תמלול הכתבה: מסיק 2014
מגישה: עונת מסיק הזיתים הסתיימה, וגם השנה, חוו הפלסטינים אלימות, כריתה ושריפת עצי זית, והגבלה בנגישות חופשית לאדמותיהם. טעימה מהמסיק הפלסטיני האחרון, בכתבה הבאה.
קריינות: צומת דרכים - כאן הכביש שמוביל להתנחלות תפוח, וכאן הדרך לכפר הפלסטיני יאסוף. תושבי יאסוף המנועים מלהגיע אל חלקותיהם, לא יכלו להושיע כ-100 עצי זית שנכרתו כאן לאחרונה, בחסות החשכה. אחמד מוסטפה ומוחמד סעיד מהכפר יאסוף, התלוו אלינו לחלקה בה נכרתו העצים. לא היינו צריכים לנסוע רחוק וכבר ניסיונות הצתה התגלו לעינינו במטע שעל רכס ההר.
אחמד מוסטפה: המתנחלים באים, שמו הגלגל והדליקו אש.
אבו חאנאן: מתנחלים באים, שורפים את הזיתים, שורפים אותו. אין דבר שהם לא יעשו נגד הפלסטינים. הצבא אומרים: "אנחנו לא יכולים לעשות למתנחלים כלום". מי שיכול לעשות להם זה המשטרה, ומתי תבוא המשטרה אתה לא יודע.
קריינות: באמצע הדרך ובלי כל סיבה נראת לעין, מוצב לו מחסום. תוך מספר דקות צצים להם אנשי הביטחון של תפוח וחוסמים לנו את הנוף.
כתב: אתה תוכל לספר לי על שריפת עצים?
איש ביטחון: תכבה את המצלמה ואני אספר לך.
קריינות: אנשי הביטחון של תפוח שיעשו הכל כדי שלא נצלם את העצים הכרותים, הזעיקו את הצבא. החיילים חולפים על פנינו כאילו היינו שקופים ומעכבים מיד את מלווינו הפלסטינים.
ערף חאסן: כל יום מתנחלים יורדים לזיתים, חוטפים לנו הזיתים. עכשיו יש לנו זיתים שם, אחרי ההתנחלות. עכשיו אנחנו לא יכולים להגיע לשם לקטוף הזיתים.
קריינות: כלכלתם של כפרים פלסטינים רבים תלויה בעונת המסיק. זה גם זמן טוב לפורעים מההתנחלויות להתנכל, לגנוב ולהשחית. ארגוני זכויות אדם נרתמו לעזור לפלסטינים בתקופה קריטית זו של השנה. בין הארגונים הבולטים בשטח הם הרבנים לזכויות האדם, המשמשים כל יהודי אחר, מזה של הזרם הדתי המרכזי.
אריק אשרמן: אנחנו כבר מתעסקים בזה מאז 2001. בהתחלה אנחנו והפלסטינים, שאנחנו מנסים להיות מגנים אנושיים, ספגנו ירי, מכות. בסוף הלכנו לבג"צ יחד עם האגודה לזכויות האזרח ו-5 מועצות מקומיות פלסטיניות וכתוצאה מפסק הדין ב-2006, המצב מאוד שונה.
קריינות: הודות לפסיקת בג"צ הצבא מחויב לאפשר לפלסטינים להגיע לאדמותיהם בתקופת המסיק, אך מגבלות רבות עדין מורמות לאורך קו התפר.
יחיאל גריינימן: עץ זית היה סמל של סוף המבול ותחילת החיים החדשים, והתגלגל מהמקורות שלנו עץ זית או עלי זית, כסמל לשלום. יש מדרשים שמדברים על עץ הזית כסמל של עם ישראל. בנסיבות של רדיפות של רומאים כורתים עץ זית הוא צומח מחדש. עם ישראל הוא כזה. לפעמים אני מרגיש שהפלסטינים הם היהודים החדשים פה בסביבה. עושים להם, ולוחצים עליהם והם ממשיכים לחיות.
עצים הזה, אני זוכר אותם מאז שאני קטן. יש לנו עצים יותר מ-500 שנה ויבוא לך איזה מתנחל מלא יודע מאיפה, מצרפת או מאמריקה ויגיד לך ש"זה אדמה שלי, מה אתה עושה פה?". הלכנו לבית משפט,. הלכתי איתם אולי יותר מ-5 פעמים לבית משפט. אז אני אמרתי לשופט שאתם מדברים על הדמוקרטיה ומדינת ישראל ואומרים "החוק זה החוק וכולם תחת החוק. אתם לא עשיתם שום דבר להם".
יחיאל גריינימן: מתנחלים מדגישים רק ערך אחד: ארץ ישראל, ארץ ישראל השלמה. שלושה דברים שעליהם צריך אדם דתי להיות מוכן להקריב את הנפש. ארץ ישראל לא אחד מהם.
כתב: באיזשהו שלב אתה גם מרביץ לי?
איש ביטחון: לא נוגע חלילה.
צריכים להיאבק על חיים פה, עם הערבים שחיים פה, ולקדש את החיים ולא רק את האדמה.
קריינות: ארגון זכויות האדם "יש דין", מציין בדו"ח שהוציא לאחרונה כי משנת 2005 ועד היום, מתוך 246 אירועים של פגיעה מכוונת בעצים בגדה, רק ארבע הניבו כתבי אישום. מה הפלא אם כן, שברוב המקרים של פגיעה בעצי זית הפלסטינים מעדיפים לא להגיש תלונה כלל.
סוף תמלול הכתבה: מסיק 2014
בשבוע הבעא אנסה לעזור במסיק זיתים. אני מקווה שאכן ביום ב, 1 לנובמבר אצליח להגיע לראש העין בזמן.