תמלול הכתבה: עננה כימית
מגישה: ולנשק כימי נוסף, כזה שהשתיקה יפה לו - כך לפחות על פי ממשלות ישראל. רבות ממדינות העולם הבינו בשנים האחרונות שאין להשתמש בנשק להשמדה המונית גם לא לצורך הרתעה. בישראל, הנשק הכימי מוצג בתקשורת בהקשר של סוריה וכל שיח אחר, ביחס לישראל, מושתק.
דב חנין: מדיניות העמימות של ישראל שהתחילה מהסוגיה של הנשק הגרעיני, הפכה להיות עמימות מאוד מאוד רחבה. יש היום מטריה של עמימות מסביב לנשק גרעיני ומסביב לנשק ביולוגי ומסביב לנשק כימי ומעבר לכל העמימויות האלו הגיע הזמן שאנחנו נתחיל לקיים דיון על שאלות שהן שאלות גורליות. לנו אזרחים בישראל ולנו אזרחים במזרח התיכון. אני חושב שהאינטרס שלנו הוא לגרום לכך שבסופו של דבר המזרח תיכון יהיה מזרח תיכון חופשי מנשק להשמדה המונית
מגישה: אך האם מדיניות העמימות עדיין רלוונטית במזרח התיכון, שמתחיל להתפרק מנשק כימי? על כך ועל סוגיות נוספות בנושא, שוחחו מומחים בינלאומיים, בכנס שהתקיים לאחרונה בתל אביב ובכנסת.
פיטר שאווצק: האיום האסטרטגי של נשק כימי מסוריה הוסר, 98% ממאגר הנשק הושמד, פחות משנה לאחר ההחלטה לעשות זאת. ההצלחה של המשימה הסורית מעידה שהאמנה נגד נשק כימי פועלת. זו אמנה מוצלחת.
דב חנין: צריך לזכור שישנה אמנה בינלאומית שאוסרת על השימוש בנשק כימי, מדינת ישראל חתמה על האמנה הזו ובמהלך השנה הקרובה אנחנו נישאר האחרונים יחד עם צפון קוריאה ומצריים שלא לאשרר את האמנה הזו.
מגישה: משמעות אשרור האמנה היא התחייבות שלא לייצר או לאגור נשק כימי, ולקבל את מנגנוני האכיפה של האמנה. מעבר ליצירת דעת קהל חיובית אודות ישראל, הצטרפות לאמנה יכולה לתרום לישראל בדרכים נוספות.
פיטר שאווצק: הצטרפות לאמנה תעניק לישראל ביטחון דיפלומטי והטבות כלכליות. בהיותה חברה באמנה נגד נשק כימי, תהיה לישראל גישה טובה יותר לכימיקלים שנחשבים מ"דרגה שנייה", כימיקלים אשר נסחרים בצורה נרחבת אבל לפי האמנה יש אפשרות להשתמש בהם. חברות באמנה לא תפגע בשום אפשרות אסטרטגית של ישראל מהסיבה הפשוטה שלא ניתן להשתמש בנשק כימי יותר, אף אחד לא ישתמש בנשק כימי יותר, זה טאבו.
מגישה: אז האם בכלל לישראל יש נשק כימי?
ד"ר פול פ. ווקר: נציג משרד החוץ הישראלי, שמגיע כמעט כל שנה לוועידת המדינות החתומות על האמנה בהאג מכחיש. הוא אמר לי ולנציגים נוספים בשיחות פרטיות ש"לישראל אין מצבור נשק כימי".
שרון דולב: לישראל על פי הערכות יש את כל סוגי הנשק להשמדה המונית, אלו כמובן הערכות. אפשר לומר שהיה שימוש חלקי כי שימוש בזרחן לבן בשטח מאוכלס נחשב לשימוש בנשק כימי. ישראל עשתה את זה, ישראל הפסיקה לעשות את זה, תודה לאל, או תודה ללחץ בינלאומי. זה לא מספיק שלא עושה שימוש, מספיק שאנחנו לא יודעים אם יש נשק כימי. אנשים שגרים בנס ציונה לא רוצים לדעת אם יש מצבורים של נשק כימי לידם? אני הייתי רוצה לדעת.
מגישה: תיעוד מלא של הדיונים בכנס המומחים ובכנסת ניתן למצוא באתר הטלוויזיה החברתית.
סוף תמלול הכתבה: עננה כימית
הוספת תגובה לכתבה