תמלול הכתבה: סיור בוואדי קנה
עלי ג'אבר: אז אמרו בהתחלה "כל אחד שבנה בית ויש לו ניירות, שיביא את הניירות."
הבאתי את הניירות, מה שאנחנו אמורים לעשות, ופתאום, אחרי כמה חודשים, כמו שאתם רואים – באו בלי שום הודעה מוקדמת. הילדים שלי, הקטנים, מזל שהם היו בבית הספר, זה היה בשעת הבוקר, בשעה עשר, משהו כזה. אז אנחנו בתוך הבית, נכנסו, דפקו על הדלת, אומרים – "אנחנו רוצים להרוס את הבית." התנגדנו, הוציאו אותנו בכוח מהבית והרסו את הבית. אמרתי לקצין של צה"ל, אמרתי לו – "תשמע, זה החלק שאנחנו גרים בו, לאיפה נלך?" הוא אומר, הפקח – "לא. לא גרים בו, תהרוס את הכל" והרס את הכל. זה מה שאתם רואים. בית, מ-300 מטר, הרסו אותו בתוך חמש דקות. תסתכלו, כל השכונה בנויה. למה הבית שלי מיוחד? זה הילד שלי. כשהוא יגדל, מה יגיד? מדינת ישראל הרסה לו את הבית.
שירי בר: יש לנו את הרצון למצוא את ההגיון בתוך זה. לא בטוח שיש הגיון, או שיש הגיון שלא מובן לנו. ובאמת – מה שאנחנו שומעים, זאת המציאות. בתים שנבנים כאן, זה לא לפי תכנית. אין כאן בהכרח... לא מתכננים כבישים, לא מתכננים ביוב, לא מתכננים חשמל. הכל זה בלי תכנית. בואו נשיב את הזכויות, שאפשר יהיה לעשות כאן תכנית ולבנות בצורה נורמלית ואולי גם לעשות גן ילדים קטן.
אביב טטרסקי: שטחי A, B ו-C יכלו לעבוד, היה להם הגיון, היו אפילו כל מני יתרונות לשני הצדדים בחלוקה הזו של A, B ו-C. אבל על פני... מאז 1993, 20 שנה, על פני 20 שנה, לחשוב שהכפר בעצם לא יכול לגדול. אפשר להקשות אפילו יותר מזה – אפשר להגיד "מי אמר שהכפר צריך לגדול? מה, כל מושב בישראל גדל? כל קיבוץ בישראל גדל? יש קיבוצים שרוצים להעביר שטחים חקלאיים לבנייה ולא נותנים להם." אבל כאן יש איזה שהוא עניין גורף, עניין מוחלט, כל הכפרים הפלסטינים, או כמעט כל, 99% מהכפרים הפלסטינים – לא נותנים להם לגדול.
איוב אבו הג'לה: הם אומרים שהרשות הפלסטינית חתמה הסכם באוסלו הקובע כי ואדי קנה הוא שמורת טבע. אם זו שמורת טבע, ולי יש אדמה בוואדי קנה, אז אני יכול לשתול בה, אני יכול לחרוש אותה, אני יכול לעשות כאן מה שאני רוצה.אבל על פי חוקי הכיבוש נאסר עליך לשתול, נאסר עליך להביא טרקטור לחרוש, לבצע כל שינוי שהוא באדמה ללא רשותם. הם אומרים שכל העצים האלה שאתם רואים כאן, בגלל שהם נשתלו לאחר הסכם אוסלו, חייבים לעקור אותם.
אביב טטרסקי: אם אדם, מתנחל, מגיע וכורת עץ, אנחנו קוראים לזה פשע. אך כאן, אנחנו שומעים שהמדינה הולכת לעקור 1,500 עצי זית והפושעים הם הפלסטינים. אם המדינה מחליטה לעקור עצים, זה לא פשע. זה מותר. אנחנו צריכים לחשוב על זה כי החלטות המדינה מייצגות אותנו.
איוב אבו הג'לה: האם מותר להם להזרים את מי השפכים שלהם אל תוך הוואדי? כך נראית שמורת טבע? למה הם עושים את זה מעל 15 שנה?
סוף תמלול הכתבה: סיור בוואדי קנה
יופי של עריכה וצילום.