש: כך נגמר הסיפור הזה - כאשר לכושר המיקוח המוגבל הצטרפה גם מצלמה. מסירוב לשלם, יצאו הפועלים עם 1,000 שקלים בלבד. זה לא כל הסכום שהגיע להם, לטענתם, אבל בכל זאת משהו. מקו לעובד נמסר כי מקרים רבים נמצאים בטיפולם וכי עשרות אלפי מבקשי מקלט חשופים לניצול מצד המעסיקים הישראלים, והמדינה - מתנערת מאחריות למצב.

המגזר הרביעי
מגיש: שוק התעסוקה בישראל מקשה לא רק על מבקשי מקלט ועל שילובם של ערבים וחרדים, אלא הוא גם שמרן בנוגע לשילוב בעלי מוגבלויות ובכללם - אלו המתמודדים עם מגבלה נפשית.

גינת זלצמן: עבדתי בתעסוקה נתמכת, והתייחסו מאוד לא יפה אלי שם, זלזלו, לעגו, דברו לא יפה, צחקו, ממש הרגשתי מושפלת.
כתב: רגע, אבל איך כולם יודעים מה הסטטוס הנפשי שלך?

גינת זלצמן:קודם כל הם רואים שאני לא עובדת רגילה בגלל הכמות שעות שאני עובדת. אני גם לא מסתירה את זה אני לא מתביישת בזה.

מגיש: המתמודדים עם מגבלה נפשית, שנפלטים משוק התעסוקה הכללי, נאלצים לעבוד במסגרות תומכות כמו מפעלים מוגנים, תמורת שכר זעום.

טלי פרץ: במפעלים מוגנים רוב העבודה היא עבודה יצרנית, של קיפולים, של אריזות, של ליצור מוצרים וכמו שאנחנו יודעים שוק העבודה השתנה, היום המחשבים זה העולם הבא, זה טכנולוגיה, שירות לקוחות.

מגיש: נפגעי הנפש שנכוו מעלבונות, זקוקים לריבאונד כדי לאסוף את ביטחונם העצמי מחדש.
בדיוק לשם כך "אנוש" - עמותה הפועלת לרווחתם של המתמודדים עם מגבלה נפשית, חברה ליזם עסקי ויחד, הקימו את - TLV Marketing - המעסיק כעשרים עובדים, שמספקים שירות טלפוני למגוון לקוחות. מדובר בהתנסות תעסוקתית לכל דבר רק במסגרת תומכת, במטרה להכשיר אותם להשתלב מחדש בשוק התעסוקה העכשווי.

עמנואל שצלינסקר: שלום גברתי בוקר טוב, התקשרתי לתאם מועד הגעת שליח להביא לכם את המודם החדש.

עובד לוי: יש פה אנשים שכל חודש באופן עקבי מתקדמים עוד, ועוד, ועוד ולצערי במגזר העסקי הרגיל, זה לא היה מתאפשר כי מהר מאוד היו שולחים אותם הביתה כי הם לא מביאים את התוצרת.

גינת זלצמן: אני רוצה להגיע למצב שבו אני אגיד למנכ"לית שלי, בי- בי וזהו, נפרד כידידים ונחזור להיות עצמאית כמו שהייתי לפני המחלה.

עובד לוי: יש פה בהחלט תועלת עסקית, אנחנו עושים את זה לא מטעמים פילנתרופים, בסופו של דבר יש פה תועלת עסקית. יחד עם זה אנחנו בעצם מה שנקרא- עושים מגזר רביעי, שאנחנו משלבים גם את המגזר העסקי, הקצב הוא איטי יותר, זמן הלימוד שלהם, זמן התגובה שלהם הוא טיפה יותר איטי וכל זה בא לידי ביטוי גם בתמחור.

גינת זלצמן: נפט!!

הריסה בעיניים פקוחות
מגיש: אין די במגעים שמתקיימים במשולש נתניהו - אבו מאזן - קרי, כדי לטשטש את פעולתם של מנגנוני הכיבוש והדיכוי. ביום רביעי שעבר בעיצומה של סערת הגשמים, הגיעו פקחי המנהל האזרחי מלווים בשוטרים רבים, לבצע הריסה של פחון בו מתגוררת משפחה משבט הג'הלין, בשטח E1 הסמוך למעלה אדומים. רגע של מציאות יום יומית.

חייל: כל האנשים זה הסוף של השרשרת, אף אחד לא מתקרב אליה. ומי שמתקרב יהיה בחוץ.

סולימן ג'הלין (אבו ראסן): אני גר פה באזור ויש לי 19 נפשות במשפחה.
הם באו עלינו בכוחות גדולים, נכנסו לבתים, רצינו לקחת ניירות, דברים מהבית, אמרו לנו אסור, רק הילדים וזהו. הוציאו מהבית, ואסרו עלינו להתקרב, והביאו בולדוזר והרסו.

עטאלה ג'הלין: היום הם לא הודיעו לעו"ד לא הודיעו לאף אחד, ניצלו את הזמן הזה שמזג האוויר כל כך לא טוב, שבאו פתאום בבוקר והרסו את הבית.
הם בעצם רוצים להוציא את כל האנשים מפה למה אומר שהשטח זה E1 . האנשים שגרים פה הם עברו מבאר שבע, ב-'48, ובאו לגור פה, הם כבר 60 שנה. עכשיו אם המדינה רוצה להוציא אותנו מפה, שתיתן להם משהו אחר.

מגיש: סולימן ג'הלין אמנם עיוור, אך ברור לכל מי שעיניו כן רואות, כי מדובר בהתעמרות. הרי לסולימן ולתושבים בג'בל אל באבא, אין סיכוי לקבל אישור בנייה ואין שום אלטרנטיבה לדיור. סביר להניח כי בעוד אנו צופים במהדורה הזו, הצריף של סולימן נבנה כבר מחדש.

סעד בכלא 6
מגיש: ההר מול כלא 6 ראה הפגנות תמיכה רבות למען סרבני גיוס, אבל את הצלילים מכלי הנגינה בהפגנה המוזיקלית למען הסרבן הדרוזי, עומר סעד, שהתקיימה השבת, הוא שומע לראשונה.

זוהיר אלדין סעד: ואני מאמין שיהיו יותר מ- 200 (סרבנים) ואת הנבואה של ליבוביץ' שיהיו 5000 סרבנים אני רואה שהיא מתגשמת. אתה חלק מהאנשים האלה הם חלק ממך, ואני מאמין שיום יבוא ואנשים יגידו "די לכיבוש, די לגזענות, די לאנשים שזורעים רק שנאה ודיכוי" ואתה תהיה חלק מהמאבק הזה.

מגיש: גם לחבר הכנסת דב חנין, שייצג בעבר חמישה סרבני גיוס, היה מסר להעביר לעומר.

דב חנין: אהלן עומר מה שלומך? איך אתה מרגיש?
עומר סעד: לפחות 100 יום פה, ובסדר נשב בכיף.
דב חנין: צריך לקרוא ספרים, לנצל את הזמן, יש לך הרבה חברים פה שמתגעגעים אליך, ואנחנו באנו להגיד לך, אני מקווה שהקולות שלנו נשמעים אנחנו עוד מעט נצעק קצת, שעוד מעט אנחנו מקווים להיפגש איתך בחוץ.

קריאות מפגינים: "עומר כל הכבוד! עומר כל הכבוד!"

מגיש: משמרת התמיכה אורגנה על ידי תנועת יש גבול, ועד היוזמה הערבי הדרוזי וחותמי מכתב השמיניסטים החדש. חותמות וחותמי המכתב, לא הכירו עד כה את עומר סעד, וסביר להניח שגם לא היו מכירים, לולא הנסיבות האידיאולוגיות שהפגישו ביניהם.

אלזה בונייה: אני מעוד מעריכה את ההקרבה שהוא עושה, שהוא בעצם יושב בכלא למען העיקרון שלו.

מגיש: עומר סעד יושב בכלא הצבאי בפעם החמישית ברציפות על סירובו לשרת בצבא והוא צבר עד כה מאה ימי מחבוש. יתכן כי גם חלק מהתומכים, חותמי מכתב השמיניסטים ימצאו את עצמם בקרוב בצדו האחר של ההר.

גאווה בפריפריה
מגיש: כולנו מכירים את מצעדי הגאווה המפורסמים של תל אביב, אך מצעדי גאווה בחוצות הערים בפריפריה הם תופעה נדירה יותר. בשנה שעברה, התקיים באשדוד מצעד הגאווה הראשון בהשתתפות כאלף חוגגים. השנה כבר נשמעים קולות מקרב חברי מועצת העיר, להעתיק את מסלול המצעד הבא, ממרכז העיר לפארק לכיש, הממוקם בפאתי העיר.

אנדרי איתן רובין: אנחנו מדברים על עניין של נראות, ברגע שאנחנו בוחרים לשים את זה במקום שהוא סמוי, זה לא משיג את המטרה, הקהילה באשדוד רוצה להראות ואין שום סיבה להסתיר אותה.
אין לנו שום תגובה מראש העיר, לא לכאן ולא לכאן, וזה קצת מצער האמת כי ניסינו כן לפנות אליו זה משהו שהוא מאוד חשוב, הוא מתווה המדיניות בעיר ולצערנו אין ממנו איזו שהיא תשובה.

מסעוד יעקובי: אשדוד היא עיר תרבותית, מאוד מסורתית, והם אנשים טובים, הכל בסדר, הכל טוב, מכבד אותם הם בני אדם, הכל טוב ויפה, אבל לא...

כתב: רק לא ברחובות שלנו..

לא ברחובות שלנו פשוט..

מגיש: באשדוד התגבשה קהילה קטנה הפועלת ליצירת מקומות בילוי ומארגנת אירועים חברתיים לחברי הקהילה במהלך כל השנה, כשהמצעד הוא גולת הכותרת.

ליאור ארז: אנחנו מנסים בעיקר לשפר את המצב, להוציא את הנוער מהבתים, לפתוח קבוצות יותר גדולות.

יוסי דוד: ברגע שהורים לילדים שהם דתיים והומואים ולסביות, כשהם רואים מצעדי גאווה הם גם די חושבים לעצמם "אולי הילד שלי בגלל שהוא מתנהג ככה וככה יכול להיות שזה... אבל אנחנו לא רוצים להיות אלה שהילדים שלהם הם כאלה".
אנחנו בראש ובראשונה פותחים את הפתח הזה, להראות שכן קיימת אוכלוסיה כזאת בעיר, ולא משנה אם היא חרדית, מסורתית, דתית או חילונית.

דני זאק: ולשנה הבאה במצעד עוד יותר גדול באשדוד.

דיון על תקשורת ברוסית
מגיש: ולפני סיום. לרגל 25 שנה לפריחתה של העיתונות בשפה הרוסית בישראל, עמותת "מורשתנו" מזמינה את הציבור למפגש שכותרתו: "תקשורת רוסית בישראל - מדינה אחת לשתי שפות". במפגש, ישתתפו עיתונאים ומומחי תקשורת, שינתחו את מצבה של התקשורת הרוסית בארץ, מה מייחד אותה ועד כמה היא משקפת את המציאות הישראלית. יום חמישי הקרוב בבית התנועה הקיבוצית בתל אביב, בחמש וחצי בערב.

עד כאן "סדר חברתי" להפעם, נתראה במהדורה הבאה!

סוף תמלול הכתבה: סדר חברתי 18/3/2014

כתבות ווידאו חדשות מערוצי הטלוויזיה החברתית

  כתבות ווידאו שחבל לפספס