את התשובה לשאלה הזאת ננסה להסיק משני אירועים מהימים האחרונים, שלא שמענו עליהם דרך התקשורת המרכזית.
ביום שישי האחרון נעצר ראסן מונייר, תושב רמלה בן 44, לאחר שפרסם סטטוס בפייסבוק בגנות גיוס ערבים נוצרים לצה"ל. לאחר שנעצר, מחשבו הנייד והטלפון הפרטי שלו הוחרמו והוא הושאר במעצר בית עד לאחר הצהריים של יום אתמול (29/4/14). מה כתב מונייר בפייסבוק שהפך אותו לאיום בעיני משטרת ישראל? "למען חופש הביטוי והשקיפות: האנשים האלה, שתמונותיהם ושמותיהם ה"מכובדים" מופיעים למטה, הם אלה שרוצים לגייס את ילדיכם נגד העם שלכם. תשמרו ותזכרו". לדבריו, בחקירתו הוא נשאל שוב ושוב מדוע הוא נגס גיוס ערבים לצבא. האם זו שאלה לגיטימית לשאול בחקירה? האם יש תשובה נכונה ולא נכונה לשאלה כזאת? כנראה שבעיני משטרת ישראל זה לגיטימי ובהחלט יש תשובה נכונה, אחרת מונייר לא היה נעצר ולא מוחזק במעצר בית חמישה ימים.
אתמול במהלך הפגנת סטודנטים באוניברסיטה העברית נגד גיוס ערבים לצה"ל, מאבטחי האוניברסיטה ושוטרי מג"ב תקפו חלק מהסטודנטים, ועצרו שלושה מהם. עפ"י סטודנטית שהייתה עדה למתרחש – "היה שימוש בכוח בלתי סביר לחלוטין מצד המאבטחים. מעבר לכך, כל האירוע לא היה מתרחש אם הם לא היו מגיעים, וכנראה שהיה נגמר בשקט שבו התחיל בסוף ההפסקה. העובדה שהם הגיעו כל כך רבים מהם, וכן שהפרידו בין הסטודנטים באופן פיזי, ולא בא מישהו לדבר איתם, היתה נראית כאילו מישהו בא להוכיח פה משהו, ולא להגיע למטרה הסופית שהיתה, אני משערת, לפזר אותם".
מהאוניברסיטה נמסר כי ההפגנה התקיימה ללא אישור וכי הסטודנטים לא הסכימו להזדהות בפני מאבטחי האוניברסיטה. בהתחשב בעדות הסטודנטית ובטענת האוניברסיטה העברית, יש לתהות מדוע סיטואציה של עשרות סטודנטים המפגינים עם שלטים מאולתרים נגד גיוס ערבים לצבא, מדרדרת לכדי אלימות מצד אנשי אבטחה ושוטרי מג"ב, ולמעצרים. יש לציין שבמקביל להפגנה באוניברסיטה העברית, התקיימו הפגנות דומות גם באוניברסיטת חיפה ובאוניברסיטת בן-גוריון, והיום תתקיים הפגנה בעל מסר דומה באוניברסיטת תל אביב.
צירוף שני מקרים אלו, הנובעים מאותו נושא – התנגדות אזרחים ערבים לגיוס ערבים לצה"ל – מציג לנו תמונת מצב הכוללת מעצרים, דיכוי אלים וניסיון הרתעה מצד משטרת ישראל של האזרחים הערבים מלהביע את דעתם והתנגדותם. יש לתהות מתי בפעם האחרונה נעצר יהודי על פרסום בפייסבוק, מתי בפעם האחרונה נעצרו סטודנטים יהודים על כך שהפגינו בשטח האוניברסיטה, והאם מישהו מבקש לרמוז לאזרחים הערבים על גבולות חופש הביטוי שלהם.
צפו בסרטון שמסביר איך להתנהג במהלך חקירות משטרה ושב"כ כדי להימנע מהגשת כתב אישום (כתוביות בערבית).
משטרת המחשבות