תמלול הכתבה: אוכל לילדים או חימום בחורף?
נעמי גרוסמן: אני הלכתי לביטוח לאומי לבקש עזרה, ואז הם אמרו לי אם את מרוויחה יותר משש מאות שקל החודש, שש מאות, לא ששת אלפים, שש מאות שקל כל חודש, אז מתחילים להוריד את המזונות ממך. תגידי לי, יש לי את כל הילדים האלו אז מה עליי לעשות? "תעשי מה כולם עושים בארץ". אז אני שאלתי מה זה, ואז היא אמרה לי תעבדי בשחור.
כתב: נעמי, היא אם חד-הורית שאבי ילדיה מסרב לשלם מזונות. במקרים אלו חוק המזונות קובע שהמדינה תשלם לה את דמי המזונות במקום האב, דרך הביטוח הלאומי. אז מה הבעיה? שאם נעמי תצא לעבוד דמי המזונות יילקחו ממנה בהדרגה.
רן מלמד: יש קיזוז של סכומים, ככל שאת עובדת יותר מורידים לך מהקצבה. זהו דבר שהוא לא מוסרי, הוא לא כלכלי, והוא מהווה בעצם תמריץ שלילי לאמא לצאת לעבוד. היא תעדיף לצאת לעבודה בשכר שחור מה שנקרא, עבודה שחורה, שהיא לא צריכה לדווח עליה וכדי לא להפסיד את מזונות הילדים.
קריינות: חוק המזונות פוגע רק באמהות שמקבלות את דמי המזונות מהביטוח הלאומי. לדוגמא, אם חד-הורית שמקבלת דמי מזונות מאב ילדיה יכולה להרוויח כ4,000 שקלים מדי חודש, לקבל עוד 2,000 שקלים מזונות ובנוסף גם קצבת עבודה חודשית מהמדינה בסך של 600 שקלים. בסה"כ היא מכניסה 6,600 שקלים בחודש. אבל אם חד-הורית אחרת, שההבדל היחיד הוא שאבי ילדיה מסרב לשלם לה דמי מזונות ולכן היא מקבלת אותם מהביטוח הלאומי, תאבד על פי חוק המזונות 27% מדמי המזונות אל מול כל שקל מפרנסתה. כלומר, המדינה תקזז כ-1,000 שקלים מהמזונות שלה בגלל שהיא יצאה לעבוד. בנוסף, היא אינה זכאית לקבל במקביל קצבת עבודה, ובסה"כ היא תכניס כ-5,000 שקלים בחודש בלבד. כך החוק מעניש ומדרדר את האימהות החד-הוריות החלשות ביותר, אלו שאבות ילדיהם לא מסייעים להן, לעוני.
נעמי גרוסמן: אני התגרשתי אחרי שמי שהיה בעלי אז היה מאוד אלים כלפיי. הוא ניסה לרצוח אותי והמשטרה הוציאה אותו מהבית. נשים גרושות פשוט המדינה מפקירה אותן. הן לבד. אם האב לא משלם מזונות, הן ממש ממש לבד.
קריינות: למרות שדמי המזונות נועדו לכיסוי הוצאות גידול הילדים, כשהמדינה מעניקה אותם היא מתייחסת אליהם כסוג של קצבה עבור האם, בדומה לקצבת הכנסה, ונוהגת לגביהם באותה גישה – אי אפשר גם להתפרנס וגם להיות זכאי לה.
רן מלמד: המדינה פה לא נותנת סתם קצבה, אלא בעצם עושה סוג של מימון ביניים, היא אומרת לאם החד הורית: אני אשלם לך 3000 שקל, אני אגבה אותם אחר כך מהגבר, אבל בינתיים יהיה לך ממה לחיות כי תקבלי את 3000 השקלים.
קריאות בהפגנה: שר האוצר, תתעורר!
דיון בועדה בכנסת: יש דברים שאני לא יכולה לקנות להם, אני לא מדברת על מותרות, אני מדברת על דברים הכי בסיסיים שיש.
קריינות: הקואליציה להבטחת תשלום מזונות, המורכבת ממספר ארגוני נשים, מנהלת מאבק ארוך שנים מול גורמים ממשלתיים שונים במטרה לתקן את החוק, כך שקבלת דמי מזונות מהביטוח הלאומי תנותק משכר האם. לאחרונה נדמה היה שדברים משתנים לטובה.
ניקול דהאן: אחרי מסע גם תקשורתי וגם לוביסטי אנחנו הגענו ושכנענו את שרת המשפטים, היא גם הופיעה בטלוויזיה עם תגובה, והיא בעד השינוי. המוסד לביטוח לאומי נכון לשנות את הנוסחה ואת הדרך שהחוק מיושם. הוצאה לפועל מוכן לשתף פעולה והאוצר היה מוכן, אפילו הציב 50 מיליון.
קריינות: אבל בחודש האחרון גילו הפעילות לאכזבתן שהמדינה מתכוונת לוותר על שינוי החוק, ולהשקיע את הכסף שהוקצה למטרה זו באופן אחר.
ניקול דהאן: בסופו של דבר חברת הכנסת הממונה על הוועדה אומרת שהאוצר רוצה להעביר את הכסף למקום אחר, גם לחד הוריות, שהוא לא התיקון של הבעייה השורשית.
קריינות: שוחחנו עם חברת הכנסת מירב בן ארי, שעומדת בראש הועדה לשינוי חוק המזונות.
כתב: מה העמדה שלך?
מירב בן ארי: אני חושבת שצריך לבטל. אבל אני אומרת שאנחנו נתקלנו בחומות בצורות מאוד חזקות ולכן אנחנו מנסים ועובדים כיום על תוכנית שהיא אחרת, אנחנו רוצים לתת להם מענקים שיעזרו להן, מענקים מחד הורית שהיא עצמאית עד לחד הורית שהיא שכירה, לעזור להן במעונות, בצהרונים.
כתב: דיברתי עם אמא אחת שהיא אמרה לי אני לא רוצה שיעזרו לי, אני לא רוצה להיות נזקקת, אני רוצה שייתנו לי את מה שמגיע לי.
מירב בן ארי: תאמין לי- אני איתך, זה מדיניות אפלה, זה מדיניות נוראית של קיזוז מזונות. זה מזונות ילדים, זה האוכל של הילדים שלה.
כתב: הצעת הצעת חוק ב-2015
מירב בן ארי: כן, קודם כל הצעתי מספר הצעות חוק
כתב: בעצם לבטל את ההתניה הזאת
מירב בן ארי: באמת אמרתי חמש שנים ראשונות לא לקזז,
כתב: איפה, אצל מי זה לא התקבל?
מירב בן ארי: לא התקבל מבחינת האוצר, מבחינת אגף התקציבים בעיקר, בגלל השלכות הרוחב, זה עלות של מיליונים.
רן מלמד: אנחנו מדברים על סכומי כסף כל כך קטנים, על עשרות בודדות של מילוני שקלים, שנראה לי שתקציב מדינת ישראל בהחלט יכול לעמוד בזה, ולכן אני לא מוכן לקבל בשום דרך שהיא את התפיסה הזאת של האוצר, אני אגיד לך יותר מזה, לא מקובל עליי שפקידים של האוצר, יקבעו לשרים המקצועיים, כולל לשר האוצר, במה הוא רוצה לתמוך. וזה דבר שאנחנו רואים אותו היום.
כתב: ובסופו של דבר, במקרים כמו של נעמי, מי שנפגעים הכי הרבה מהחוק הם אלו שדמי המזונות נשללים מהם – הילדים.
נעמי גרוסמן: ילדים לא אשמים בגירושים של ההורים שלהם. לילדים מגיע בית. מגיע להם בית מסודר. בית שיש בו מספיק אוכל. בית שנוכל לחמם אותו בחורף. ולא לחשוב אם לאכול או לחמם את הבית. צריכים לנתק את זה מכל העניין של ההכנסה של האמא. זה פרנסה לילדים נטו. וזה הכול.
סוף תמלול הכתבה: אוכל לילדים או חימום בחורף?
הוספת תגובה לכתבה